Ukens vin
Usedvanlig godt pinot noir-kjøp

Usedvanlig godt pinot noir-kjøp

Denne pinot noir-en fra Alsace konkurrerer ut alt av annen rimelig pinot noir.
Aase E. Jacobsen
07 November 2017 - 14:45

Moltés Pinot Noir Tradition 2016 er rund og innsmigrende med veldig god og kjøttfull frukt, fint jordsmonns- og urtepreg, samt druetypens fine syre, søte kirsebærfrukt og forholdsvis myke finere  tanniner.

Den kommer altså fra Alsace, et område som er mest kjent for sine hvitviner, både tørre og søte, men som nå i økende grad gjør seg gjeldende med rødvin, og da i først omgang pinot noir.

Trives med varmere klima

Klimaendringene jobber for denne utviklingen, for ukens vin smaker veldig annerledes enn mitt første møte med Alsace-pinot for 30 år siden. Det var riktignok på et brasserie i Paris, som den gang ikke var kjent for høy vinkvalitet, men trolig representativt for det generelle kvaliteten på denne vinstilen.

Pfaffenheim ligger i den sørlige delen av Alasace.

Derfor er det utrolig gledelig å oppleve pinot noir på dette nivået og ikke minst i denne prisklassen. Jeg har dessuten hatt muligheten til å stressteste denne vinen (2015-årgangen), ved å la den stå først en knapp uke i åpnet flaske med korken på selvsagt, og dernest et par uker til. Den hadde i det første tilfellet åpnet seg enda mer med mer kjøttfull frukt og etter to uker til hadde den ikke tapt seg nevneverdig. Mens de fleste andre viner ville vært langt inne i oksidasjonsprosessen. 

Tegn på kvalitet med andre ord. Vinen har dessuten såkalt diam-kork som er en naturkork som har gjennomgått en spesiell prosess som gjør at den kommer med garanti mot infeksjon som gir den typiske korksmaken (TCA).

Disse produsentene har gått over til diam-kork med gode resultater

Mer av alt

Den kommer også i en enkeltvinmarksutgave, Moltès Sonnenglaenzlé Pinot Noir 2015, som er mørkere i bærkarakteren, med større dybde, tydeligere jordsmonnspreg og ikke minst med innslag av eik. Mer av alt med andre ord. En karaktersterk pinot som også egner seg til lagring. Husk å dekantere den i dag.

Begge disse er laget av produsent som har jobbet økologisk noen år og som er sertifisert siden 2015. Det er i dag barnebarna til grunnleggeren Antoine Moltés som driver vingården i Pfaffenheim, i den sørlige delen av Alsace, også kalt Haut-Rhin.

Moltès_Zinnkoepflé grand cru Foto: Paul Paiewonsky, Paul Paiewonsky

Det er ikke like tett med grand cru-er her som litt lengre nord, mellom Turckheim og Bergheim, men Moltés har blant andre Zinnkoepflé grand cru i porteføljen, og fra dette kalk- og leirholdige jordsmonnet kommer en virkelig flott og konsentrert riesling, Moltès Zinnkoepflé Riesling Grand Cru 2015. Også den vanlige rieslingen er solide saker i sin prisklasse, og enkeltvinsmaksgewürztraminer-en deres er så fet og rik som vin av denne druetypen kan bli i dette midtre kvalitetssjiktet.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Moltès' vinkjeller med vinmarkene bakenfor.

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne festkaken lager du på et blunk
Ukens kake

Denne festkaken lager du på et blunk

Noen ganger kommer festen litt brått på. Da skal du prøve denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her