Gikk du glipp av denne? Da er det ny sjanse nå

Gikk du glipp av denne? Da er det ny sjanse nå

Zind-Humbrechts imponerende grand cru-riesling som ble lansert i basis i mars, er nå inne i den lekre 2014-årgangen. Og i søt 2004-utgave.

Zind-Humbrecht Riesling Brand Grand Cru 2014 er åpen og kompleks med flotte toner av blomster og tørket frukt, samt snev av petroleum. I det hele veldig klassisk med ekstra frisk syre og konsentrasjon. En vin for lagring i minst 10 år. Som i 2015 byr den på fantastisk valuta for pengene.

Denne versjonen av Brand har 9 gram restsukker, mot 6,8 i 2015, men syren er så frisk at den restsødmen ikke kjennes. 2014 kjennetegnes av lavere pH enn 2015, og er derfor syrligere. Men summa summarum definerer Zind-Humbrecht begge som sensorisk tørre og får dermed 1 på skalaen som går til 5 for de med den søteste smaksopplevelsen. 

Brand er et av 51 grand cru-er i Alsace og har fått navn etter vinmarkens egenskaper. Brand betyr ild, altså det samme som på norsk, og beskriver vinmarkens store potensial for sukkerinnhold i druene. Det er en kombinasjon av at den er sørvendt og at jordsmonnet er av en type granitt som dessuten er et av de aller eldste jordsmonnene i Alsace.

- Vi plukker druene tidligere for denne vinen for å unngå at den blir for alkoholsterk, forteller Paul McKirdy. Han er Zind-Humbrechts kjellermester, noe han har vært siden 2010, og har bidratt med flere endringer i måten vinene lages på.

 

- I dag styrer vi plukkedatoen strengt, men det tok lang tid før vi fikk full forståelse for dette forholdet, sier han og forklarer at etter 25 år med biodynami i vinmarkene har plantene tilpasset seg nesten 100 prosent. Siden plantene nå har en naturlig vigør, og ikke er overstimulert gjennom kunstgjødsling, oppstår botrytis svært sjelden. Brand er nettopp en vinmark som gjennom sen innhøstning kan gi druer påvirket av edelråte.

Brand Riesling Vendage Tardive 2004 er et veldig godt eksempel på hvor imponerende denne vinstilen kan være. De godt modne druene som er delvis angrepet av edelråte, gjærer ikke helt ut, men restsødmen er godt balansert av den uttalte syren. Som i en slik vin er vesentlig høyere enn i den tørre Brand-en. Det skyldes at ikke bare sukkeret, men også syren konsentreres av edelråten.

– 2010 var det siste året vi laget vendage tardive, forteller Paul.

Det betyr samtidig at vinene til Zind-Humbrecht blir tørrere. En av forklaringene er et resultat av studier iverksatt av kjellermesteren.

- Vår gjær, altså den som druene har med seg fra vinmarkene, er blitt mer effektiv etter 25 år med biodynami. Vanligvis trenger gjær 16,83 gram sukker for å lage 1 % alkohol, men vår gjær klarer seg med 15 gram. Derfor er valg av innhøstningsdato viktig slik at vi kan holde 12,5 prosent for mange av våre viner, forklarer han.

Jo senere druene plukkes, jo mer sukker inneholder de og jo større blir alkoholpotensialet. 

 

Paul har også jobbet med stilen for de ulike vinene for å finne de optimale verdiene for hver enkelt parsell som pH og plukkedato. Et annet forhold som også mange vil verdsette er at Zind-Humbrecht siden 2015-årgangen som første vinprodusent har innført damprensing for alle korker de bruker, altså helt uten bruk av kjemikalier. De scanner også korkene for TCA og merker dem med ND. Så da vet du hva du skal se etter.

- Vi bruker dyre korker, men denne prosessen har redusert korkproblemet 1 av 100, hvis vi skal bruke flaskene vi  åpner selv som skala, sier Paul.

Antall viner er også det en av endringene hos Zind-Humbrecht de siste årene.

– Vi hadde altfor mange, derfor reduserte vi fra 38 til 25, men det er jo fortsatt nok å ta av, smiler han.

Selv om Paul McKirdys jobb er i vinkjelleren, må han som alle andre hos Zind-Humbrecht ta et tak i vinmarkene når det trengs. Faktisk er det slik at alle har sine faste parseller de har ansvaret for. Pauls babyer er Clos Hauserer og Rotenberg.

Her kan du se hele porteføljen som er i salg i Norge

- Med 100 forskjellige parseller er det bedre å la de aller beste få oppmerksomheten de fortjener, og bruke det overskytende materialet i andre viner.

Han har vinene som kalles Roche i tankene. Disse nye vinene, alle av rieslingdruer,  lages av druer fra henholdsvis vulkansk, kalkholdig og granitt-jordsmonn. Den siste som ikke er i Norge, er laget av druer fra yngre vinstokker samt planter med mindre optimal plassering i Brand-vinmarken. Roche Riesling Calcaire 2016 er fra vinmarker med yngre jordsmonn (oligocen-kalk) i Gueberschwihr som er landsbyen hvor Zind-Humbrecht holder til.

  Foto: 

Roche Riesling Volcanique 2016 er fra samme jordsmonn som Zind-Humbrechts ubestridte toppriesling, fra Rangen de Thann Clos-Saint-Urbain, og er derfor en forsmak på hvor kraftig riesling fra slik jordsmonn kan bli.

- Vi er veldig fornøyd med 2016 som hadde sen innhøstning og gode volum. Vi plukket faktisk druene over to måneder, sier Paul.

Brand kommer i 2016-utgave til høsten og det blir nok et høydepunkt i basishylla på polet.

En annen Zind-Humbrecht-kjenning fra basishyllene (men nå bestillingsvare), Clos Häuserer, er sublim i 2016-årgang. Denne vinen som ofte har betydelig restsødme, er tørrere enn både 2015 og 2014, hvilket er et resultat av en helt naturlig prosess og knyttet til spesielle forhold i denne vinmarken og druetypen i kombinasjon, ifølge Paul.

Han forteller at han gjorde en del research bakover i tid og knyttet resultatet opp mot logikk (han har bakgrunn fra filosofi- og statsvitenskap). Han så at det var et nært forhold mellom pH og potensiell alkohol (sukkerinnhold i druene) og at det varierte mellom parsellene.

Clos Häuserer er eksempelvis følsom for pH, men ikke for sukkerpotensial fra det ene året til det andre. Generelt gir denne parsellen druer med lav pH som gjør det vanskelig for vinen å gjære helt ut (altså bare med druenes egne gjærsopper). En pH på 2,8 i 2015 ga derfor en vin med 18 gram restsukker, men også 7,6 gram syre. I 2016 var pH-en derimot 3,02, hvilket etter gjæring ga en tørrere vin. Som i alle fall jeg verdsetter enda høyere. Og Paul som har bakgrunn fra salg fra en importør, er enig i at det er enklere å kommunisere om en vin har noenlunde samme stil fra år til år. Spesielt om de får det som de ønsker, at Clos Häuserer blir en av de kommende premier cru-ene i Alsace. Men den ballen er fortsatt hos vinmyndighetene (INAO).

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Zind-Humbrecht Riesling Brand Grand Cru 2018

Produsent:
Zind-Humbrecht
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Alsace
Pris:
389,90 kr
Varenummer:
8278501
91 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Zind-Humbrecht Brand Turckheim Vendange Tardive Riesling 2004

Produsent:
Zind-Humbrecht
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Alsace
Pris:
499,90 kr
Varenummer:
8304301
95 Poeng
Les smaksnotatene »

  

Zind-Humbrecht Roche Volcanique Riesling 2016

Produsent:
Zind-Humbrecht
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Alsace
Pris:
279,90 kr
Varenummer:
8304701
92 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Zind-Humbrecht Clos Häuserer Riesling 2018

Produsent:
Domaine Zind-Humbrecht
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Alsace
Pris:
319,90 kr
Varenummer:
8304901
91 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Zind-Humbrecht Roche Calcaire Riesling 2016

Produsent:
Zind-Humbrecht
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Alsace
Pris:
279,80 kr
Varenummer:
8304601
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen