Godbiter i pollisten
Det er på tide å utvide din pinot noir-horisont

Det er på tide å utvide din pinot noir-horisont

Mens vi venter på januarnyhetenes mange pinot noir-nyheter fra Burgund, er tiden riktig for en sving innom pinot noir fra andre ikke like etterpurte kilder.
Aase E. Jacobsen
09 Januar 2019 - 13:45

Ikke for det, Alsace-pinot noir har seilet opp som seriøse alternativer til de fra Burgund de siste årene.

Les mer om de økende prisene i Burgund

Både som en konsekvens av klimaendringene gjør området til en ideell arena for denne krevende druen, men også fordi produsentene legger vekt på å produsere stadig bedre vin. Men av dem sverger til biodynamisk dyrking, deriblant Jean-Paul Schmitt.

Og deres Jean-Paul Schmitt Rittersberg Pinot Noir Grande Réserve 2015 er i en Alsace-klasse for seg. Ikke på grunn av prisen alene, men først og fremst fordi den har en nydelig, nesten Morey-aktig pinotfrukt (les kjøttfull, fyldig, fløyelsmyk, nesten plommeaktig) som er riktig så fascinerende.

Se alle pinot noir-ene fra Alsace på polet

Den er svært rik, også når det kommer til alkohol, men så er dette en vin som trives sammen med rike retter som vilt med saus, eller også kraftige vegetarretter, gjerne basert på kongeøsterssopp.

Om den har en for høy prislapp, er «lillesøster» Jean-Paul Schmitt Rittersberg Pinot Noir Réserve Personnelle 2016 et veldig godt sted å starte om du ikke er særlig kjent med pinot noir fra Alsace fra før av. Litt mindre av alt, men den kjøttfulle kirsebærfrukten i alle modningsgrader har den til felles med toppvinen. Det gjelder også velvilligheten som drikkefølge. Klar ung kald rød. God og intens med godt preg av kirsebær, god dybde, åpen karakter. Begge pinot noir-ene har et godt lagringspotensial, så de fortjener en plass i en vinkjeller hvor det er plass for alternativer.

Jean Paul Schmitt i Rittersberg med en av sine trofaste hjelpere.
Innhøstningsteamet i Rittersberg.

Bak disse pinot noir-ene står Jean-Paul Schmitt som holder til i Scherwiller i den nordligste delen av Alsace. Her har de 8 hektar i vinmarken Rittersberg som til tross for at den ikke er en av de 51 grand cru-ene, gir veldig høy kvalitet for både grønne og blå druer. En av faktorene er at den er sør-sørøstvendt og jordsmonnet er granittholdig.

 

Rittersberg med Ortenburg i bakgrunnen.

Det sørger for at solpåvirkningen ikke blir altfor uttalt, samtidig som at avlingen holdes nede gjennom det skrinne og steinete jordsmonnet hvor plantene må sende røttene dypt ned på jakt etter næring. For de to pinot noir-ene ligger det på rundt 30 hl/ha. Det bidrar til konsentrert smak og godt lagringspotensial.

Jean Paul Schmitt dyrker først og fremst grønne druer i Rittersberg-vinmarken.
Google-panorama fra Ortenburg-festningen over Rittersberg. Den ble oppført i 1260.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så lett lager du en gresk vri på omeletten
Dagens rett
Gresk omelett med artisjokk, paprika og fetaost

Så lett lager du en gresk vri på omeletten

Omelett er noe av det raskeste du kan lage. Denne knallgode oppskriften med fetaost er inspirert av Hellas som vekker gode minner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her