Det er på utstyret mannen kjennes

Det er på utstyret mannen kjennes

Menn må ha utstyret i orden for å lage mat. At det gir ekstra mye moro under matlagingen er denne boka beviset på.
22 November 2014 - 01:01

Den velutstyrte mannener kandidat til Beste norske kokebok 2014. Sjelden har juryen sett en slik energi og lekenhet, men også blodig alvor i en kokebok. For Jørgen O. Grann og Olav Birkeland farer ikke med harelabb over bakstefjøla – om de har noe så gammeldags i sine respektive kjøkken.

Årets mannejulegave?

Enhver kvinne vil nok underskrive på at om det er utstyr som skal til for at «gubben» skal lage fantastisk mat, ja, så la ham få det da. Kvinner vil mye heller har velutstyrte menn på kjøkkenet – og som faktisk bruker det, enn noen som fantaserer om vedhugging eller å rydde i boden.  

Det tar selvsagt litt tid å komme dit kokebokforfatterne er i dag, men det er aldri for sent. Derfor er sannsynligheten stor for at denne boka vil ligge under mange juletrær i år.

Om dette blir Beste norske kokebok 2014, får du vite tirsdag 25. november kl 17 i Mathallen. Da får du også møte de to energiske forfatterne og smake på deres fantastiske iskrem.

Dette er juryens begrunnelse for at nettopp denne boka skal være med i årets kokebokfinale:

Den velutstyrte mannen

Jørgen O. Grann, Olav Birkeland
Schibsted
Original, humoristisk og lærerik bok for amatørkokker som ikke klarer seg uten sous vide, juicepresse, bambusdamper, skibrenner og iskremmaskin. Med alt fra rådyre gadgets til uunnværlige redskaper synes forfatterne å mene at det er utstyret det kommer an på. Tøff design, tøffe karer, høyt tempo, men også inspirerende oppskrifter og lekker mat.

Slik lager du avocadosorbet

Slik lager du avocadosorbet

Fremgangsmåte

  1. Kok opp vann og sukker til sukkeret er oppløst. Avkjøl og kjør alle ingrediensene i en food processor.
  2. Kjør blandingen i en iskremmaskin.
  3. Lager du sorbeten i fryser uten iskremmaskin, må den kjøres opp 3-4 ganger under innfrysingen. Den blir ganske hard, så ta den ut av fryseren 10 minutter før bruk.
Tips: Avokadosorbet passer forbløffende godt sammen med laksecarpaccio med soya, og gjerne noen melonkuler.

Sendt inn av Jørgen O. Grann og Olav Birkeland, Den Velutstyrte mannen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Slik lager du vaniljeis

Slik lager du vaniljeis

Fremgangsmåte

Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Varm og fløte, melk og sukker samt vanilje, både belg og frø, til kokepunktet. Skru av varmen.

Visp eggeplommene til de er lyse og lette. Ha i litt av den varme fløteblandingen i eggeplommene og rør godt. Bland alt raskt og varm opp under omrøring til blandingen tykner. Den skal ikke koke, for da skiller den seg.

Fjern vaniljestangen og avkjøl blandingen noe. Hell den over i en tom 1,5 liters brusflaske, og sett den kaldt fram til bruk, gjerne til dagen etter. Følg anvisningen for iskremmaskinen og server umiddelbart.

Har du ikke iskremmaskin, blir det straks verre for å oppnå en myk og luftig iskrem. Hovedpoenget er nemlig at iskremblandingen røres i hele tiden mens den fryser inn.

Tips: Iskrem smaker aller best nylaget.

Se våre andre kakeoppskrifter med epler

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Jørgen O. Grann og Olav Birkeland, Den Velutstyrte mannen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her