Julemat

Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.
18 Desember 2024 - 08:10

Portvin, sauternes og tokaj står på mange vinmenyer i jula, og det er ikke så merkelig for disse vinene passer perfekt til juleklassikere som riskrem, multekrem og karamellpudding.

De beste oppskriftene på juledessertene

Krem er mektig og krever en vin med syre og/eller alkohol. Kremdessertene i seg selv er ikke veldig søte, men både riskorn og multekjerner gir en litt tørr munnfølelse som må balanseres av sødme i vinen.

Riskrem med rød bærsaus er en vinvennlig dessert som finner seg godt til rette med en tokaj av typen late harvest, altså en litt lettere tokajstil enn 5 puttonyos. Men også en ikke for kraftig sauternes. Beerenauslese-viner er i samme kategori. Alle har aromaer av honning, søt gul frukt og blomster og det danner en god kontrast til den myke riskremen og den søt-syrlige kremen.

Men når det er sagt, matcher en slik dessert også godt med søt rødvin med bobler, av typen brachetto. Slik vin har også den fordelen av den har lav alkohol. Noe som er godt å ta med seg i julemåltidet.

Multekrem enten den serveres alene eller med krumkaker, er avhengig av at vinen ikke kræsjer med den unike multearomaen. Generelt vil de fleste søtviner som nevnt før, gjør en god jobb overfor multer, men søtviner av druen moscato fungerer enda bedre. 

Les mer om matching av vin og dessert

Puddinger er heller ikke kjempesøte, men konsistensen passer godt sammen med en hetvin. Karamellpudding er i en kategori for seg all den tid den er omhyllet i karamellsaus. Den krever derfor en annen type vinfølge enn eksempelvis fløtepudding. 

En klassiker er portvin av typen tawny. Den lagrede oksidative nøtte- og karamellaktige aromaen fra lang tid i fat matcher godt med dessertens egenaromaer. 

På de neste sidene finner du forslag til vin, øl og sider som passer til juledessertene

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt over 40 anerkjente vinprodusenter på Taste vinmesse
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 23. mars

Møt over 40 anerkjente vinprodusenter på Taste vinmesse

Vi har gleden av å invitere deg til Taste vinmesse – en fest for smaksløkene! 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her