Tester

Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?
07 Desember 2024 - 08:05

I utgangspunktet går både rødvin og hvitvin veldig godt til pinnekjøtt, men hvis pinnekjøttet er røkt, så bør du styre unna rødvinen, da trenger du en hvitvin med god fruktighet og friskhet. Hvis vi tar utgangspunkt i at pinnekjøttet er urøkt, er det mye spennende viner å boltre seg i.

Champagne passer til alt
Det har kanskje blitt en klisje og si at Champagne passer til alt, men samtidig så er det jo noe sannhet i det. Det passer nødvendigvis best til alt, men det er ofte et godt alternativ hvis du er usikker på vinvalget. Til pinnekjøtt er også Champagne et godt valg, eller annen musserende av god kvalitet, eksempelvis britisk musserende. Har du i tillegg tilgang på en litt moden flaske vil matchen bli fantastisk.

Grunnen til at disse musserende vinene passer så godt er flere. Vinen vil alltid være litt moden siden den er lagret minimum 18 måneder på bunnfallet, den samme lagringen er med på å utvikle kompleksiteten i vinen. Det vil være en naturlig høy syre, som skjærer igjennom fettet og den vil ofte (ikke alltid) ha litt restsødme som matcher veldig godt til det salte pinnekjøttet.

Hvitvin til pinnekjøtt
Den beste matchen hvis du vil ha en stille hvitvin er riesling, fordi den har syre og fruktighet nok til å hamle opp med pinnekjøttet. En tørr riesling fungerer greit, men velg gjerne en versjon med god konsentrasjon, altså gjerne en på GG-nivå. Hvis du tør å eksperimentere litt, så er det aller beste er en moden riesling med litt restsødme, for eksempel en kabinett eller spätlese med god alder. Det finnes faktisk noen slike å få tak i på polet uten at de koster skjorta. De siste årene har det også kommet mye gode oransjeviner på polet, og noen av disse kan du med hell prøve til pinnekjøttet, hvis du har lyst til å være enda litt mer eksperimentell.

Foto: Matprat.no

Til deg som absolutt må ha rødvin
Rødvin kan faktisk fungere godt til pinnekjøtt, det du må tenke på er fruktighet, ikke for mye tanniner og eikebruk. I Italia finner vi en god del viner som kan passe til pinnekjøttet og fruktig barbera med god kvalitet vil være bra til, samme med en sangiovese med lite eikepreg. Dette er to viner som har frukt og syre nok til å hamle opp med pinnekjøttet. Et annet godt valg er norgesvennen ripasso, her får du litt sødme i tillegg til syre og fruktighet som vil være godt til den salt smaken av pinnekjøtt. Hvis du er så heldig å få tak i litt god moden Bordeaux, så er det også utrolig nok en veldig spennende kombinasjon til pinnekjøtt.

Vi skal for all del ikke glemme tradisjonene her, så øl og akevitt er ikke helt krise til. Jeg syns kanskje det er mer spennende å prøve en vin til, men øl og akevitt går også fint. Det fine med det også er at du har sjansen til å velge norsk akevitt og et godt lokalt øl. En annen spennende norsk drikk å prøve til er tørr eplesider, den inneholder mange av egenskapene som for eksempel riesling har og vil være et godt og spennende valg til pinnekjøttet.

På de neste sidene finner du drikkeforslagene 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul
Julemat
Oppskrifter julekaker

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul

Inviter familie og venner på juleverksted og bak julens mest klassiske småkaker sammen. Oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet
Ukens drink

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet

Gin er mer populært enn noensinne. Her får den ekstra smak av safran, og blandet med andre smaksforsterkere blir dette en drink du husker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul
Julemat
Oppskrifter julekaker

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul

Inviter familie og venner på juleverksted og bak julens mest klassiske småkaker sammen. Oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en skikkelig Lucia-fest
Julemat
Oppskrift lussekatt

Lag en skikkelig Lucia-fest

Her er historien om Santa Lucia og oppskriftene på lussekatter og tilhørende drikke, og et utvalg andre safransmakende søtsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får blåskjellene Lucia-skrud
Dagens rett
Blåskjell i safransaus

Slik får blåskjellene Lucia-skrud

Det er lov å kose seg litt ekstra når det er Lucia-dag, og du vil bli overrasket over hvor godt blåskjell og safran hører sammen,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her