Tester
Dette drikker du til suppe
Foto: (NelliSyr)

Dette drikker du til suppe

Gjør ekstra krus på suppemiddagen og velg et av de anbefalte drikkefølgene - enten du er for vin, øl eller brennevin.
13 Februar 2025 - 18:05

Suppe er generelt vanskelig å finne optimalt drikkefølge til all den tid suppen helst skal være (glo)varm og de fleste drikkene er ganske kjølige. Dessuten er konsistensen ofte tynn, og mange supper er også relativt mager kost, i den forstand at det ikke er nødvendig med verken syre, tanniner eller alkohol for å rense opp. 

Men det er likevel fullt mulig å finne et godt drikkefølge til suppe, spesielt siden suppe er slik et vidt fenomen, alt fra tradisjonell husmannskost til de sterkt krydrete asiatiske utgavene.

Her er derfor et utvalg drikkevarer i ulike kategorier som har det til felles at de fungerer til suppe, i en eller annen form. 

Øl til suppe

Øl er best til grønnsakssupper, kjøttsupper og norske fiskesupper samt også mer eksotiske typer som japansk miso.

Men siden øl kommer i mange varianter, er det enkelte forbehold som må tas. 

Svært aromatiske humledominerte øl som ipa og mange pale ale, vil kræsje med de fleste supper. Det gjelder også slike øl med høy alkoholprosent, som double ipa. Tommelfingerregelen er derfor en alkoholprosent rundt 5 og nøytrale humlearomaer. Det inkluderer også en rekke surøl som er spennende følger til kremete supper eller asiatiske supper med fermenterte ingrediensër. 

Se alle anbefalte øl til suppe på side 2

Musserende vin til suppe

Tørr musserende basert på tradisjonell metode (altså ikke brusaktig prosecco) er utmerket til klare supper med grønnsaker, kjøtt eller fisk, men også lettere consomme. Kremete skalldyrsupper er også en god kombinasjon for en slik musserende av høyere kvalitet, eksempelvis chardonnay-champagne. Også  miso-suppe er en god match.

Se alle anbefalte musserende viner til suppe på side 3 

Hvitvin til suppe

Vinen må generelt ikke være for fersk og skarp i kantene, og helst ha mykere syre, for eksempel i form av en ueiket chardonnay, weissburgunder eller aligote. Dette er en god match til fisk- og skalldyrsupper, men også grønnsakssupper og klare kjøttsupper. Til mer krydrete asiatiske typer fungerer det med riesling lett restsødme og gjerne litt modning. 

Se alle anbefalte hvitviner til suppe på side 4 

Rødvin til suppe

Velger du rødvin til suppe, må det være en saftig men ikke for lett utgave, helt uten fatpreg og med moderat alkohol. Det betyr viner som klassisk valpolicella og gamay, cinsault og chilensk pais. Dette er utmerkede følger til tykke grønnsakssupper og kjøttsupper.

Se alle anbefalte rødviner til suppe på side 5

Hetvin til suppe

Alle har fått med seg (gjennom Grevinnen og hovmesteren) at det skal være sherry til suppen. Sherry finnes i flere stiler, den lyse som fino og manzanilla (hvor vinen beskyttes mot oksidering av et florlag) er topp til lettere supper samt fiskesupper. De oksidative som amontillado og oloroso passer til kraftigere supper som supper med speket kjøtt, consomméer og veldig konsentrerte typer som oksehalesuppe. Det gjelder også andre helt tørre hetviner. Slik viner har en høyere alkoholprosent, men  samtidig er alkoholen godt integrert i vinens konsentrasjon slik at den ikke skaper noen konflikt med suppen, selvsagt så lenge den har motstand å by på.  

Se alle anbefalte hetviner til suppe på side 6

Brennevin til suppe

Brennevin er per definisjon det mest utfordrende siden den høye alkoholen ikke har nok å bryne seg på i møtet med suppen. Men det finnes unntak som fyldige og kremete fisk- og skalldyrsupper og kraftige tradisjonskjøttsupper. I det første tilfellet snakker vi om en fruktig urtetilsmakt akevitt, mens den siste fungerer med en mer klassisk akevitt med lett fatmodning. Eller sågar en ung whisky med litt vann.

Se alt anbefalt brennevin til suppe på side 7

Her finner du suppeoppskriftene du trenger 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her