Tester
Dette drikker du til suppe
Foto: (NelliSyr)

Dette drikker du til suppe

Gjør ekstra krus på suppemiddagen og velg et av de anbefalte drikkefølgene - enten du er for vin, øl eller brennevin.
13 Februar 2025 - 19:05

Suppe er generelt vanskelig å finne optimalt drikkefølge til all den tid suppen helst skal være (glo)varm og de fleste drikkene er ganske kjølige. Dessuten er konsistensen ofte tynn, og mange supper er også relativt mager kost, i den forstand at det ikke er nødvendig med verken syre, tanniner eller alkohol for å rense opp. 

Men det er likevel fullt mulig å finne et godt drikkefølge til suppe, spesielt siden suppe er slik et vidt fenomen, alt fra tradisjonell husmannskost til de sterkt krydrete asiatiske utgavene.

Her er derfor et utvalg drikkevarer i ulike kategorier som har det til felles at de fungerer til suppe, i en eller annen form. 

Øl til suppe

Øl er best til grønnsakssupper, kjøttsupper og norske fiskesupper samt også mer eksotiske typer som japansk miso.

Men siden øl kommer i mange varianter, er det enkelte forbehold som må tas. 

Svært aromatiske humledominerte øl som ipa og mange pale ale, vil kræsje med de fleste supper. Det gjelder også slike øl med høy alkoholprosent, som double ipa. Tommelfingerregelen er derfor en alkoholprosent rundt 5 og nøytrale humlearomaer. Det inkluderer også en rekke surøl som er spennende følger til kremete supper eller asiatiske supper med fermenterte ingrediensër. 

Se alle anbefalte øl til suppe på side 2

Musserende vin til suppe

Tørr musserende basert på tradisjonell metode (altså ikke brusaktig prosecco) er utmerket til klare supper med grønnsaker, kjøtt eller fisk, men også lettere consomme. Kremete skalldyrsupper er også en god kombinasjon for en slik musserende av høyere kvalitet, eksempelvis chardonnay-champagne. Også  miso-suppe er en god match.

Se alle anbefalte musserende viner til suppe på side 3 

Hvitvin til suppe

Vinen må generelt ikke være for fersk og skarp i kantene, og helst ha mykere syre, for eksempel i form av en ueiket chardonnay, weissburgunder eller aligote. Dette er en god match til fisk- og skalldyrsupper, men også grønnsakssupper og klare kjøttsupper. Til mer krydrete asiatiske typer fungerer det med riesling lett restsødme og gjerne litt modning. 

Se alle anbefalte hvitviner til suppe på side 4 

Rødvin til suppe

Velger du rødvin til suppe, må det være en saftig men ikke for lett utgave, helt uten fatpreg og med moderat alkohol. Det betyr viner som klassisk valpolicella og gamay, cinsault og chilensk pais. Dette er utmerkede følger til tykke grønnsakssupper og kjøttsupper.

Se alle anbefalte rødviner til suppe på side 5

Hetvin til suppe

Alle har fått med seg (gjennom Grevinnen og hovmesteren) at det skal være sherry til suppen. Sherry finnes i flere stiler, den lyse som fino og manzanilla (hvor vinen beskyttes mot oksidering av et florlag) er topp til lettere supper samt fiskesupper. De oksidative som amontillado og oloroso passer til kraftigere supper som supper med speket kjøtt, consomméer og veldig konsentrerte typer som oksehalesuppe. Det gjelder også andre helt tørre hetviner. Slik viner har en høyere alkoholprosent, men  samtidig er alkoholen godt integrert i vinens konsentrasjon slik at den ikke skaper noen konflikt med suppen, selvsagt så lenge den har motstand å by på.  

Se alle anbefalte hetviner til suppe på side 6

Brennevin til suppe

Brennevin er per definisjon det mest utfordrende siden den høye alkoholen ikke har nok å bryne seg på i møtet med suppen. Men det finnes unntak som fyldige og kremete fisk- og skalldyrsupper og kraftige tradisjonskjøttsupper. I det første tilfellet snakker vi om en fruktig urtetilsmakt akevitt, mens den siste fungerer med en mer klassisk akevitt med lett fatmodning. Eller sågar en ung whisky med litt vann.

Se alt anbefalt brennevin til suppe på side 7

Her finner du suppeoppskriftene du trenger 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her