Godbiter i pollisten
Dette er kanskje den siste smaken av viner fra denne historiske epoken
Foto: (Andre Brattland)

Dette er kanskje den siste smaken av viner fra denne historiske epoken

Fire viner som alle har fått et merke av historien er nå tilgjengelig i svært små kvanta. Trenger du et klenodium til vinsamlingen som er i bedre form enn deg selv, ja da skal du gå for en av disse.
Aase E. Jacobsen
11 April 2018 - 13:45

Vi snakker nemlig om perioden 1940 til 1945 – bedre kjent under navnet andre verdenskrig – men som også har en viktig plass i vinhistorien. Både fordi dette var svært vanskelige tider for vinbøndene og ikke minst fordi perioden ble avsluttet med en legendarisk årgang i form av 1945. Omtrent som en naturens plaster på de dype sårene som krigen forårsaket, dog bare i kvalitet, for mengden vin var veldig liten, spesielt i Burgund.

De mest kjente vinene fra dette store lille året har ikke uventet vært toppslott i Bordeaux, Burgund og Champagne, Frankrikes fremste vinjuveler, og de få flaskene som fortsatt finnes er nå vel forvart i samleres kjellere.

 

For noen dager siden dukket det opp et knippe på fem viner fra denne perioden fra en for meg helt ukjent produsent i Rivesaltes, hetvinsområdet i Roussillon, i det sørvestlige Frankrike. Det viser seg imidlertid å være et sideprosjekt til Marie Sisqueille som også står bak Ch. Sisqueille som er tilgjengelig i 1874- og 1930-årgang. Sisqueille-familien har dype røtter i dette området som tidligere produserte en av Frankrikes mest etterspurte vinstiler. De skal ha regjert over halvparten av Rivesaltes-arealet på et tidspunkt.

I dag dekker AOC Rivesaltes 3500 hektar og det produseres knapt 7 millioner liter, mens bare halvparten av dette selges årlig i flasker.

Mesteparten er ung vin siden AOC-reglene krever minimum 12 måneder og 5 år eller mer modning avhengig av stil. Men disse vinene holder nærmest evig om de modnes i glassballonger etter at den oksidative fasen i fat er tilbakelagt. Rivesaltes er en hetvin som lages ved at nøytral sprit tilsettes før vinen er ferdig gjæret slik at den fortsatt har rundt 100 gram restsukker og gjæringen stoppes. Deretter overføres den til fat for modning som ofte finner sted utendørs året rundt – og sjelden i luftkondisjonerte forhold.

 

Marie Sisqueille er en av flere produsenter fra dette glemte hjørnet av Frankrike som i de senere årene har gravd fram familiens glassballonger med så vel førkrigs- som etterkrigs hetviner og lagt dem ut for salg. Den amerikanske vinsamleren Philippe Gayral har mye av æren for at disse vinene er tilgjengeliggjort og har fått fornyet interesse. Han står selv bak varemerket L'Archiviste som også er i salg i Norge, akkurat nå i årgangene 1978, 1964 og 1959.

Se alle de gamle vinene fra dette glemte området som er tilgjengelig på polet

Nå er altså «krigsvinene» fra Marie Siqueille klar for markedet, og den norske importøren har fått tak i fem av seks krigsårganger. 1944 som egentlig er den siste krigsårgangen, finnes ikke i Norge, men er i følge et googlesøk i salg på kontinentet.

Grenache noir er hoveddruen i de røde Rivesaltes-vinene.  Bilde: ODrachenko

Domaine Marie Rivesaltes 1945 som i sin helhet er laget i et fritt Frankrike, holder det årgangen lover. Konsentrasjonen er virkelig stor og den har stor friskhet ved siden av veldig god kompleksitet. En nydelig 73 år gammel vin som forsvarer sine 1744 kroner uten problem. Det blir nemlig bare denne muligheten.

 

Den er imidlertid ikke alene, for Domaine Marie Rivesaltes 1942 er i samme liga hva angår konsentrasjon samtidig som den er imponerende ungdommelig. Også Domaine Marie Rivesaltes 1943 og Domaine Marie Rivesaltes 1941 har den samme strukturen, men er litt mer utviklet med tydeligere ranciopreg som kan beskrives som lær, tørket frukt og gammelt trevirke.

Den letteste av de fem, Domaine Marie Rivesaltes 1940, bør slett ikke avskrives av den grunn, for den er ytterst delikat og elegant, leskende og overraskende tørr. Prøv den til anago sushi (grillstekt ål med en saus av innkokt ålekraft, soyasaus og sukker) eller Middelhavs-ansjos med et drypp av vellagret eddik.

Meditasjon/konversasjonsviner

Samtlige egner seg best som meditasjon eller i sentrum for konversasjon, og kanskje om omstendighetene vinene ble til under. Det er lite tilgjengelig informasjon om årgangene i denne delen av Frankrike, så vinene må snakke for seg. Og at vi faktisk kan drikke disse vinene i dag, har muligens med å gjøre at okkupasjonsmakten ikke var til stede i denne delen av Frankrike mer enn en kort periode mellom november 1942 og tidlig høst 1944 da landet atter var fritt.

Det sørlige Frankrike tilhørte fra sommeren 1940 den såkalte frie sonen og var administrert av den forhatte Vichy-regjeringen, og åpenbart ikke ansett som arisk nok for nazistene. Heldigvis visste de ikke hvilke vinskatter som skjulte seg i kjellerne i dette solsvidde landskapet.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. 

I dette tilfellet er vinene merket som utsolgt. Det skyldes at de tilhører tilleggsutvalget. Slike viner bestilles ved å sende epost til kundeservice@vinmonopolet.no eller ditt lokale polutsalg.

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her