Godbiter i pollisten
Dette er rosévinen for alle baroloelskere

Dette er rosévinen for alle baroloelskere

Vi snakker om en rosevin som nærmer seg rød nebbiolo i trøkk.
Aase E. Jacobsen
12 August 2016 - 21:12

Rosévin av nebbiolo er veldig populært blant de som ønsker en rosévin som smaker noe annet enn drops. Takket være denne druens geniale karakter gir den både struktur og aroma til rosévin hvilket gjør den veldig godt egnet som matvin.

Men også blant nebbioloroséene er det forskjeller, og Scarzello Diferènt 2015 er som navnet antyder annerledes.

Den kom til første gang i 2013 og det ved en feiltakelse. Federico Scarzello lager bare rødvin av nebbioloen sin – selv om han også er kjent for Erpacrife-spumanten han lager sammen med kompiser.

Den første Diferent kom fra en tank med nebbiolo og barbera som ble lansert i Norge i fjor sommer da den var to år. Da levde den absolutt opp til navnet.

Rosa barolo

I 2015-årgang er den altså en ren nebbiolo, druene kommer fra barolocru-et Merenda, men laget på samme måte som i 2013.

Les mer om Federico Scarzello og hans viner

Det betyr at druene får «blø» litt farge før mosten fjernes fra skallene, men uten at det er snakk om pressing. Derav navnet saignée på fransk. På italiensk er før øvrig betegnelsen salasso som betyr årelating.

Resultatet er en veldig ren og delikat most – i rosévin blir alle feil synlige, og for produsenten gjelder det å beholde denne renheten helt fram til vinen er i glasset. Noe som har både positive sider (du er sikret en ren vin) og negative (du får en litt for pen og litt nøytral vin).

Det som skiller Scarzellos rosé fra de fleste andre er at den er gjæret med druenes egne gjærsopper og at den har gjennomgått også den malolaktiske gjæringen. Dermed blir den rundere i munnen, noe som kler konsentrasjonen i vinen. I tillegg har den litt tid i flaske før lansering hvilket gjør at den oppleves som en mer fullverdig vin.  

Kun i Norge

En rosé som fungerer veldig godt på matbordet. Til alt fra grillet lam eller storfe, pølser og spekemat, men også krydret kjøtt.

Server den i romslige glass, som om den var en barolo. Og den kan med fordel helles i en karaffel en time før den skal nytes.

Den smaker altså helt fortreffelig nå, men har også potensial til å lagres noen år, om det skulle være et ønske. Mest sannsynlig blir alt drukket denne (sen)sommeren, for den er kun laget i et antall av 1000 flasker. Trøsten er at alle kom til Norge.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her