Mat
Dette kjennetegner fenalår av høy kvalitet

Dette kjennetegner fenalår av høy kvalitet

Til nasjonaldagen velger vi de beste råvarene, det gjelder selvsagt også fenalåret. Aller best er det når det er laget på gamlemåten.
Aase E. Jacobsen
12 Mai 2014 - 10:00

Dessverre er mye av den norske spekematen industriprodukter. Det betyr at det er tatt noen snarveier i fremstillingen.

Som matinteressert kan du ikke ha unngått å høre om anklagene mot spekematindustrien for innsprøyting av saltlake i stedet for tørrsalting og altfor kort modningstid.

Alt for å kunne tilby spekemat som lokkevare i kjedebutikkene i høysesongen. 

Grovsalt må til

Heldigvis finnes det alternativer fra produsenter som har tatt seg tid til å gjennomføre prosessen på tradisjonelt vis.

Blant produsentene som holder gamle og gode tradisjoner i hevd er Bjorli og Aron Mat.

Slik tilbereder Aron Mat fenalåret

De to har det til felles at de både har redusert mengden salt som brukes i fremstillingen og at de bruker grovsalt i stedet for saltlake. Resultatet er en bedre aromautvikling siden det tar lengre tid før saltet trenger inn i kjernen av lammelåret.

Prøv noen av disse oppskriftene med fenalår

I tillegg får de saltede lårene henge lenger. En viktig forskjell mellom de to er at jobben gjøres av fjelluft på Bjorli, mens det hos Aron Mat er ren og frisk havluft.

Sistnevnte produsent holder til på Kvaløya i Troms.

Trygg mat

Begge to gnir lammelårene inn med norsk honning før de saltes. Det gir ikke bare det ferdige fenalåret en egen karakter, honningen har også en gunstig effekt i å hindre uønsket bakterievekst samtidig som selve "massasjen" har en positiv virkning for kjøttproteinet.

Et annet forhold som bidrar til den fyldige smaken er at laken (bestående av proteiner og smaksstoffer) som utvikles under tørrsaltingen tas vare på og brukes til å vanne ut lårene før tørking. Ikke en dråpe går til spille med andre ord - akkurat slik som på bestemors tid.

Fenalårene fra Aron Mat er dessuten sporbare. De er merket med hvilken av gårdene i Yttersia-samarbeidet som har avlet opp lammet. På nettet kan du dessuten lese om de ulike gårdene. Et eksempel på trygg mat til etterfølgelse.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne kyllingsuppen med indisk vri
Dagens rett

Prøv denne kyllingsuppen med indisk vri

Denne suppeoppskriften med masse smak og krydder er perfekt nå som høstmørket er på sitt mørkeste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her