Mat
Dette kjennetegner fenalår av høy kvalitet

Dette kjennetegner fenalår av høy kvalitet

Til nasjonaldagen velger vi de beste råvarene, det gjelder selvsagt også fenalåret. Aller best er det når det er laget på gamlemåten.
Aase E. Jacobsen
12 Mai 2014 - 11:00

Dessverre er mye av den norske spekematen industriprodukter. Det betyr at det er tatt noen snarveier i fremstillingen.

Som matinteressert kan du ikke ha unngått å høre om anklagene mot spekematindustrien for innsprøyting av saltlake i stedet for tørrsalting og altfor kort modningstid.

Alt for å kunne tilby spekemat som lokkevare i kjedebutikkene i høysesongen. 

Grovsalt må til

Heldigvis finnes det alternativer fra produsenter som har tatt seg tid til å gjennomføre prosessen på tradisjonelt vis.

Blant produsentene som holder gamle og gode tradisjoner i hevd er Bjorli og Aron Mat.

Slik tilbereder Aron Mat fenalåret

De to har det til felles at de både har redusert mengden salt som brukes i fremstillingen og at de bruker grovsalt i stedet for saltlake. Resultatet er en bedre aromautvikling siden det tar lengre tid før saltet trenger inn i kjernen av lammelåret.

Prøv noen av disse oppskriftene med fenalår

I tillegg får de saltede lårene henge lenger. En viktig forskjell mellom de to er at jobben gjøres av fjelluft på Bjorli, mens det hos Aron Mat er ren og frisk havluft.

Sistnevnte produsent holder til på Kvaløya i Troms.

Trygg mat

Begge to gnir lammelårene inn med norsk honning før de saltes. Det gir ikke bare det ferdige fenalåret en egen karakter, honningen har også en gunstig effekt i å hindre uønsket bakterievekst samtidig som selve "massasjen" har en positiv virkning for kjøttproteinet.

Et annet forhold som bidrar til den fyldige smaken er at laken (bestående av proteiner og smaksstoffer) som utvikles under tørrsaltingen tas vare på og brukes til å vanne ut lårene før tørking. Ikke en dråpe går til spille med andre ord - akkurat slik som på bestemors tid.

Fenalårene fra Aron Mat er dessuten sporbare. De er merket med hvilken av gårdene i Yttersia-samarbeidet som har avlet opp lammet. På nettet kan du dessuten lese om de ulike gårdene. Et eksempel på trygg mat til etterfølgelse.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med det tredje skal det skje: Gir seg ikke før Bocuse-gullet er sikret

Christian Andre Pettersen har to gull i Bocuse Europe og to bronse i Bocuse d’Or, og satser etter seieren i Årets kokk på det aller gjeveste, nemlig gull i januar 2027.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 år gamle Eleonore Latour har startet jobben med å leve opp til en snart 300 års familietradisjon i Burgund.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med det tredje skal det skje: Gir seg ikke før Bocuse-gullet er sikret

Christian Andre Pettersen har to gull i Bocuse Europe og to bronse i Bocuse d’Or, og satser etter seieren i Årets kokk på det aller gjeveste, nemlig gull i januar 2027.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Verdens beste barer: Sjekk ut Schmuck i New York

Moe Aljaffs Schmuck er allerede inne 59. plass på listen World’s50best bars.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her