Dette kjennetegner fenalår av høy kvalitet

Dette kjennetegner fenalår av høy kvalitet

Til nasjonaldagen velger vi de beste råvarene, det gjelder selvsagt også fenalåret. Aller best er det når det er laget på gamlemåten.

Dessverre er mye av den norske spekematen industriprodukter. Det betyr at det er tatt noen snarveier i fremstillingen.

Som matinteressert kan du ikke ha unngått å høre om anklagene mot spekematindustrien for innsprøyting av saltlake i stedet for tørrsalting og altfor kort modningstid.

Alt for å kunne tilby spekemat som lokkevare i kjedebutikkene i høysesongen.  

Grovsalt må til

Heldigvis finnes det alternativer fra produsenter som har tatt seg tid til å gjennomføre prosessen på tradisjonelt vis.

Blant produsentene som holder gamle og gode tradisjoner i hevd er Bjorli og Aron Mat .

Slik tilbereder Aron Mat fenalåret

De to har det til felles at de både har redusert mengden salt som brukes i fremstillingen og at de bruker grovsalt i stedet for saltlake. Resultatet er en bedre aromautvikling siden det tar lengre tid før saltet trenger inn i kjernen av lammelåret.

Prøv noen av disse oppskriftene med fenalår

I tillegg får de saltede lårene henge lenger. En viktig forskjell mellom de to er at jobben gjøres av fjelluft på Bjorli, mens det hos Aron Mat er ren og frisk havluft.

Sistnevnte produsent holder til på Kvaløya i Troms.

Trygg mat

Begge to gnir lammelårene inn med norsk honning før de saltes. Det gir ikke bare det ferdige fenalåret en egen karakter, honningen har også en gunstig effekt i å hindre uønsket bakterievekst samtidig som selve "massasjen" har en positiv virkning for kjøttproteinet.

Et annet forhold som bidrar til den fyldige smaken er at laken (bestående av proteiner og smaksstoffer) som utvikles under tørrsaltingen tas vare på og brukes til å vanne ut lårene før tørking. Ikke en dråpe går til spille med andre ord - akkurat slik som på bestemors tid.

Fenalårene fra Aron Mat er dessuten sporbare. De er merket med hvilken av gårdene i Yttersia-samarbeidet som har avlet opp lammet. På nettet kan du dessuten lese om de ulike gårdene. Et eksempel på trygg mat til etterfølgelse.

Forsiden akkurat nå

Kurs om franske viner i Oslo 14. februar

Lær om Frankrikes fantastiske viner av Master of Wine, Mai Tjemsland

Franske viner slutter aldri å imponere. En av Norges fremste vineksperter og Master of Wine, Mai Tjemsland, lærer deg det du trenger å vite om dette spennende vinlandet. Les hele saken

Matkurs og middag med Trond Moi

Bli med på en helaften med mesterkokken Trond Moi

Mesterkokken Trond Moi, kjent fra utallige tv-programmer, byr på en fabelaktig aften hvor du i tillegg til å bli servert hans fem-retters favorittmeny får en inngående demonstrasjon i hvordan han lager sine forskjellige favorittretter. Les hele saken

Til toppen