Mat
Dette kjennetegner fenalår av høy kvalitet

Dette kjennetegner fenalår av høy kvalitet

Til nasjonaldagen velger vi de beste råvarene, det gjelder selvsagt også fenalåret. Aller best er det når det er laget på gamlemåten.
Aase E. Jacobsen
12 Mai 2014 - 10:00

Dessverre er mye av den norske spekematen industriprodukter. Det betyr at det er tatt noen snarveier i fremstillingen.

Som matinteressert kan du ikke ha unngått å høre om anklagene mot spekematindustrien for innsprøyting av saltlake i stedet for tørrsalting og altfor kort modningstid.

Alt for å kunne tilby spekemat som lokkevare i kjedebutikkene i høysesongen. 

Grovsalt må til

Heldigvis finnes det alternativer fra produsenter som har tatt seg tid til å gjennomføre prosessen på tradisjonelt vis.

Blant produsentene som holder gamle og gode tradisjoner i hevd er Bjorli og Aron Mat.

Slik tilbereder Aron Mat fenalåret

De to har det til felles at de både har redusert mengden salt som brukes i fremstillingen og at de bruker grovsalt i stedet for saltlake. Resultatet er en bedre aromautvikling siden det tar lengre tid før saltet trenger inn i kjernen av lammelåret.

Prøv noen av disse oppskriftene med fenalår

I tillegg får de saltede lårene henge lenger. En viktig forskjell mellom de to er at jobben gjøres av fjelluft på Bjorli, mens det hos Aron Mat er ren og frisk havluft.

Sistnevnte produsent holder til på Kvaløya i Troms.

Trygg mat

Begge to gnir lammelårene inn med norsk honning før de saltes. Det gir ikke bare det ferdige fenalåret en egen karakter, honningen har også en gunstig effekt i å hindre uønsket bakterievekst samtidig som selve "massasjen" har en positiv virkning for kjøttproteinet.

Et annet forhold som bidrar til den fyldige smaken er at laken (bestående av proteiner og smaksstoffer) som utvikles under tørrsaltingen tas vare på og brukes til å vanne ut lårene før tørking. Ikke en dråpe går til spille med andre ord - akkurat slik som på bestemors tid.

Fenalårene fra Aron Mat er dessuten sporbare. De er merket med hvilken av gårdene i Yttersia-samarbeidet som har avlet opp lammet. På nettet kan du dessuten lese om de ulike gårdene. Et eksempel på trygg mat til etterfølgelse.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her