For samme prisen som nytappet vare får du her en 15 år gammel vin - perfekt til  juleribba

For samme prisen som nytappet vare får du her en 15 år gammel vin - perfekt til  juleribba

Ukens beste deal: Vellagret rødvin som smaker himmelsk til sesongens råvarer og som kommer til å toppe julemenyen.

  Foto: Roger Kolbu

Ioppa Ghemme 2005 er rett og slett himmelsk myk og god med fine eksotiske toner og pent preg av trevirke, etter fire år i de store eikefatene som er typisk for tradisjonelt framstilt vin i området. En deilig vin til lam, vilt og ribbe. Alt hva magen begjærer i den mørke og kalde tiden.

Den har mye av aromaene som kjennetegner andre nebbiolobaserte viner, men innslaget av vespolina gir den en litt annen karakter. Men begge druene er i slekt – ved at vespolina er et avkom av nebbiolo. Forskjellen er særlig knyttet til modningstid, ved at vespolina modner en del før. I tidligere og kaldere tider var dette en sikkerhet for vinbonden. Likevel mistet den fotfeste etter phylloxera på grunn av sine lave avlinger, og dyrkes nå primært i det nordlige Piemonte, i underområder som Ghemme og Gattinara hvor den altså blandes med nebbiolo.

Vinmarkene ligger tett på Ghemme by og teller totalt bare 73 helktar for hele DOCG-et. Vinmarkene ligger i Sesia Val Grande UNESCO Global Geopark ved foten av Monterosa som kan ses i bakgrunnen.
Denne hjertesmelteren fant de i vinmarken.

Med dagens temperaturøkninger er det imidlertid få utfordringer selv her i den kjøligste utkanten av nebbiolos nedslagsfelt.

 

Du betaler bare 70 kroner ekstra for en vin som er modnet i produsentens kjeller i ytterligere fem år. For samme vin, Ioppa Ghemme 2010, er sågar i basis (62 utsalg) og er et knallkjøp – og et sikkert valg når du jakter en god vin til en gunstig pris til helgekosen. Her får du dessuten vellagrete dråper på toppen.

Her kan du lese mer om denne vinen og produsenten

Forskjellen på de to er bare alderen og årgangen. 2010 og 2005 er begge veldig solide årganger i Ghemme. Ioppas Ghemme fra enkeltvinmarken Santa Fe er et godt bevis på hvor god 2005 er. Den er nå utsolgt, og erstattet av kjøligere 2008 som gir en slankere og mer urtepreget stil. 

Se alle vinene fra Ioppa her

Fargen på etiketten for de to vinene er visstnok av praktiske årsaker. Som kan være greit også i en privat vinkjeller.

Velbrukte store fat sørger for at vinen kan modnes i mange år uten å få eikepreg, minimum er 20 måneder, men Ioppa lar vinene ligge mye lenger.
Ioppa er en familiebedrift: fv Valeria, Marco, Giorgio - pappa til Luca og Andrea som står helt til høyre.
Bestefar Giorgio med Stella som er Andreas (th) datter.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Ioppa Ghemme 2005

Produsent:
Ioppa
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
329,90 kr
Varenummer:
12427001
90 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Ioppa Ghemme 2011

Produsent:
Ioppa
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
259,90 kr
Varenummer:
161801
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen