11 år gammel nebbiolo til knallpris i en butikk nær deg

11 år gammel nebbiolo til knallpris i en butikk nær deg

Det er nemlig hva du får med Ioppa Ghemme 2007, men fra samme vinkjeller finnes også mye annet vellagret samt yngre vin med lagringspotensial.

Ioppa Ghemme 2007 er en nydelig vin med fine lett utviklete toner, god og leskende karakter og fin tørrhet fra tanninene. En super vin til lam, kalv, elg samt retter med sopp og pasta. 11 år gammel men fortsatt i storform og holder i mange år til. Og den finnes sågar i 60 polutsalg.

Fra vinmarken

Et stepp opp i egenart og konsentrasjon befinner denne seg: herlige Ioppa Ghemme Santa Fe 2005 som ikke uventet har en moden karakter, med mørkere kirsebærtoner og fint urtepreg. Det siste kommer fra blandingen av nebbiolo og vespolina som er et særtrekk ved DOCG-en Ghemme (og naboen Gattinara), og i motsetning til naboene i sør Barolo og Barbaresco som bare tillater nebbiolo.  

Et perfekt 13 år gammelt eksemplar fra dette kjøligere området (på grunn av nærheten til Alpene), spesielt siden 2005 hadde sine utfordringer.

Denne vinen får sine druer fra én enkelt vinmark, hvilket også bidrar til redusert volum. Den finnes også i 2008-utgave. Denne siste er preget av den noe kjøligere årgangen som gir en litt tørrere, mer tanninpreget og noe mer urtepreget karakter. En mer klassisk Ghemme og like fullt en vin med godt potensial utover disse første ti årene.  

Ghemme fikk først DOCG-status i 1997.

Ioppa Vespolina 2007 er også et veldig interessant vinkjøp i den vellagrete, men fortsatt holdbare stilen. Druen vespolina alene er litt mer for de spesielt interesserte, som trenger en pause fra nebbiolo eller barbera, siden den både har tanniner og er enda urtepreget enn en Ghemme. Den er en nær slektning av nebbiolo, men modner tidligere og oppnår gode sukkernivåer, derav navnet som forteller at dette er noe vepsene tiltrekkes av. Dette er en utrydningstruet drue og Ioppa er en av får produsenter som lager en ren vespolina. 

2007 har gitt god sødme i retning plommer-svisker og snev av sjokolade, og dempet syre, som gir vinen god bløthet. En kul vin til vinterlig vilt. På minussiden: antall flasker i Norge er begrenset.

Hvis du heller vil ha fersk bærfrukt, kan du går for deres rimeligere viner som Ioppa Coda Rossa Vespolina 2016 som finnes i 60 polutsalg eller Ioppa Nebbiolo 2015 som er i salg på 15 pol.

Monte Rosa er et mektig syn fra Ghemme.

Ioppa er med sine totalt 27 hektar en betydelig aktør i bittelille Ghemme (kun 85 hektar), men har også vinmarker utenfor DOCG-et. Da betegnes vinene med Colline Novaresi DOC, og ikke minst er sju av hektarene med hasselnøtter. Totalt lager de 180.000 flasker årlig og alt av vinmarker dyrkes økologisk samtidig som vinene gjæres uten tilsetning av gjær i ståltank og modningen for viner beregnet på lagring, finner sted i primært større fat på 2-3000 liter.

 

Bak fv: Andrea, Marco og Luca. Foran fv. Giorgio og GianPiero. Foto: 

Nå er det sjuende generasjon, brødrene Andrea og Luca og fetteren Marco som er i ferd med å ta over familiebedriften.

Se alle de andre vinene fra Ioppa som finnes i Norge

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Ioppa Ghemme 2010

Produsent:
Ioppa
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
259,90 kr
Varenummer:
161801
90 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Ioppa Ghemme Santa Fe 2005

Produsent:
Ioppa
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
449,90 kr
Varenummer:
10499401
91 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Ioppa Ghemme Santa Fe 2008

Produsent:
Ioppa
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
409,90 kr
Varenummer:
10499501
88 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Ioppa Vespolina 2007

Produsent:
Ioppa
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
269,90 kr
Varenummer:
3526001
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen