Beste norske kokebok

Beste norske kokebok 2018

Disse to karene sørger for at enda flere velger grønt til middag

Disse to karene sørger for at enda flere velger grønt til middag

Tom Victor Gausdal og Stian Floer har med Grønnsakskokeboka laget årets beste norske kokebok. Og har nok en gang skapt noe som har klassikerpotensial.
Aase E. Jacobsen
29 November 2018 - 20:00

«Det kommer til å bli nærmest umulig å lage en vegetarkokebok etter dette.» Det er den enstemmige konklusjonen etter at juryen i Beste norske kokebok 2018 hadde gjort jobben sin. Som i år omfattet 34 kokebøker. At Grønnsakskokeboka er årets beste, begrunner juryen slik:

 

«Hvordan gjøre grønn mat fristende for stadig flere mennesker? Her er fasiten. Med flere enn 400 enkle, lekende og fristende oppskrifter og svært gode bilder åpner Gausdal og Floer opp en ny verden for mange av oss. Grønnsaker er ikke lenger bare tilbehør til kjøtt og fisk, de skinner også når de har hovedrollen på tallerkenen.» 

Det er med andre ord en kraftpakke av en kokebok, som føyer seg inn i rekken av denne tidligere sølvvinneren fra Bocuse- d'Ors imponerende kokebokhylle. For tre år siden fikk nemlig Tom Victor Gausdal  samme æresbevisning med sin Kokkelære, som juryen den gang beskrev som en kokebokklassiker allerede i fødselen. Han har også vært medforfatter på flere tidligere kokebokprosjekter som har kvalifisert til finaleplasser i de respektive årene. Det gjelder også kollega Stian Floer som var finalist i 2015 med boka Gatemat fra hele verden.

Grønnsakskokeboka slo ut fire sterke utfordrere i årets finale, nemlig Feinschmecker ved Lares Erik Underthun og Vinay Tangen, Thai-obsessed ved Terje Ommundsen, Kjartan Skjelde på 20 min, Munter mat fra Price-brødrene. 

Beste norske kokebok kåres for 11. gang i år og er et samarbeid mellom Aperitif og Norli. 

Årets jury bestod av:

  • Per A. Borglund, redaktør Mat fra Norge og innehaver av Norges største kokeboksamling
  • Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif
  • Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel
  • Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene
  • Marius Renberg, bokdesigner
  • Even Ramsvik, kokk og forfatter fjorårets beste kokebok Ny norsk mat (NB siden Even Ramsvik er kollega med årets vinner, telte ikke hans stemme i den endelige avstemmingen)
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri
Dagens rett

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri

Denne oppskriften blir fort familiens store favoritt. Kikerter og kylling er en super kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her