Godbiter i pollisten
Disse vinene blir stadig bedre kjøp

Disse vinene blir stadig bedre kjøp

Prisveksten i Bordeaux påvirker ikke prisene i Madiran. Derfor er disse vinene nå utrolig gode valg for den som bygger kjeller.
Aase E. Jacobsen
18 Oktober 2017 - 13:45

Fra Madiran kommer noen av de mest lagringsdyktige rødvinene i Frankrike, og Ch. d'Aydie 2012 er intet unntak. Kombinasjonen av druen tannat som er tanninrik så det holder, jordsmonnet og vekstforholdene i Madiran samt ikke minst denne produsentens solide grep, gir en vin som tåler minst 10 år – og sikkert også 20 (i hvert fall smaker 2000-utgaven utmerket i dag og er langt fra ferdig).

Den kan aldeles utmerket nytes i dag, og helst i store bordeauxglass, eller etter en time i karaffel. Da blir den store lekre mørke frukten enda åpnere og tanninene føles litt rundere. Men bevares, det er bare tiden som kan gjøre dem virkelig avslepne. For å møte denne fastheten trengs mat med fett og høy smaksintensitet, gjerne en ovnsstekt kjøttrett, og helst langtidstekt. Men et saftig stykke kjøtt av tamt eller vilt med rødvinssaus er heller ikke feil.

Den har en slektning, Ch. d'Aydie Odé 2014, hvor tannatdruen er rundet av med cabernet sauvignon for å oppnå en mer tilgjengelig stil, ofte kalt Madiran tradition. Også den en veldig tett og konsentrert mørk vin med et veldig godt lagringspotensial. Og ikke minst et veldig godt kjøp.

Et tips om du vil ha smaken av Madiran allerede i dag, er å gå for Ch. de Mascaraas 2015 som finnes i 60 polutsalg og selges til enda gunstigere pris. Den kommer fra en vingård som ligger i den vestre utkanten av Madiran-appellasjonen, men fortsatt bare noen kilometer fra Ch. d’Aydie.

Her kan du lese mer om Madiran

Ch. d'Aydie ligger midt i Madiran-appellasjonen.

Madiran er nemlig et forholdsvis lite område som teller 1300 hektar. Jordsmonnet er også variert med vekselsvise striper av kalkholdig leire, leire og grus, leirjord og avleiringsjord. Derfor skiller de ulike produsentene seg fra hverandre rent stilmessig, men det lages aldri dårlig vin her. Det har jeg ennå til gode å oppleve.

Se hva som finnes på polet fra Madiran

 

Tilbake hos Ch. d’Aydie er det umulig å komme utenom deres søte perle av en vin, Maydie 2013, som er en helt annen vri på tannatdruen. Den er en såkalt vin de liqueur hvor den søte rike druemosten er tilsatt nøytral sprit som modnes sammen. En deilig munnfull til gode sjokoladedesserter, som sikkert holder lenge i kjelleren, men som først og fremst er beregnet på å drikkes mens den er ungdommelig.

Her kan du lese mer om den

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

  • Produsent:
    Pierre Laplace
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Sørvest
    Pris:
    275.00 kr
    Varenummer:
    4850901
    91 POENG
    Ch. d'Aydie
  • Produsent:
    Ch. De Mascaraas
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Sørvest
    Pris:
    179.90 kr
    Varenummer:
    7401701
    88 POENG
    Ch. de Mascaraas Madiran
  • Produsent:
    Pierre Laplace
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.50l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Sørvest
    Pris:
    239.00 kr
    Varenummer:
    4850802
    87 POENG
    Maydie Tannat
  • Produsent:
    Vign. Laplace
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Sørvest
    Pris:
    199.90 kr
    Varenummer:
    1033801
    84 POENG
    Ch. D'Aydie Odé
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende
Dagens rett

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende

Den sprø bunnen møter myk og syrlig topping. Du må trolig lage dobbel porsjon, så godt er det.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff
+

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff

Vi tar deg med til Oslos nye storstue og dens imponerende vinsamling, en perle av en bar i Palma, Mallorca, ser på dansk rom, blir kjent med et "nytt" vinområde på Sardinia og hyller kvinnene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner
+

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner

Vinene fra Artuke og Artadi er god dokumentasjon på det enorme potensialet Rioja har for å lage viner med karakter fra voksestedet. Enkeltvinmarksviner er kommet for å bli – men det er fortsatt mye å gå på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne superenkle, men også smaksrike suppa har reddet appetitten i generasjoner
Dagens rett

Denne superenkle, men også smaksrike suppa har reddet appetitten i generasjoner

Den er så tradisjonsrik at ingen vet når den første gang ble laget, men at den har vært et viktig element i Middelhavskosten i hundrevis av år er hevet over enhver tvil.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende
Dagens rett

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende

Den sprø bunnen møter myk og syrlig topping. Du må trolig lage dobbel porsjon, så godt er det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff
+

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff

Vi tar deg med til Oslos nye storstue og dens imponerende vinsamling, en perle av en bar i Palma, Mallorca, ser på dansk rom, blir kjent med et "nytt" vinområde på Sardinia og hyller kvinnene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå sendes burgundvin over havet på seilskip

Albert Bichot er første produsent til å sende et lass med vin over Atlanteren med det første moderne seilfraktskipet for denne type gods.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

To gull til Bringebærlandet og Aga - og Soli ble Norges beste eplemost for tredje gang

I konkurransen Norges beste drikke, ble fruktvinprodusenten i Ås og sidermakeren fra Hardanger de som fikk flest toppskår.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner
+

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner

Vinene fra Artuke og Artadi er god dokumentasjon på det enorme potensialet Rioja har for å lage viner med karakter fra voksestedet. Enkeltvinmarksviner er kommet for å bli – men det er fortsatt mye å gå på.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her