Disse vinene gir deg noe å tygge på – på flere måter

Disse vinene gir deg noe å tygge på – på flere måter

Syrisk vin debuterer nå i november på polet – og det er godt nytt for alle som elsker vin fra Libanon, for det er klare fellestrekk, men også en helt annen historie og mye mer strabasiøs reise fram til ditt vinglass.

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen
 
 

Bargylus Rouge 2013 er en konsentrert og smaksrik rødvin med stor munnfølelse, flott frukt, god syrlighet og fint tanninbitt som smaker fortreffelig nå til gode retter med vilt eller annet rødt kjøtt, en solid kjøttgryte eller ostetallerken. Den klarer seg fint i mange år i kjelleren om du har lyst å utvide avdelingen for eksotisk vin.

Bargylus Blanc 2013 lever også opp til forventningene med flott munnfølelse og godt steinaktig preg, velintegrert sødme og fin syrlighet. Denne vinen har et veldig bredt bruksområde, smaksrik sjømat er selvsagt midt i blinken, men også gode vegetarretter og sågar lyst kjøtt.

Eldgammel vinhistorie gjenskapes

Stilmessig er Bargylus-vinene mer moderne enn eksempelvis Musar – som er Norges mest solgte vin fra Midtøsten. Også fordi druevalget er enda mer internasjonalt enn i Bekaa. Her er det henholdsvis syrah/cabernet sauvignon/merlot for den røde og for den hvite chardonnay/sauvignon blanc som er brukt.

Men stilen er langt fra strømlinjeformet. Det sørger opprinnelsen for.Valget av syrah som hoveddrue for den røde vinen henger selvsagt sammen med denne druens historiske tilknytning til Midtøsten.

Valget av syrah som hoveddrue for den røde vinen henger selvsagt sammen med denne druens historiske tilknytning til Midtøsten.
Foto: © 2008 John McGill

Druevalget og det moderne stilen skyldes at Bargylus er en ny vinprodusent, etablert i 2003, første årgang var 2006. Beliggenheten er på svært så historisk grunn. Her har det vært dyrket vindruer i flere tusen år. Vinkjelleren og vinmarkene ligger innenfor Latakia ved den syriske kysten. Nærheten til Middelhavet var historisk sett lukrativ for handelsformål noe allerede fønikerne visste å utnytte.

  Foto: © 2011 John McGill

I dag vet vi at en slik lokalisering gir god ventilasjon og mer nedbør breddegraden til tross. Minst like viktig er høyden over havet, for vinmarkene ligger ved 900 m.o.h opp mot Bargylus-fjellene, Jebel Al-Ansariyé som er det arabiske navnet på fjellkjeden som løper parallelt med kysten og som er på sitt høyeste ved Latakia. Denne delen av Syria er mer fruktbar, og samtidig beskyttet fra det enorme innlandet på den østre siden av fjellkjeden.

Til hvitvinen brukes både chardonnay og sauvignon blanc.

Det har vist seg å være et fornuftig grep med tanke på at dette kystområdet har vært minst påvirket av kamphandlinger i borgerkrigen som pågår nå på åttende året.

Mobilstyrt vingård

Men alt er relativt. I årene før borgerkrigen brøt ut, var dette et område med stor optimisme og vekst. Latakia var berømt for sine strender og uteliv, noe som så vidt er i ferd med å komme tilbake. Området har hatt jevn strøm og vannforsyning bare de to siste årene, så det er nærmest umulig å forstå hvordan det er å drive «business as usual» under slike forhold. 2013-årgangen er altså blitt til midt i den verste perioden.

Brødrene Sandro og Karim Saade.

I 2014 landet en bombe i vinmarken. Og da de to brødrene som driver Bargylus, Sandro og Karim Saadé lanserte Bargylus under Vinexpo i 2015, uttalte de til blant andre The Telegraph at «de lager verdens farligste vin». For det er ikke bare faren for krigshandlinger per se, men like mye faren forbundet med å lage vin i et samfunn hvor det å nyte alkohol medfører strenge straffer. De ansatte utsetter seg derfor for fare bare ved å utføre jobben de gjør.

  Foto: © 2011 John McGill

Av frykt for å bli kidnappet, har ikke brødrene vært på vingården på flere år og opererer alt per telefon fra Beirut. Når det nærmer seg innhøstning, får de tilsendt druer fra ulike parseller med taxi til Beirut, en farefull kjøretur som tar fire timer. Det er for å kunne beslutte hvorvidt druene er klare til å høstes. Da tilkaller de også den franske ønologen Stéphane Derenoncourt som på uvant vis må styre denne viktige prosessen via telefon.

Vinen lages i vinmarken

Det at «90 prosent av vinen lages i vinmarken» er brødrenes filosofi, gjør at de lykkes disse høyst unormale arbeidsbetingelsene til tross, med sine viner, det er i alle fall hva vi kan konkludere med når vinen smakes her i trygge Norge.

I vinmarkene som teller 12 hektar, er det biodynamiske teknikker som gjelder, og ved hjelp av en forholdsvis høy plantetetthet, oppnås en naturlig lav avling på under en kilo druer per plante.

Det steinete kalkjordsmonnet inspiseres. Foto: © 2011 John McGill

Det steinete kalkjordsmonnet med innslag av flint, er dessuten som skapt for viner med god struktur og konsentrasjon.

Hvert år lages 45.000 flasker fordelt på de to Bargylus-cuvéene.

At noen frivillig velger seg en slik farefull ferd mot berømmelse, kan virke direkte meningsløst på oss her i vårt fredfulle nord. Men denne holdningen er så dypt rotfestet i handelskulturen i Midtøsten. Saadé-familien er intet unntak. De beskriver seg selv som typiske representanter for synkretismen, altså religionsblanding, men med størst tilknytning til kristendommen. Familiehistorien omfatter landbruks- og handelsvirksomhet og eierskap til vingården Marsyas i Bekaa. Slik var nok brødrenes karrierevei allerede ved fødselen besluttet. Men at den formidable ideen om å gjenskape Syrias mangetusenårige vinhistorie, skulle bli så strabasiøs, hadde de kanskje ikke tatt høyde for.

For min del blir jeg andektig når jeg smaker på disse dråpene, som rommer mye mer «blood, toil, sweat and tears» enn noen annen vin på kloden.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Bargylus Rouge 2014

Produsent:
Dom. de Bargylus
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Område:
Pris:
389,90 kr
Varenummer:
11414901
89 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Bargylus Blanc 2014

Produsent:
Domaine de Bargylus
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Område:
Pris:
319,90 kr
Varenummer:
11414801
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen