Dobbelmagnum til bokspris

Det er det aller beste kjøpet blant mainyhetene på spesialpolene.
Aase E. Jacobsen
05 Mai 2010 - 16:11

Hva er Vinmonopolets spesialutvalg?
Les mer om spesialutvalget nederst i denne artikkelen, eller FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Spesial">klikk her.

Nyhetene for spesialpolene i mai har mye godt - om enn ikke billig - for de som satser alternativt. Nå er tema riktignok en kombinasjon av den nye og den gamle verden. Det gir seg mange interessante utslag. Aller morsomt er en gammel kjenning, Carrau Pujol Gran Tradicion, fra Uruguay som i 1994-utgave og dobbelmagnum er et regelrett kupp for 387 kroner.

Løp og kjøp
Selv om flasken som ble vist ikke var helt frisk, og vinen derfor ikke er bedømt, er kjennskapen til vinen nok til å erklære den for slippets vinner. Nesten for godt til å være sant. Dobbelmagnum til samme prisen som en boks med vin. Dessuten finnes den i romslige mengder. Løp og kjøp!

Billig gran reserva
Hvis du søker større grad av trygghet, og i tillegg liker vellagret vin, er Conde de Valdemar Gran Reserva i magnum usedvanlig godt priset - og imponerende kvalitet, i hvert fall utfra de to smakte årgangene, 1985 og 1994.

God cal-chard
USA og New Zealand byr på mye godt i form av internasjonalt sterkt etterspurte viner, men til høye priser. Best av alle (de smakte) er ikke uventet Ridge Monte Bello i 2006-årgang. En flott vin, og deres Santa Cruz Mountain Estate Chardonnay 2007 er et flott eksempel på hvor god "cal-chard" kan være.

Lanseringen inkluderer også en rekke viner som like godt kunne vært i bestillingsutvalget, og noen har også vært der - eller som spesialbestilling fra importør. Men når de opptrer i spesialpollistene, må du altså oppsøke enten utsalget i Vika i Oslo eller Valkendorfgaten i Bergen.

Med i alt 230 ulike varelinjer i denne nyhetskatalogen bør det bli noe på alle når spesialpolene åpner dørene torsdag 6. mai kl. 10.00.

36 av mainyhetene i spesialutvalget er testet. Se deres smaksnotater ved å klikke på produktene nedenfor. Helt nederst i artikkelen finner du lenker for å se alle nyhetene eller for nedlasting.

Hvitvin
 
Hvitvin nye verden:

Hvitvin gamle verden:
 
Rødvin
 
Rødvin nye verden:
 
 
 
 
Rødvin gamle verden:
 

Her kan du lese lanseringsoversiktene på nett:

Her kan du laste ned lanseringsoversiktene i Excel-format:

Dette er Spesialutvalget:
Hver første torsdag i måneden lanseres et utvalg viner i Vinmonopolets spesialbutikker, for tiden Vika i Oslo og Valkendorfsgate i Bergen. Dette er viner det er stor rift om på det internasjonale markedet, gjerne på grunn av at de produseres i svært små volum, men først og fremst fordi de har en veldig høy status. Derfor er også volumene som lanseres i spesialutvalget ofte svært begrensete. I teorien ned til én flaske av hver, men som regel fra en kasse og oppover. Men det kan også være viner som på grunn av alder er svært sjeldne og vanskelig tilgjengelig på det åpne markedet.
 
Alle vinene kommer fra kilder som i følge Vinmonopolet er sikre, enten direkte fra produsentene eller fra private samlinger hvor vinene har tilbrakt tiden uforstyrret før de ble hentet til Norge. Vinene kommer dessuten kun fra usprettete kasser.
 
• Vellagret vin kan som all annen vin ha feil, på grunn av kork eller annet, og du har full returrett også for disse vinene.

Ingen av vinene fra spesialutvalget kan bestilles. For å få kjøpt disse vinene, må du møte opp i de respektive polutsalgene.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her