Godbiter i pollisten
Du vil bli overrasket over disse vinene

Du vil bli overrasket over disse vinene

Disse naturlig framstilte sørspanske vinene kommer fra det som er Europas høyeste vinmarker. Derfor er de også i en klasse for seg.
Aase E. Jacobsen
12 Februar 2016 - 14:01

Spansk pinot noir, kan det være noe godt, tenker du kanskje. Og det er lett å være enig i at Spania ikke akkurat har briljert på denne vinfronten, men det er altså før de bortgjemte vinmarkene i Sierra de la Contraviesa, i Alpujarra, ikke langt fra Granada, kom på markedet. Ved 1368 meter over havet er det altså mulig å dyrke noen av de minst varmekjære druene som finnes, og med veldig godt resultat.

El Pino Rojo 2012 er en lekkerbisken. Modne elegant pinotkarakter, integrert sødme, frisk syre og god jordsmonnskarakter.  

Salvaje Blanco 2014 er laget av sauvignon blanc – druen som blant annet forbindes med Sancerre – og er derfor svært aromatisk, men helt annerledes enn stilen som oppnås i Frankrike. Den er svært kjøttfull i frukten og med ganske høy alkohol, men uten at det er plagsomt. Bare en stor og god munnfull.

V de Valenzuela 2014 er laget av den lokale hvitvinsdruen vigiriega. En spennende vin med stor konsentrasjon og veldig god frukt.

Brut Nature 2012 er en knusktørr musserende utgave av samme drue som også er et veldig godt alternativ til champagne.

Med Varetúo 2013 nærmer vi oss mer det som forventes fra Spania, for her er druen tempranillo.

Samtlige viner har klar «naturvinkarakter». For de hvite innebærer det et tanninlignende bitt siden de får gjære med skallene, akkurat slik rødvin lages, en metode som sikrer bedre struktur og ikke minst lagringspreg. Dette er viner som bør helles i karaffel. De trenger en del luft, både for å åpne seg og for å runde av litt av bitterpreget som kan kjennes i ettersmaken.

Samtlige er virkelig flotte matviner – og i god naturvinånd er de laget helt uten svovel og heller ikke med noen moderne hjelpemidler som temperaturkontroll i vinkjelleren. Ingen stabilisering eller klaring. Kun en lett filtrering før flasketapping.

Produsenten Manuel Valenzuela er en pioner innen spansk naturvinframstilling siden han startet så tidlig som 1979 da han kom over denne eiendommen langt inne i det andalusiske fjellandskapet.

Manuel Valenzuela.

 

I denne fattige delen av Spania har aldri kjemikalier vært tatt i bruk.

Det finnes flere som har oppdaget denne delen av Spania

Kryssforurensning som er en utfordring for mange som driver naturlig, er det derfor liten fare for – det er nesten ingen naboer i mils omkrets.

Manuel gis også æren for å ha reddet den før nevnte druen vigiriega som stod i fare for å bli utryddet.

Denne redningsaksjonen har også satt spor etter seg

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her