Godbiter i pollisten
Du vil bli overrasket over disse vinene

Du vil bli overrasket over disse vinene

Disse naturlig framstilte sørspanske vinene kommer fra det som er Europas høyeste vinmarker. Derfor er de også i en klasse for seg.
Aase E. Jacobsen
12 Februar 2016 - 14:01

Spansk pinot noir, kan det være noe godt, tenker du kanskje. Og det er lett å være enig i at Spania ikke akkurat har briljert på denne vinfronten, men det er altså før de bortgjemte vinmarkene i Sierra de la Contraviesa, i Alpujarra, ikke langt fra Granada, kom på markedet. Ved 1368 meter over havet er det altså mulig å dyrke noen av de minst varmekjære druene som finnes, og med veldig godt resultat.

El Pino Rojo 2012 er en lekkerbisken. Modne elegant pinotkarakter, integrert sødme, frisk syre og god jordsmonnskarakter.  

Salvaje Blanco 2014 er laget av sauvignon blanc – druen som blant annet forbindes med Sancerre – og er derfor svært aromatisk, men helt annerledes enn stilen som oppnås i Frankrike. Den er svært kjøttfull i frukten og med ganske høy alkohol, men uten at det er plagsomt. Bare en stor og god munnfull.

V de Valenzuela 2014 er laget av den lokale hvitvinsdruen vigiriega. En spennende vin med stor konsentrasjon og veldig god frukt.

Brut Nature 2012 er en knusktørr musserende utgave av samme drue som også er et veldig godt alternativ til champagne.

Med Varetúo 2013 nærmer vi oss mer det som forventes fra Spania, for her er druen tempranillo.

Samtlige viner har klar «naturvinkarakter». For de hvite innebærer det et tanninlignende bitt siden de får gjære med skallene, akkurat slik rødvin lages, en metode som sikrer bedre struktur og ikke minst lagringspreg. Dette er viner som bør helles i karaffel. De trenger en del luft, både for å åpne seg og for å runde av litt av bitterpreget som kan kjennes i ettersmaken.

Samtlige er virkelig flotte matviner – og i god naturvinånd er de laget helt uten svovel og heller ikke med noen moderne hjelpemidler som temperaturkontroll i vinkjelleren. Ingen stabilisering eller klaring. Kun en lett filtrering før flasketapping.

Produsenten Manuel Valenzuela er en pioner innen spansk naturvinframstilling siden han startet så tidlig som 1979 da han kom over denne eiendommen langt inne i det andalusiske fjellandskapet.

Manuel Valenzuela.

 

I denne fattige delen av Spania har aldri kjemikalier vært tatt i bruk.

Det finnes flere som har oppdaget denne delen av Spania

Kryssforurensning som er en utfordring for mange som driver naturlig, er det derfor liten fare for – det er nesten ingen naboer i mils omkrets.

Manuel gis også æren for å ha reddet den før nevnte druen vigiriega som stod i fare for å bli utryddet.

Denne redningsaksjonen har også satt spor etter seg

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her