Dyrere taxfree - vil du smugle nå?

Politikerne setter opp avgiften på det du kan ha med deg utover taxfreekvoten. Gjør de oss alle til lovbrytere? Apéritifs ukebarometer stiller spørsmålet: Vil du smugle nå?
Redaksjonen
02 August 1998 - 01:30

Barometeret er avsluttet.
Se kommentarer og resultater nedenfor.
Nok en gang viser våre folkevalgte at de lite forstår av deg og meg. Kraftig økning av avgiftene for de som vil fortolle inn en flaske vin mer enn det kvoten tillater, blir av mange betegnet som en fallitt for fornuften. Tollvesenet får nå redusert sine bevilgninger og gir klart uttrykk for at det i stadig mindre grad kan påse at du og jeg overholder loven. Spørsmålet er om politikerne nå sørger for at det blir stadig flere forbrytere blant oss.
 
Vi vil smugle
Høyere avgifter på det du kjøper i tillegg til tax free-kvoten vil gjør stadig flere til smuglere. Det viser i det minste Apéritifs barometer der nærmere 650 svar er avgitt og hvor det også går frem at leserne også i dag tar sjansen. Men i langt mindre grad enn hva de vil med høyere avgifter.
 
Hel 90 prosent sier at de vil ta sjansen på å smugle inn vin og brennevin etter at det er klart at det nå foreslås å øke avgiften fra kroner 25 til 43 for vin utover tax free-kvoten. Smugle kan de etter all sannsynlighet gjøre uten at det får konsekvenser for særlig mange. Tollvesenet, som stadig får mindre ressurser til rådighet, sier rett ut at det ikke kan opprettholde dagens kontroll.
 
Men politikerne vedtar og vedtar og bryr seg verken om vesenet eller oss andre. At vi nordmenn stadig vekk får mindre respekt for lov og orden, er ikke det minste underlig. Våre folkevalgte har selv seg å takke, men dessverre det tror vi ikke de oppfatter, eller så betyr det lite eller intet for dem.
 
Allerede i dag er det halvparten av de som har besvart spørsmålene som sier at de av og til smugler. I fremtiden vil andelen av de som vil fortolle falle til 10 prosent mot dagens 50. Vi har mye å takke våre folkevalgte for.
 
Jan H. Amundsen
13.09.98
Apéritifs ukebarometer stilte spørsmålet:
Vil du smugle etter at avgiftene settes opp?
 
A: Jeg vil ta sjansen og gå på grønn sone (222) 35%
 
B: Jeg vil gå på rød sone og betale avgiften (25) 4%
 
C: Jeg har alltid fortollet inn (62) 10%
 
D: Jeg smugler av og til (128) 20%
 
E: Jeg vil heretter ikke kjøpe inn mer enn kvoten (35) 5%
 
F: Jeg vil fortsatt kjøpe inn mer enn kvoten (168) 26%
 
640 Total Votes
Apéritif
 
Du kan også sjekke forrige ukes barometer: Hvor ofte drikker du vin?
 
Har du kommentarer, send Apéritif en mail

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her