Dyrere taxfree - vil du smugle nå?

Politikerne setter opp avgiften på det du kan ha med deg utover taxfreekvoten. Gjør de oss alle til lovbrytere? Apéritifs ukebarometer stiller spørsmålet: Vil du smugle nå?
Redaksjonen
02 August 1998 - 01:30

Barometeret er avsluttet.
Se kommentarer og resultater nedenfor.
Nok en gang viser våre folkevalgte at de lite forstår av deg og meg. Kraftig økning av avgiftene for de som vil fortolle inn en flaske vin mer enn det kvoten tillater, blir av mange betegnet som en fallitt for fornuften. Tollvesenet får nå redusert sine bevilgninger og gir klart uttrykk for at det i stadig mindre grad kan påse at du og jeg overholder loven. Spørsmålet er om politikerne nå sørger for at det blir stadig flere forbrytere blant oss.
 
Vi vil smugle
Høyere avgifter på det du kjøper i tillegg til tax free-kvoten vil gjør stadig flere til smuglere. Det viser i det minste Apéritifs barometer der nærmere 650 svar er avgitt og hvor det også går frem at leserne også i dag tar sjansen. Men i langt mindre grad enn hva de vil med høyere avgifter.
 
Hel 90 prosent sier at de vil ta sjansen på å smugle inn vin og brennevin etter at det er klart at det nå foreslås å øke avgiften fra kroner 25 til 43 for vin utover tax free-kvoten. Smugle kan de etter all sannsynlighet gjøre uten at det får konsekvenser for særlig mange. Tollvesenet, som stadig får mindre ressurser til rådighet, sier rett ut at det ikke kan opprettholde dagens kontroll.
 
Men politikerne vedtar og vedtar og bryr seg verken om vesenet eller oss andre. At vi nordmenn stadig vekk får mindre respekt for lov og orden, er ikke det minste underlig. Våre folkevalgte har selv seg å takke, men dessverre det tror vi ikke de oppfatter, eller så betyr det lite eller intet for dem.
 
Allerede i dag er det halvparten av de som har besvart spørsmålene som sier at de av og til smugler. I fremtiden vil andelen av de som vil fortolle falle til 10 prosent mot dagens 50. Vi har mye å takke våre folkevalgte for.
 
Jan H. Amundsen
13.09.98
Apéritifs ukebarometer stilte spørsmålet:
Vil du smugle etter at avgiftene settes opp?
 
A: Jeg vil ta sjansen og gå på grønn sone (222) 35%
 
B: Jeg vil gå på rød sone og betale avgiften (25) 4%
 
C: Jeg har alltid fortollet inn (62) 10%
 
D: Jeg smugler av og til (128) 20%
 
E: Jeg vil heretter ikke kjøpe inn mer enn kvoten (35) 5%
 
F: Jeg vil fortsatt kjøpe inn mer enn kvoten (168) 26%
 
640 Total Votes
Apéritif
 
Du kan også sjekke forrige ukes barometer: Hvor ofte drikker du vin?
 
Har du kommentarer, send Apéritif en mail

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ikke for tidlig å sette kalkun på menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget
Dagens rett

Det er ikke for tidlig å sette kalkun på menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget

Prøv denne oppskriften hvor kalkunfileten får følge av rødløksmarmelade og eplesaus. Så kan du lage en vri på høsttakkefesten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her