Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Eksemplarisk pris

Bagatelle i Oslo og Craig's Kjøkken i Stavanger kan begge smykke seg med tittelen Norges beste vinkart. Selv om Bagatelle kan tilby et mer kundevennlig prisnivå i dag enn tidligere, er det umulig å konkurrere med Craig's gi-bort-priser.
Redaksjonen
23 August 1998 - 19:36

Restaurant Bagatelle, landets eneste tostjerners Michelin-restaurant, får full pott av juryen i Baron Philippe de Rothschilds vinkartkonkurranse i kategorien gourmet. Restauranten har lenge hatt en av de rikholdigste vinkjellerne i bransjen. Her er det hele 520 ulike viner å velge mellom. Med så mange toppviner i listene er det naturlig at en del av dem ikke er helt drikkeklare. - Vi slipper ikke gjestene helt løs i kartet, men passer på at de unngår viner som er svært lukkede, forteller en lykkelig vinner, Christine Rein, restaurantsjef og vinkartansvarlig hos Bagatelle.
Men kartet inneholder mer enn nok drikkeklare godbiter for selv den mest kresne vinkjenner. Hele 38 Domaine Romanée-Conti-viner fordelt på 15 forskjellige årganger er ikke hverdagskost. Heller ikke 65 hvite burgundere. Det bør ikke være vanskelig å finne den optimale vin til de gjennomarbeidede og velsmakende rettene til Bagatelles berømte kjøkken.
 

Restaurantsjef Christine Rein ved Restaurant Bagatelle har ansvaret for landets beste vinkart.
Foto: Eva Brænd
Kvalitet koster, og noen ganger for mye. Derfor nådde ikke Bagatelle opp i tidligere konkurranser hvor ikke bare et bredt utvalg av gode viner teller, men også prisnivået. I den senere tid har restauranten imidlertid gjort kalkylene mer gjestevennlige. - Vi har et påslag på fra 50 til 200 prosent (halvannen til tregangen), påpeker Rein og fortsetter: - Det er mye morsommere å selge en dyr vin til en pris som gjesten opplever som svært gunstig, enn en rimeligere som har et "normalt" påslag. Restauranten tjener ofte like mye i kroner på begge salgene, men gjesten er mye lykkeligere.
Bagatelle skårer også høyt på øvrige kriterier som samsvar med matmenyen. Landets beste kjøkken må også følges av toppkvalitet på drikkesiden. Layouten på vinkartet er diskret og elegant, systematikken i sin skjønneste orden. Meget oversiktlig. Når du kommer til rød Bordeaux, forandres inndelingen noe ved at vinene her listes etter årgang. Originalt og nyttig. I Bagatelles vinkart skal det dessuten godt gjøres å finne feil. Selv skrivefeil er nærmest ikke-eksisterende. Eksemplarisk.
Nytt av året er et unikt konsept som kalles Vin-edition. En meget god vin utstyres med en original (monotypi) etikett. I år er kunstneren Olav Christopher Jenssen, en av Nordens fremste billedkunstnere. Innholdet i flaskene som det finnes 100 eks av, er laget av dedikerte vinkunstnere, Gérard Chave (Jean Louis Chave) står bak Hermitage 1994 og fra Charles Rousseau (Domaine Armand Rousseau) har Bagatelle valgt Ruchottes Chambertin Clos des Ruchottes Monopole 1994. Begge er drikkeklare i dag, og skal selvsagt nytes på stedet. Når flasken er tom, er den naturlig nok gjestens til odel og eie.
Hos Craig''s Kjøkken i Stavanger, vinner i kategorien andre spisesteder, er det fristende å handle vin for å ta med hjem. Her er nemlig prisene befriende lave. Stort sett legger Craig Whitson, innehaveren, som for øvrig tituleres med UF, uten fagbrev, på 150 kroner på toppen av innkjøpspris. Vin i glass-prisene er like gjestmilde: Av en flaske blir det fem (store) glass, derfor er pris pr glass flaskeprisen delt på fem! 17 forskjellige viner i glass er mer enn det som er vanlig for et norsk spisested.

Craig Whitson og Craig''s Kjøkken har et vinkart fullt av godbiter til eksemplarisk gunstige priser.
Foto: Dag Myrestrand
Craig''s har ikke verdens mest omfattende vinkart. Til sammen listeføres her 171 viner. I tillegg kommer blant annet et godt utvalg av grappa (sju forskjellige). Så lenge listen inneholder kun svært gode produsenter innenfor de respektives område og kategori, er antallet av mindre betydning. Dessuten byr stedet på unike muligheter til å bli kjent med viner som ingen andre fører. Særlig fra California er utvalget av internasjonal klasse.
Craig''s er et meget uformelt sted hvilket meny og vinkart bærer vitne om. Her fleipes det i øst og vest. Kommentarene til de ulike vinene er morsomme og personlige. Her er det langt fra tørre fakta. Det eneste stedet får trekk for er et litt rotete og uoversiktlig vinkart. En revurdering av layouten hadde vært på sin plass. Hva angår harmoni med matmenyen, var juryen noe uenig. Selv om Craig''s ikke er et klassisk kjøkken, er likevel rettene vinvennlige og vinene på kartet relativt fleksible. - Vi plukker ut vinene som passer best til maten. Vi bruker mer chili enn det som er vanlig for en norsk restaurant, og dette reflekteres i utvalget. Vi har lite Bordeaux, derimot mer Alsace, fra den nye verden og Italia, poengterer innehaveren og fortsetter: - Etter å ha brukt tre år på å bygge opp vinkartet og -kjelleren er vi nå fornøyd. Og det har han god grunn til, for i likhet med Bagatelle mottok Craig''s Wine Spectator''s Award of Excellence i 1997 og for inneværende år
På annenplass finner vi i begge kategorier tidligere vinnere av Baron Philippe de Rothschilds vinkartkonkurranse: Restaurant Julius Fritzner og L''Opéra, begge i Oslo. Hos Fritzner har ikke vinkartet utviklet seg noe verken i positiv eller negativ retning siden den velfortjente seieren i fjor. Det er rett og slett veldig bra fortsatt. Og det er godt å se at profilen holdes på samme nivå år etter år.
Hos L''Opéra som stilte i kategorien andre spisesteder, kan du ikke annet enn imponeres. Her er det omtrent bare kremviner til kanonpriser. Restauranten taper noe på at menyen ikke står helt i stil. Men som vinkart isolert sett er L''Opéras absolutt verdt et nærmere bekjentskap.
På tredjeplass finner vi henholdsvis Restaurant Blom og Lysebu Konferansesenter, fjorårets vinner i kategorien andre spisesteder. Blom har et meget godt utvalg til akseptable priser. Forlatt er tre-komma-fem-gangen til fordel for en noe mer individuell prising. Blom er likevel ikke lavpris, men det er vi heller ikke vant til på norsk gourmetnivå.
Hos de øvrige 18 kandidatene er det mange fristende vinkart. I gourmetklassen vil vi fremheve Refsnes Gods og Jans Mat og Vinhus som beste utenfor Oslo. Blant "vanlige" spisesteder finner vi gode vinkart hos Dr. Kneipps Vinbar og Teathercaféen i Oslo samt Skytterkollen i nabokommunen.
Baron Philippe de RothschildsVinkartkonkurranse 1998
Konkurransen som er sponset av Baron Philippe de Rothschild og er et samarbeid mellom VinCompagniet, Den Norske Vinkelner Forening og Apéritif, har som formål å øke bevisstheten om at vinkartet er en viktig og integrert del av totalproduktet en restaurant selger. Kandidatene ble delt inn i to klasser: Gourmetrestauranter og andre serveringssteder.
Følgende kriterier med en vekt på fra 5/100 til 40/100 ble lagt til grunn for bedømmingen:
- Vinkartets omfang, selve utvalget, heri inkludert smaksmessig og geografisk bredde/dybde, teller aller mest, inntil 40 poeng.
- Pris i forhold til kvalitet og innkjøpspris gir opptil 15 poeng.
- Layout, rettskriving og systematikk som til sammen gir inntil 20 poeng.
- Harmoni med matmenyen gis 0-10 poeng.
- Beskrivelser av vinene, fullstendig informasjon om produsentene samt kvaliteten og bredden i årgangene i kartet teller til sammen 0-15 poeng.
Vinneren i hver klasse får en lang-weekend i Médoc i september/oktober hvor besøk hos Château Mouton-Rothschild under innhøstningen blir et av høydepunktene. Reise og opphold er selvsagt en del av premien.
Juryen bestod av Remi Madsen, Hotel Continental og Christine Rein, Bagatelle, begge fra Den Norske Vinkelner Forening, Aase E. Jacobsen, Apéritif og Hugo Broen fra Baron Philippe de Rothschilds representant i Norge, VinCompagniet. I de tilfellene hvor jurymedlemmene selv, eller noen i dens familie, var engasjert i noen kandidatene, ble selvsagt dette medlemmet holdt utenfor evalueringen. 24 vinkart deltok i konkurransen.
Tekst: Aase E. Jacobsen
22.09.98
 

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

iStock-1085444140.jpg
+
Klubbkokken serverer: Coq au vin

Kvinnedagen feires med rødvin i både gryte og glass

Til heder for Amerikas matmor og kanskje verdens første kjendiskokk, Julia Child, server vi den franske klassikeren coq au vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her