Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Eksemplarisk pris

Bagatelle i Oslo og Craig's Kjøkken i Stavanger kan begge smykke seg med tittelen Norges beste vinkart. Selv om Bagatelle kan tilby et mer kundevennlig prisnivå i dag enn tidligere, er det umulig å konkurrere med Craig's gi-bort-priser.
Redaksjonen
23 August 1998 - 20:36

Restaurant Bagatelle, landets eneste tostjerners Michelin-restaurant, får full pott av juryen i Baron Philippe de Rothschilds vinkartkonkurranse i kategorien gourmet. Restauranten har lenge hatt en av de rikholdigste vinkjellerne i bransjen. Her er det hele 520 ulike viner å velge mellom. Med så mange toppviner i listene er det naturlig at en del av dem ikke er helt drikkeklare. - Vi slipper ikke gjestene helt løs i kartet, men passer på at de unngår viner som er svært lukkede, forteller en lykkelig vinner, Christine Rein, restaurantsjef og vinkartansvarlig hos Bagatelle.
Men kartet inneholder mer enn nok drikkeklare godbiter for selv den mest kresne vinkjenner. Hele 38 Domaine Romanée-Conti-viner fordelt på 15 forskjellige årganger er ikke hverdagskost. Heller ikke 65 hvite burgundere. Det bør ikke være vanskelig å finne den optimale vin til de gjennomarbeidede og velsmakende rettene til Bagatelles berømte kjøkken.
 

Restaurantsjef Christine Rein ved Restaurant Bagatelle har ansvaret for landets beste vinkart.
Foto: Eva Brænd
Kvalitet koster, og noen ganger for mye. Derfor nådde ikke Bagatelle opp i tidligere konkurranser hvor ikke bare et bredt utvalg av gode viner teller, men også prisnivået. I den senere tid har restauranten imidlertid gjort kalkylene mer gjestevennlige. - Vi har et påslag på fra 50 til 200 prosent (halvannen til tregangen), påpeker Rein og fortsetter: - Det er mye morsommere å selge en dyr vin til en pris som gjesten opplever som svært gunstig, enn en rimeligere som har et "normalt" påslag. Restauranten tjener ofte like mye i kroner på begge salgene, men gjesten er mye lykkeligere.
Bagatelle skårer også høyt på øvrige kriterier som samsvar med matmenyen. Landets beste kjøkken må også følges av toppkvalitet på drikkesiden. Layouten på vinkartet er diskret og elegant, systematikken i sin skjønneste orden. Meget oversiktlig. Når du kommer til rød Bordeaux, forandres inndelingen noe ved at vinene her listes etter årgang. Originalt og nyttig. I Bagatelles vinkart skal det dessuten godt gjøres å finne feil. Selv skrivefeil er nærmest ikke-eksisterende. Eksemplarisk.
Nytt av året er et unikt konsept som kalles Vin-edition. En meget god vin utstyres med en original (monotypi) etikett. I år er kunstneren Olav Christopher Jenssen, en av Nordens fremste billedkunstnere. Innholdet i flaskene som det finnes 100 eks av, er laget av dedikerte vinkunstnere, Gérard Chave (Jean Louis Chave) står bak Hermitage 1994 og fra Charles Rousseau (Domaine Armand Rousseau) har Bagatelle valgt Ruchottes Chambertin Clos des Ruchottes Monopole 1994. Begge er drikkeklare i dag, og skal selvsagt nytes på stedet. Når flasken er tom, er den naturlig nok gjestens til odel og eie.
Hos Craig''s Kjøkken i Stavanger, vinner i kategorien andre spisesteder, er det fristende å handle vin for å ta med hjem. Her er nemlig prisene befriende lave. Stort sett legger Craig Whitson, innehaveren, som for øvrig tituleres med UF, uten fagbrev, på 150 kroner på toppen av innkjøpspris. Vin i glass-prisene er like gjestmilde: Av en flaske blir det fem (store) glass, derfor er pris pr glass flaskeprisen delt på fem! 17 forskjellige viner i glass er mer enn det som er vanlig for et norsk spisested.

Craig Whitson og Craig''s Kjøkken har et vinkart fullt av godbiter til eksemplarisk gunstige priser.
Foto: Dag Myrestrand
Craig''s har ikke verdens mest omfattende vinkart. Til sammen listeføres her 171 viner. I tillegg kommer blant annet et godt utvalg av grappa (sju forskjellige). Så lenge listen inneholder kun svært gode produsenter innenfor de respektives område og kategori, er antallet av mindre betydning. Dessuten byr stedet på unike muligheter til å bli kjent med viner som ingen andre fører. Særlig fra California er utvalget av internasjonal klasse.
Craig''s er et meget uformelt sted hvilket meny og vinkart bærer vitne om. Her fleipes det i øst og vest. Kommentarene til de ulike vinene er morsomme og personlige. Her er det langt fra tørre fakta. Det eneste stedet får trekk for er et litt rotete og uoversiktlig vinkart. En revurdering av layouten hadde vært på sin plass. Hva angår harmoni med matmenyen, var juryen noe uenig. Selv om Craig''s ikke er et klassisk kjøkken, er likevel rettene vinvennlige og vinene på kartet relativt fleksible. - Vi plukker ut vinene som passer best til maten. Vi bruker mer chili enn det som er vanlig for en norsk restaurant, og dette reflekteres i utvalget. Vi har lite Bordeaux, derimot mer Alsace, fra den nye verden og Italia, poengterer innehaveren og fortsetter: - Etter å ha brukt tre år på å bygge opp vinkartet og -kjelleren er vi nå fornøyd. Og det har han god grunn til, for i likhet med Bagatelle mottok Craig''s Wine Spectator''s Award of Excellence i 1997 og for inneværende år
På annenplass finner vi i begge kategorier tidligere vinnere av Baron Philippe de Rothschilds vinkartkonkurranse: Restaurant Julius Fritzner og L''Opéra, begge i Oslo. Hos Fritzner har ikke vinkartet utviklet seg noe verken i positiv eller negativ retning siden den velfortjente seieren i fjor. Det er rett og slett veldig bra fortsatt. Og det er godt å se at profilen holdes på samme nivå år etter år.
Hos L''Opéra som stilte i kategorien andre spisesteder, kan du ikke annet enn imponeres. Her er det omtrent bare kremviner til kanonpriser. Restauranten taper noe på at menyen ikke står helt i stil. Men som vinkart isolert sett er L''Opéras absolutt verdt et nærmere bekjentskap.
På tredjeplass finner vi henholdsvis Restaurant Blom og Lysebu Konferansesenter, fjorårets vinner i kategorien andre spisesteder. Blom har et meget godt utvalg til akseptable priser. Forlatt er tre-komma-fem-gangen til fordel for en noe mer individuell prising. Blom er likevel ikke lavpris, men det er vi heller ikke vant til på norsk gourmetnivå.
Hos de øvrige 18 kandidatene er det mange fristende vinkart. I gourmetklassen vil vi fremheve Refsnes Gods og Jans Mat og Vinhus som beste utenfor Oslo. Blant "vanlige" spisesteder finner vi gode vinkart hos Dr. Kneipps Vinbar og Teathercaféen i Oslo samt Skytterkollen i nabokommunen.
Baron Philippe de RothschildsVinkartkonkurranse 1998
Konkurransen som er sponset av Baron Philippe de Rothschild og er et samarbeid mellom VinCompagniet, Den Norske Vinkelner Forening og Apéritif, har som formål å øke bevisstheten om at vinkartet er en viktig og integrert del av totalproduktet en restaurant selger. Kandidatene ble delt inn i to klasser: Gourmetrestauranter og andre serveringssteder.
Følgende kriterier med en vekt på fra 5/100 til 40/100 ble lagt til grunn for bedømmingen:
- Vinkartets omfang, selve utvalget, heri inkludert smaksmessig og geografisk bredde/dybde, teller aller mest, inntil 40 poeng.
- Pris i forhold til kvalitet og innkjøpspris gir opptil 15 poeng.
- Layout, rettskriving og systematikk som til sammen gir inntil 20 poeng.
- Harmoni med matmenyen gis 0-10 poeng.
- Beskrivelser av vinene, fullstendig informasjon om produsentene samt kvaliteten og bredden i årgangene i kartet teller til sammen 0-15 poeng.
Vinneren i hver klasse får en lang-weekend i Médoc i september/oktober hvor besøk hos Château Mouton-Rothschild under innhøstningen blir et av høydepunktene. Reise og opphold er selvsagt en del av premien.
Juryen bestod av Remi Madsen, Hotel Continental og Christine Rein, Bagatelle, begge fra Den Norske Vinkelner Forening, Aase E. Jacobsen, Apéritif og Hugo Broen fra Baron Philippe de Rothschilds representant i Norge, VinCompagniet. I de tilfellene hvor jurymedlemmene selv, eller noen i dens familie, var engasjert i noen kandidatene, ble selvsagt dette medlemmet holdt utenfor evalueringen. 24 vinkart deltok i konkurransen.
Tekst: Aase E. Jacobsen
22.09.98
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er et aldri så lite kupp
+
Ukens vin

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol april 2021

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg

Tiden er kommet for nytt slipp i Vinmonopolets spesialutvalg, og her er det mye å glede seg over! På toppen troner en herlig, balansert mjød.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Varm opp til grillsesongen med kylling satay
+
Klubbkokken serverer
Kylling satay med peanøttsaus og agurksalat

Varm opp til grillsesongen med kylling satay

Enten du går for kullgrill, gassgrill, engangsgrill eller grillpanne er disse sprøstekte kyllingspiddene i fyldig peanøttsaus en sikker vinner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her