Eksotisk knallkjøp

Libanesisk vin er ikke hverdagskost, men med dette tilskuddet kan den lett bli det.
Aase E. Jacobsen
05 November 2008 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

For Massaya Classic Rouge 2006 (57685) er både rimelig og svært god. Med overraskende kjøttfull og kjølig frukt tatt opprinnelsen i betraktning. Libanons Bekaa-dal ligger høyden over havet til tross, fra 900 til 1200 m.o.h., på breddegrader vi sjelden forbinder med vinraffinement. Likefullt er denne rimelige libaneseren en deilig vin til nær sagt alle typer kjøttretter, og gjerne godt krydrete sådanne. For eksempel en klassiker som quwarma, eller denne gryten.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Internasjonal touch
Karakteren kommer også fra det skrinne kalk- og leirholdige jordsmonnet. Mer av alt og i en mer internasjonal fremtoning finner vi i storebror, Massaya Gold Reserve 2005 (57684) som i rikhet og fylde i mangt og mye minner om en châteauneuf-du-pape. Selv om druemiksen som domineres av cabernet sauvignon antyder noe helt annet. Men her mister caberneten noe av sin normalt overkjørende egenskap og gir et bredere bæraromaspekter. Godt støttet opp av mourvèdre og syrah. En flott vin til både nåkonsum sammen med gode kjøttretter, også vilt som elg og hjort, og til å putte i kjelleren.

Ny teknologi
Selv om Libanons vintradisjoner er gamle som sivilisasjonen selv, er Massaya av ny dato. I 1993 kom den Los Angeles-baserte arkitekten Sami Ghosn tilbake til familiens vingård som da var lagt i ruiner etter borgerkrigen. Det deprimerende synet hadde så stor virkning på ham at han bestemte seg for å forlate storbylivet for å gjenopplive familieaktiviteten. Han fikk i gang arakproduksjonen igjen og hentet hjem broren Ramzi som drev restaurant i Frankrike. Araken deres, El Massaya Arak, fikk raskt et sterkt renommé. Årsaken var at de kombinerte dagens teknologi med gammel kunnskap.

Til arak brukes nemlig en lokal drue, obeidi, som kan sammenlignes med muskatelldruer siden de er veldig saftige og kjøttfulle. Vinen destilleres tre ganger i de tradisjonelle araberpannene av kobber. Derav kommer en veldig ren sprit som tilsettes økologisk dyrket anisfrø fra den syriske siden av Hermon-fjellet. Araken får deretter modne noen måneder i lokalproduserte leirkrukker (amfora). Resultatet er et svakt gyllent anisbrennevin som er libanesernes foretrukne sommerdrink.

Ingen kopi
Suksessen gjorde at brødrene begynte å snuse på bordviner. Og fra 1998 kan de to føye slike til porteføljen og i sammarbeid med Frédéric og Daniel Brunier fra Domaine du Vieux Télégraphe i Châteauneuf-du-Pape samt Dominique Hebrard fra Château Bellefont-Belcier i Saint-Emilion.

Massayas satsing satte i gang et "skred" av nyetableringer, slik at Bekaa-dalen i dag teller hele 18 operative vingårder og til sammen 2000 hektar. Hvorav selvsagt Ch. Musar er den mest legendariske av alle. Men Massaya er slett ingen Musar-kopi. Stilen er altså langt mer moderne og internasjonal. Men særpreget er likevel godt i varetatt slik at de to vinene som finnes i Norge absolutt skiller seg ut fra mengden.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine
+
Klubb
Ny spalte: Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine

Jeg kan love deg at du vil huske denne kombinasjonen lenge.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du har lyst på burgunder, men ikke vil ta noe fra kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Paprika smaker mye bedre på denne måten
Dagens rett
Ovnsbakt paprika og chili med geitost og chorizo

Paprika smaker mye bedre på denne måten

Denne australske oppskriften som igjen er inspirert av sørfransk tian, kan lages med og uten kjøtt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lurer du på hva du kan bruke multer til? her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter multer

Lurer du på hva du kan bruke multer til? her finner du oppskriftene

Multer er skogens og fjellets sterkt ettertraktede gull som de fleste elsker men noen hater. Kanskje fordi de bare har smakt dem som multekrem. Det finnes nemlig veldig mange forskjellige måter å bruke multer på.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine
+
Klubb
Ny spalte: Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine

Jeg kan love deg at du vil huske denne kombinasjonen lenge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når du har lyst på burgunder, men ikke vil ta noe fra kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Forsiden akkurat nå - 3

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt
Dagens rett
Sennepsmarinert sild

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt

Den syrlige og lett skarpe smaken av sennep og rømme matcher veldig godt den delikate men også umiskjennelige smaken av vårsild.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Spesialtilbud til abonnenter av Apéritifs Mat & Vinklubb: Denne kvelden får du smake 9 elegante viner fra en av Rheingaus beste vinmakere
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 14. september

Spesialtilbud til abonnenter av Apéritifs Mat & Vinklubb: Denne kvelden får du smake 9 elegante viner fra en av Rheingaus beste vinmakere

Som et av Tysklands mest berømte vinhus, er nok Georg Breuer i Rüdesheim et begrep for de fleste. Dette er kanskje spesielt på grunn av deres rieslinger, og denne kvelden får vi smake både riesling og mere til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Paprika smaker mye bedre på denne måten
Dagens rett
Ovnsbakt paprika og chili med geitost og chorizo

Paprika smaker mye bedre på denne måten

Denne australske oppskriften som igjen er inspirert av sørfransk tian, kan lages med og uten kjøtt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her