Eksotisk og rimelig

Marokkanske viner med fransk storkapital i ryggen til lommebokvennlige priser er ukens viner. Perfekt følge til høstlig krydret lam eller annet rødt kjøtt. Eller som kosevin i sofakroken.
Aase E. Jacobsen
17 Oktober 2002 - 01:01

Castel Frères er en gigant innen fransk vinproduksjon (og nest størst i verden) som tidlig kastet sine øyne på Marokkos uutnyttete potensial som vinproduserende land. Etter mye lobbying klarte selskapet i 1994 å få kontroll over 1000 hektar av landets beste vinmarker med garanti fra kong Hassan II.

Fruktene av denne satsingen som så langt har kostet Castel 130 millioner kroner, er nå kommet til norske polutsalg. Atlas Vineyards Syrah 2001 (46069) og Domaine Larroque Merlot Syrah 2001 (46068) er begge av en slik beskaffenhet at de smelter sammen med den norske smaken.

Masse sødme
Atlas Vineyards Syrah 2001 har kun sett innsiden av en ståltank og demonstrerer til fulle hvilken smak druene får under Marokkos brennende sol. Masse sødme fra røde og litt mørkere bær i så vel duft som smak, bløt og rund, med bra stofflighet i ettersmaken. En vin som er veldig lett å forstå og like. Fin å drikke alene men går også godt til krydret gryterett med lam, og gjerne slik den tilberedes i Marokko. Selvsagt går den også til oster, også de litt skarpe sortene.

Domaine Larroque Merlot Syrah 2001 med appellasjonsnavnet Beni M'Tir har fått smak fra fat, ikke det ekte slaget, men såkalte eikechips som er svært utbredt i moderne vinproduksjon for å gi billige viner litt ekstra smak. Lett å forstå når vi forteller at et nytt eikefat koster minst 3000 kroner i innkjøp, og at det kan ta et volum tilsvarende 300 flasker. Altså en tier ekstra og det fra produsent. Nå er dette selvsagt et forenklet regnestykke, men det viser i alle fall hvorfor billige viner ikke kan få samme behandlingen som dyrere hvor fatet brukes for å forberede vinen på et langt liv i flaske. 

Utmerket sofakrokvin
Domaine Larroque Merlot Syrah 2001 skal ikke ligge lenge i flaske. Den skal nytes nå. Og det har du neppe problemer med for den er som skapt for den norske gufne høsten. God varm duft med mye bær, fatkrydder, sjokolade og mokka. Smaken er meget rund, bløt og innsmigrende med en del sødme i ettersmaken. Utmerket sofakrokvin for den som vil ha noe mer enn bare bærpreg, men prøv den også til krydrete retter med lam eller okse, av så vel nordafrikansk, tyrkisk som indisk type. Den går også veldig godt til enklere viltgryter og salt mat som speket kjøtt.

Begge vinene er laget av Castels hypermoderne installasjon Cépages de Meknès, i regionen ved samme navn ved foten av Atlas-fjellene 150 km fra både Middelhavet og Atlanterhavet. Høyden over havet på 600-700 meter tillater dyrking av druer på grunn av den store forskjellen mellom dag- og nattetemperatur. De snøkledte Atlas-fjellenes nærhet har mye av æren for dette for bak fjellene lurer ørkenen og derfra kommer tidvis en svært varm og kraftig vind som skaper vanskelige forhold for druene.

Castel har på grunn av de klimatiske utfordringene tilpasset vinmarkene til dryppvanningssystemer. Vannet hentes fra brønner som måtte bores ned til 150 meters dyp. Den kunstige vanningen hjelper til med å oppnå økonomisk interessante avlinger, men som fortsatt er på hederlige nivå, som i Frankrike (rundt 60 hl/ha).

Jordsmonnet er variert og skrint og så fattig på mineraler at det må tilsettes. Det høye sandinnholdet i enkelte parseller gjør at vinlusa ikke skaper problemer, men i de fleste vinmarkene er det brukt podete kloner som er motstandsdyktige overfor så vel vinlus som hete.

Foreløpig toppvin fra Castels Marokko-satsning er L'Excellence de Bonassia som er en blanding av cabernet sauvignon og merlot. Men Castel disponerer også noen vinmarker med gamle vinstokker av carignan som ikke vannes og som dermed gir veldig lave avlinger. Kanskje får vi se denne type viner også her til lands. Det blir i så fall viner med langt større særpreg og det er det alltid interesse for. Men Marokko klarer neppe å gjenkapre sin posisjon fra 1962 som verdens største vineksportør. Den gang var produsert volum enorme 450 million liter. I dag er tallet 25 millioner, men kvaliteten, kan vi trøste oss med, er høyere.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik kan også fiskegrateng lages
Dagens rett

Slik kan også fiskegrateng lages

Å gratinere fisk er en velkjent måte å få hele familien til å spise fisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her