Ekstra godt i boks

Nytappete hvitvinsbokser flommer nå inn på det norske markedet. Dette er den beste så langt.
Aase E. Jacobsen
18 Mai 2011 - 01:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Dreissigacker Steinkeller Riesling Trocken 2010 (91880) er altså en svært vellykket boksvin med veldig god frukt, god friskhet og fin sødme. Et supert valg til en lang rekke retter og anledninger. Boksen er dessuten tilgjengelig i de største polutsalgene. Et utmerket alternativ når flasker er upraktisk eller budsjetthensyn veier tyngst.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Den er ikke blant de rimeligste, og det kjennes på smaken. Konsentrasjonen og spesielt friskheten er et særtrekk ved 2010-årgangen. Så er det heller ingen hvilken som helst produsent som står bak. Det å lage en boksvin satt også langt inne hos unge og dynamiske Jochen Dreissigacker.

Superdruer
Druene som brukes er i stor grad egne samt bidrag fra gode kolleger i Message in the Bottle-gruppen, som er en gjeng med unge vinbønder i Rheinhessen. Flere av disse er for øvrig representert i Norge, som Keller, Wittmann, Battenfeld-Spanier, Kühling-Gillot, Bischel, Becker-Landgraf, Wagner-Stempel og Seehof.

Det var helt nødvendig å hente hjelp utenfra for å skaffe nok vin til de 35.000 literne med boksvin som ble tappet eksklusivt for det norske markedet. 2010-avlingen ble nemlig langt mindre enn normalt. Dreissigackers bidrag til boksvinen kommer fra vinmarker i Bechtheim hvor de for øvrig holder til. Siden Jochen valgte å ikke lage sin enkeltvinmarksvin Hasensprung i 2010, inngår også disse druene i denne blandingen.

Spontangjæret
Dessuten druer fra de yngste plantene i toppvinmarken Geyersberg. Videre er den laget av druer fra vennene i Westhofen. Gjennomsnittlig utbytte for parsellene som inngår er 35 hl/ha, og jordsmonnet er kalk- og leirholdig, så her snakker vi så absolutt om "message in a box".

I tråd med filosofien til Jochen (og hans kolleger) er vinen spontangjæret, men ved svært lav temperatur for maksimal renhet i frukten. Vinen ligger så på bunnfallet frem til tapping. Dermed oppnås større dybde.

Dreissigacker har også to andre viner tilgjengelig i basisutvalget fra mai, men da i en litt høyere kvalitets- og prisklasse, Dreissigacker Bechtheimer Stein Riesling Trocken 2011 (91843) og Dreissigacker Bechtheimer Geyersberg Riesling Trocken 2011 (91844). Begge kommer fra enkeltvinmarker som omkranser Bechtheim og ligger vegg-i-vegg. Geyersberg regnes imidlertid som bedre enn Stein og er en av Rheinhessens fremste takket være sitt kalkholdige jordsmonn som gir rieslinger med veldig god syre og godt lagringspotensial.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her