Ekstra godt i boks

Nytappete hvitvinsbokser flommer nå inn på det norske markedet. Dette er den beste så langt.
Aase E. Jacobsen
18 Mai 2011 - 02:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Dreissigacker Steinkeller Riesling Trocken 2010 (91880) er altså en svært vellykket boksvin med veldig god frukt, god friskhet og fin sødme. Et supert valg til en lang rekke retter og anledninger. Boksen er dessuten tilgjengelig i de største polutsalgene. Et utmerket alternativ når flasker er upraktisk eller budsjetthensyn veier tyngst.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Den er ikke blant de rimeligste, og det kjennes på smaken. Konsentrasjonen og spesielt friskheten er et særtrekk ved 2010-årgangen. Så er det heller ingen hvilken som helst produsent som står bak. Det å lage en boksvin satt også langt inne hos unge og dynamiske Jochen Dreissigacker.

Superdruer
Druene som brukes er i stor grad egne samt bidrag fra gode kolleger i Message in the Bottle-gruppen, som er en gjeng med unge vinbønder i Rheinhessen. Flere av disse er for øvrig representert i Norge, som Keller, Wittmann, Battenfeld-Spanier, Kühling-Gillot, Bischel, Becker-Landgraf, Wagner-Stempel og Seehof.

Det var helt nødvendig å hente hjelp utenfra for å skaffe nok vin til de 35.000 literne med boksvin som ble tappet eksklusivt for det norske markedet. 2010-avlingen ble nemlig langt mindre enn normalt. Dreissigackers bidrag til boksvinen kommer fra vinmarker i Bechtheim hvor de for øvrig holder til. Siden Jochen valgte å ikke lage sin enkeltvinmarksvin Hasensprung i 2010, inngår også disse druene i denne blandingen.

Spontangjæret
Dessuten druer fra de yngste plantene i toppvinmarken Geyersberg. Videre er den laget av druer fra vennene i Westhofen. Gjennomsnittlig utbytte for parsellene som inngår er 35 hl/ha, og jordsmonnet er kalk- og leirholdig, så her snakker vi så absolutt om "message in a box".

I tråd med filosofien til Jochen (og hans kolleger) er vinen spontangjæret, men ved svært lav temperatur for maksimal renhet i frukten. Vinen ligger så på bunnfallet frem til tapping. Dermed oppnås større dybde.

Dreissigacker har også to andre viner tilgjengelig i basisutvalget fra mai, men da i en litt høyere kvalitets- og prisklasse, Dreissigacker Bechtheimer Stein Riesling Trocken 2011 (91843) og Dreissigacker Bechtheimer Geyersberg Riesling Trocken 2011 (91844). Begge kommer fra enkeltvinmarker som omkranser Bechtheim og ligger vegg-i-vegg. Geyersberg regnes imidlertid som bedre enn Stein og er en av Rheinhessens fremste takket være sitt kalkholdige jordsmonn som gir rieslinger med veldig god syre og godt lagringspotensial.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining
+

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining

Thitid Tassanakajohn på stjernerestauranten Le Du i Bangkok ønsker å nytolke det mangfoldige thai-kjøkkenet i en fine dining-setting, og det innebærer også bruk av insekter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining
+

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining

Thitid Tassanakajohn på stjernerestauranten Le Du i Bangkok ønsker å nytolke det mangfoldige thai-kjøkkenet i en fine dining-setting, og det innebærer også bruk av insekter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne kaken kan du til og med lage på teltturen
Ukens kake

Denne kaken kan du til og med lage på teltturen

Enklere blir det ikke, og det uten at du må gi avkall på mye smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her