Ekte sommervarme

Denne uken har vi valgt en vin som formelig oser av sommer. Først og fremst ved sin opprinnelse og hvilke assosiasjoner den vekker, men selv om den er langt mer smaksrik enn hva vi vanligvis betegner som en sommerrødvin, lar den seg utmerket nyte i disse
Aase E. Jacobsen
16 Juli 2003 - 02:01

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Ch. du Galoupet 2002 (13825) kommer nemlig fra Provence, et område som skaper positive vibrasjoner for de aller fleste enten de har vært i området selv eller bare har hørt om det. Men ukens vin er ikke typisk for vinene som serveres i provençalske restauranter. Fortsatt lages det mye uinteressant vin i denne vinmessig store regionen; viner som vi heldigvis slipper å bli presentert for i Norge. For produsentene tjener mer på å selge dem lokalt enn på å eksportere dem. Og innen appellasjonen Côtes de Provence som ukens vin tilhører lages det hovedsakelig rosevin hvilket har hatt en negativ effekt på rødvinsproduksjonen siden de røde tenderer til å være ganske lette og enkle.

Den røde Château du Galoupet representerer imidlertid et øvre sjikt hvor målet er kvalitet fremfor kvantitet. Uten at prisen på noen måte er avskrekkende, tvert imot får du mye god vin for pengene. Den er laget av områdets typiske drueblanding, som i henhold til loven kan omfatte i alt 13 sorter. Galoupet har nøyd seg med seks, grenache, cinsault, syrah, tibouren, mourvèdre og rolle.

2001 er som 1999-utgaven er svært vellykket med mørk og tett rød farge, kraftig duft i jordlig retning med innslag av animalske aromaer, særlig lær og ikke minst mørke skogsbær. Smaken er som duften med god intensitet og et deilig og saftig preg av modne  mørke skogsbær. Tanninene er bløte og syrene likeså. En meget behagelig vin som er like deilig å drikke en sommmerkveld som til høsten, alene eller sammen med grillet rødt kjøtt eller vilt.

Château du Galoupet er en stor eiendom på 165 hektar hvorav 72 med vinmarker og resten er dekket av palmetrær, sitron- og appelsintrær samt eukalyptustrær. Château du Galoupet er en av i alt 18 produsenter med betegnelsen Cru Classé de Provence. I 1955 ble disse (i utgangspunktet var det 23) eiendommene valgt ut blant de på den tiden 300 vinprodusenter først og fremst fordi de hadde lengst tradisjon med å bruke Côtes de Provence på etiketten samt på grunn av potensialet for å lage vin av særlig høy klasse. I dag gir betegnelsen egentlig ingen garanti for høy kvalitet selv om det er etablert en Club des Crus Classés som omfatter 15 av de utvalgte som er mest motivert for å demonstrere områdets potensial.

Den røde vinen til Galoupet er laget av druer fra de eldste vinstokkene (eldre enn 35 år) hvilket er med på å forklare den gode konsentrasjonen. Château du Galoupets vinmarker ligger i åssidene med perfekt sørlig helling og utsikt over saltutvinningsanleggene ved Middelhavet som bidrar i form av vind med velkommen avkjøling for druene. Galoupets mest berømte vin er imidlertid ikke den røde men deres rosevin laget av 100 prosent tibouren som er en meget lokal drue som først og fremst benyttes til områdets viktigste produkt, nemlig rosevin.
 

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her