Drikke
Ekte vare fra sør

Ekte vare fra sør

Disse søritalienske rødvinene smaker genuint av både drue og voksested.
Aase E. Jacobsen
07 Mars 2012 - 08:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Antica Enotria i det nordøstre Puglia er en bedrift i ekte Slow Food-ånd – ikke fordi vinene tar ekstra lang tid å lage, men fordi her bedrives bærekraftig polykultur, altså ikke bare vin, men også konservering av fersken, artisjokker, tomater, olivenolje og olivener. Alt dyrkes og produseres økologisk og for vinenes del ligger avlingen på 45-65 hl/ha som er noe under gjennomsnittet for området.

Uten svovel

Vinene gjæres kun med druenes egne gjærsopper, og de får i stor grad «lage seg selv». Det resulterer også i et relativt lavt alkoholnivå, 12-13,5 prosent. Noe man ikke skulle tro var mulig i dette klimaet, bare noen kilometer fra Adriaterhavet.
Antica Enotria Senzazolfo Rosso 2009 (95219) er dessuten laget helt uten svovel.
Et usedvanlig godt uttrykk for det moderne Puglia. En vin med stor munnfølelse, god konsentrasjon, fin friskhet og samtidig stor mykhet. Og en vin du bare må like. Fraværet av svovel gjør at det er fornuftig å oppbevare vinen kjølig – om du klarer å motstå fristelsen, vel å merke.

Stor mykhet

Selv om Slow Food trykker produsenten til sitt bryst, betyr det ikke at den er tradisjonell eller gammeldags. Her utnyttes moderne teknologi som temperaturkontrollerte ståltanker i vinkjelleren som på utsiden har beholdt sitt 1700-talls-utseende. Druene plukkes imidlertid for hånd.
Antica Enotria Nero di Troia 2008 (95217) har dessuten sett innsiden av fat, men bare i fire måneder. Fatpreget er derfor like merkbart, her er det den lokale druen nero di troia som spiller hovedrollen. Og det gjør den godt.

IGT Puglia forenkler

Produsentens enkleste vin, Antica Enotria Puglia Rosso 2011 (95220), er en saftig og lettlikendes vin med stor mykhet og fin friskhet.

Samtlige viner fra Antica Enotria er Puglia IGT – indicazione geografica typica – det betyr at de kan lages av druer fra hele dette kjempeområdet med mer enn 100.000 hektar vinmarker. Årsaken til at Raffaele di Tuccio, kona Antonia og sønnen Luigi som startet vingården i 1993, har valgt IGT fremfor DOC-et Rosso Barletta som det mest nærliggende, er trolig vrimmelen av DOC-er i Puglia.

Med i alt 26 sådanne, det fleste av typen «aldri hørt om», er det vanskelig å kommunisere med forbrukerne. Puglia derimot er langt mer kjent – om enn i første omgang for vin i de lavere prissjikt. Men dette er i ferd med å endre seg, noe Antica Enotria er et strålende bevis på.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Foto: Antica Enotria
Flaskefoto: Roger Kolbu
 
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken
+
Tester

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken

Når så imponerende viner som disse finner veien inn i taxfreehyllene er de verd reisen alene. Så kan du plukke med deg en flaske tequila på vei til kassa.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken
+
Tester

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken

Når så imponerende viner som disse finner veien inn i taxfreehyllene er de verd reisen alene. Så kan du plukke med deg en flaske tequila på vei til kassa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her