Pris- og smaksbomber fra sør

Puglia har et virvar av underområder, og disse vinene kommer fra et av de minste, og desto mer interessante.
Aase E. Jacobsen
10 September 2008 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Mens markedet oversvømmes av sødmefylte søritalienske viner basert på primitivo eller negroamaro, er Castel del Monte noe for seg selv. Men like fullt en av Puglias perler.

Historisk
Druen med det historiske navnet nero di troia - den svarte druen fra Troia - er sjef her, og gir viner med et helt annet preg enn ovennevnte.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Mer eleganse, med innslag av blomster og godt avtrykk fra det kalkholdige jordsmonnet av vulkansk opprinnelse (tuff). Som sammen med den fritt- og høytliggende plasseringen av vinmarkene (ved 400 m.o.h.) sørger for god friskhet i vinen.

Torrevento er største produsent, men nero di troia dyrkes bare på totalt 1000 hektar i området som omkranser selve høydedraget, Castel del Monte. Både DOC'et og stedet har fått navn etter det svært så karakteristiske åttekantete slottet som keiser Frederick II av Swabia (en del av Bayern) lot oppføre på 1200-tallet.

Fest i hverdagen 
Rimeligste utgave, Torrevento Castel del Monte 2005 (13794) , er en veldig god introduksjon til druen (selv om den her får hjelp av 20 prosent aglianico) og vinstilen. En svært anvendelig vin som gjør hverdagen til en fest.

Torreventos toppvin, Terrevento Vigna Pedale Riserva 2006 (42054) , koster bare litt mer, men byr på en helt annen stil. Bærpreget er veldig intenst og svært ungdommelig, det får følge av mye urter som gir vinen særpreg. God syrefriskhet, bra sødme og et godt, men ikke for markant tanninbitt lover et visst lagringspotensial. Gambero Rosso, kanskje den mest kjente italienske vinguiden, kaller denne vinen landets aller beste kjøp. At den er et røverkjøp er imidlertid ikke vanskelig å være enig i.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her