Pris- og smaksbomber fra sør

Puglia har et virvar av underområder, og disse vinene kommer fra et av de minste, og desto mer interessante.
Aase E. Jacobsen
10 September 2008 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Mens markedet oversvømmes av sødmefylte søritalienske viner basert på primitivo eller negroamaro, er Castel del Monte noe for seg selv. Men like fullt en av Puglias perler.

Historisk
Druen med det historiske navnet nero di troia - den svarte druen fra Troia - er sjef her, og gir viner med et helt annet preg enn ovennevnte.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Mer eleganse, med innslag av blomster og godt avtrykk fra det kalkholdige jordsmonnet av vulkansk opprinnelse (tuff). Som sammen med den fritt- og høytliggende plasseringen av vinmarkene (ved 400 m.o.h.) sørger for god friskhet i vinen.

Torrevento er største produsent, men nero di troia dyrkes bare på totalt 1000 hektar i området som omkranser selve høydedraget, Castel del Monte. Både DOC'et og stedet har fått navn etter det svært så karakteristiske åttekantete slottet som keiser Frederick II av Swabia (en del av Bayern) lot oppføre på 1200-tallet.

Fest i hverdagen 
Rimeligste utgave, Torrevento Castel del Monte 2005 (13794) , er en veldig god introduksjon til druen (selv om den her får hjelp av 20 prosent aglianico) og vinstilen. En svært anvendelig vin som gjør hverdagen til en fest.

Torreventos toppvin, Terrevento Vigna Pedale Riserva 2006 (42054) , koster bare litt mer, men byr på en helt annen stil. Bærpreget er veldig intenst og svært ungdommelig, det får følge av mye urter som gir vinen særpreg. God syrefriskhet, bra sødme og et godt, men ikke for markant tanninbitt lover et visst lagringspotensial. Gambero Rosso, kanskje den mest kjente italienske vinguiden, kaller denne vinen landets aller beste kjøp. At den er et røverkjøp er imidlertid ikke vanskelig å være enig i.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost
Dagens rett

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost

Blåskjell smaker like fantastisk gratinert som den mer klassiske vrien. Gratinering er en fin måte å bruke eventuelle rester på,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her