Svovelfritt og godt

Har du intoleranse overfor svovel, kan det lønne seg å prøve viner laget helt uten bruk av dette naturlige konserveringsmiddelet.
Aase E. Jacobsen
03 April 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Angsten for svovel i vin er reell, selv om faren ikke er stor, for det økende antall personer i befolkningen med en eller annen form for intoleranse. Det økte fokuset har medført at stadig flere kvalitetsprodusenter har et bevisst forhold til bruk av svovel.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

De som er aller mest bevisst er ikke uventet de økologiske og biodynamiske produsentene. Holder du bruken av kjemikalier i druedyrkingen på et minimumsnivå, er det naturlig at du også gjør det i vinkjelleren.

Bedre immunforsvar
Det er imidlertid en stor utfordring å unngå den helt. Svovel hindrer nemlig uønsket bakterieutvikling og oksidering både før selve gjæringen starter og etter at vinen er ferdiggjæret.

Noen nøyer seg med å tilsette litt svovel i starten, men er veldig nølende til å fjerne den totalt - av hensyn til kvalitetssikringen.

Det viser seg imidlertid at økologiske og særlig biodynamiske viner har større motstandskraft mot oksidering enn konvensjonelt fremstilte viner. Årsaken er at innholdet av antioksidanter er høyere som en konsekvens av det sunnere jordbruket, og at vinen dermed er utstyrt med et bedre immunforsvar fra naturens side.

Bruk kjøleskapet
Selv om en usvovlet vin generelt sett er mer ustabil enn en med, kan enkelte slike viner utsettes for mye oksygen uten å oksidere.

Et billig eksperiment er å helle en biodynamisk og en konvensjonelt laget vin (av samme druetype) i hvert sitt glass og la de stå til dagen etter. Med stor grad av sannsynlighet har førstnevnte holdt seg mye bedre.

Det aller tryggeste er likevel å ikke utsette usvovlet vin for høye temperaturer eller sterkt lys.

De få usvovlete vinene som er tilgjengelig i Norge har vært i trygge hender helt fra produsenten sendte vinen av gårde til du kan hente den på Vinmonopolet. Har du ikke en god kjeller hjemme, bør du for sikkerhets skyld oppbevare vinen i kjøleskapet.

Både Frank Cornelissen fra Sicilia, Breton og Domaine du Moulin fra Loire samt Tissot fra Jura jobber alle biodynamisk og lager usvovlet vin med masse særpreg og av til dels svært lokale druer.

Og de to vinene fra førstnevnte produsent selges akkurat nå ut til spottpris. De må rett og slett bare prøves - også om du ikke har svovelallergi.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her