Svovelfritt og godt

Har du intoleranse overfor svovel, kan det lønne seg å prøve viner laget helt uten bruk av dette naturlige konserveringsmiddelet.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Angsten for svovel i vin er reell, selv om faren ikke er stor, for det økende antall personer i befolkningen med en eller annen form for intoleranse. Det økte fokuset har medført at stadig flere kvalitetsprodusenter har et bevisst forhold til bruk av svovel.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

De som er aller mest bevisst er ikke uventet de økologiske og biodynamiske produsentene. Holder du bruken av kjemikalier i druedyrkingen på et minimumsnivå, er det naturlig at du også gjør det i vinkjelleren.

Bedre immunforsvar
Det er imidlertid en stor utfordring å unngå den helt. Svovel hindrer nemlig uønsket bakterieutvikling og oksidering både før selve gjæringen starter og etter at vinen er ferdiggjæret.

Noen nøyer seg med å tilsette litt svovel i starten, men er veldig nølende til å fjerne den totalt - av hensyn til kvalitetssikringen.

Det viser seg imidlertid at økologiske og særlig biodynamiske viner har større motstandskraft mot oksidering enn konvensjonelt fremstilte viner. Årsaken er at innholdet av antioksidanter er høyere som en konsekvens av det sunnere jordbruket, og at vinen dermed er utstyrt med et bedre immunforsvar fra naturens side.

Bruk kjøleskapet
Selv om en usvovlet vin generelt sett er mer ustabil enn en med, kan enkelte slike viner utsettes for mye oksygen uten å oksidere.

Et billig eksperiment er å helle en biodynamisk og en konvensjonelt laget vin (av samme druetype) i hvert sitt glass og la de stå til dagen etter. Med stor grad av sannsynlighet har førstnevnte holdt seg mye bedre.

Det aller tryggeste er likevel å ikke utsette usvovlet vin for høye temperaturer eller sterkt lys.

De få usvovlete vinene som er tilgjengelig i Norge har vært i trygge hender helt fra produsenten sendte vinen av gårde til du kan hente den på Vinmonopolet. Har du ikke en god kjeller hjemme, bør du for sikkerhets skyld oppbevare vinen i kjøleskapet.

Både Frank Cornelissen fra Sicilia, Breton og Domaine du Moulin fra Loire samt Tissot fra Jura jobber alle biodynamisk og lager usvovlet vin med masse særpreg og av til dels svært lokale druer.

Og de to vinene fra førstnevnte produsent selges akkurat nå ut til spottpris. De må rett og slett bare prøves - også om du ikke har svovelallergi.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Cornelissen Contadino 2016

Produsent:
Az. Agr. Frank Cornelissen
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Sicilia
Pris:
250,00 kr
Varenummer:
6119701
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Cornelissen Munjebel Rosso 2016

Produsent:
Frank Cornelissen
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Sicilia
Pris:
369,90 kr
Varenummer:
6156201
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Bourgueil Nuits d'Ivresse 2006

Produsent:
Pierre et Catherine Breton
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Loire
Pris:
189,90 kr
Varenummer:
4969601
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Domaine du Moulin Cour-Cheverny les Acacias 2005

Produsent:
Dom. du Moulin
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Loire
Pris:
189,90 kr
Varenummer:
4969001
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Tissot Poulsard Vieilles Vignes 2018

Produsent:
Dom. André et Mireille Tissot
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Arbois - Jura
Pris:
339,90 kr
Varenummer:
4857601
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen