Svovelfritt og godt

Har du intoleranse overfor svovel, kan det lønne seg å prøve viner laget helt uten bruk av dette naturlige konserveringsmiddelet.
Aase E. Jacobsen
03 April 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Angsten for svovel i vin er reell, selv om faren ikke er stor, for det økende antall personer i befolkningen med en eller annen form for intoleranse. Det økte fokuset har medført at stadig flere kvalitetsprodusenter har et bevisst forhold til bruk av svovel.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

De som er aller mest bevisst er ikke uventet de økologiske og biodynamiske produsentene. Holder du bruken av kjemikalier i druedyrkingen på et minimumsnivå, er det naturlig at du også gjør det i vinkjelleren.

Bedre immunforsvar
Det er imidlertid en stor utfordring å unngå den helt. Svovel hindrer nemlig uønsket bakterieutvikling og oksidering både før selve gjæringen starter og etter at vinen er ferdiggjæret.

Noen nøyer seg med å tilsette litt svovel i starten, men er veldig nølende til å fjerne den totalt - av hensyn til kvalitetssikringen.

Det viser seg imidlertid at økologiske og særlig biodynamiske viner har større motstandskraft mot oksidering enn konvensjonelt fremstilte viner. Årsaken er at innholdet av antioksidanter er høyere som en konsekvens av det sunnere jordbruket, og at vinen dermed er utstyrt med et bedre immunforsvar fra naturens side.

Bruk kjøleskapet
Selv om en usvovlet vin generelt sett er mer ustabil enn en med, kan enkelte slike viner utsettes for mye oksygen uten å oksidere.

Et billig eksperiment er å helle en biodynamisk og en konvensjonelt laget vin (av samme druetype) i hvert sitt glass og la de stå til dagen etter. Med stor grad av sannsynlighet har førstnevnte holdt seg mye bedre.

Det aller tryggeste er likevel å ikke utsette usvovlet vin for høye temperaturer eller sterkt lys.

De få usvovlete vinene som er tilgjengelig i Norge har vært i trygge hender helt fra produsenten sendte vinen av gårde til du kan hente den på Vinmonopolet. Har du ikke en god kjeller hjemme, bør du for sikkerhets skyld oppbevare vinen i kjøleskapet.

Både Frank Cornelissen fra Sicilia, Breton og Domaine du Moulin fra Loire samt Tissot fra Jura jobber alle biodynamisk og lager usvovlet vin med masse særpreg og av til dels svært lokale druer.

Og de to vinene fra førstnevnte produsent selges akkurat nå ut til spottpris. De må rett og slett bare prøves - også om du ikke har svovelallergi.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her