Eldorado for rieslingfansen

Riesling fra flere områder i Tyskland og Østerrike dominerer listen over godbiter i spesialbutikkene i april.
Aase E. Jacobsen
08 April 2010 - 12:15

Hva er Vinmonopolets spesialutvalg?
Les mer om spesialutvalget nederst i denne artikkelen, eller FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Spesial">klikk her.

Den stadig økende skaren av riesling-addicts vil garantert kjenne sin besøkelsestid når dørene åpner på spesialpolene torsdag 8. april.

For her myldrer det av snacks, mange velkjente viner som til dels finnes eller har vært i bestillingsutvalget, men som i slike tilfeller nå tilbys i interessante magnum- og dobbelmagnum-formater. Både fra Tyskland- og Østerrike-eliten.

Superlekkert
Et for meg ganske nytt og godt Mosel-bekjentskap er Christoffel-Prüm hvis Ürziger Würzgarten Riesling Auslese ***-viner er til å dø for.

Gleden er ikke minst stor over at Nahe-klassikeren Dönnhoff nå er tilgjengelig i en rekke av sine beste cru-er, eller lage, som det heter på de kanter.

Nahe er sterkt representert med Emrich-Schönleber superlekre Halenberg Riesling Grosses Gewächs-er. Og Schäfer-Fröhlichs intense Kupfergrube Riesling Grosses Gewächs, samt knallkjøpet Bockenauer Felseneck Riesling Spätlese Trocken.

31 år gammel hvitvin
Fra Pfalz er Wittmanns Kirchspiel- og Morstein-utgaver verd å lukte på for den som er tålmodig. Von Buhls purunge Pechstein og Kirchenstück er heller ikke noe for nåkonsum, men ytterst lovende viner for tilhengere av stort rieslingraffinement.

Er du ute etter umiddelbar forførelse, er en av Rheinhessens toppviner, Riesling CO fra Battenfeld-Spanier, spennende, en svært konsentrert og rik vin, men absolutt ikke billig. Så er den da opprinnelig produsentens egen bryllupsvin.

Østerrike er også godt representert, både i riesling- og i grüner veltliner-klassen, og med hele elitelaget av produsenter. Spesielt interessant er det at bio-klassikeren Nikolaihof er tilgjengelig i mange godt modne årganger. Det særeste fra Østerrike må sies å være Mantlerhofs Roter Veltliner 1979. En 31 år gammel hvitvin av denne druen er absolutt noe for vinnerdene.

Det er imidlertid ikke bare hvitviner som slippes. Spätburgunderne fra Becker og Meyer-Näkel er også gode alternativer til franske pinot noir-er.

Her kan du lese lanseringsoversiktene på nett:

Her kan du laste ned lanseringsoversiktene i Excel-format:

Dette er Spesialutvalget:
Hver første torsdag i måneden lanseres et utvalg viner i Vinmonopolets spesialbutikker, for tiden Vika i Oslo og Valkendorfsgate i Bergen. Dette er viner det er stor rift om på det internasjonale markedet, gjerne på grunn av at de produseres i svært små volum, men først og fremst fordi de har en veldig høy status. Derfor er også volumene som lanseres i spesialutvalget ofte svært begrensete. I teorien ned til én flaske av hver, men som regel fra en kasse og oppover. Men det kan også være viner som på grunn av alder er svært sjeldne og vanskelig tilgjengelig på det åpne markedet.
 
Alle vinene kommer fra kilder som i følge Vinmonopolet er sikre, enten direkte fra produsentene eller fra private samlinger hvor vinene har tilbrakt tiden uforstyrret før de ble hentet til Norge. Vinene kommer dessuten kun fra usprettete kasser.
 
• Vellagret vin kan som all annen vin ha feil, på grunn av kork eller annet, og du har full returrett også for disse vinene.

Ingen av vinene fra spesialutvalget kan bestilles. For å få kjøpt disse vinene, må du møte opp i de respektive polutsalgene.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her