Eldorado for rieslingfansen

Riesling fra flere områder i Tyskland og Østerrike dominerer listen over godbiter i spesialbutikkene i april.

Hva er Vinmonopolets spesialutvalg?
Les mer om spesialutvalget nederst i denne artikkelen, eller FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Spesial"> klikk her .

Den stadig økende skaren av riesling-addicts vil garantert kjenne sin besøkelsestid når dørene åpner på spesialpolene torsdag 8. april.

For her myldrer det av snacks, mange velkjente viner som til dels finnes eller har vært i bestillingsutvalget, men som i slike tilfeller nå tilbys i interessante magnum- og dobbelmagnum-formater. Både fra Tyskland- og Østerrike-eliten .

Superlekkert
Et for meg ganske nytt og godt Mosel-bekjentskap er Christoffel-Prüm hvis Ürziger Würzgarten Riesling Auslese ***-viner er til å dø for.

Gleden er ikke minst stor over at Nahe-klassikeren Dönnhoff nå er tilgjengelig i en rekke av sine beste cru-er, eller lage, som det heter på de kanter.

Nahe er sterkt representert med Emrich-Schönleber superlekre Halenberg Riesling Grosses Gewächs-er. Og Schäfer-Fröhlichs intense Kupfergrube Riesling Grosses Gewächs, samt knallkjøpet Bockenauer Felseneck Riesling Spätlese Trocken.

31 år gammel hvitvin
Fra Pfalz er Wittmanns Kirchspiel- og Morstein-utgaver verd å lukte på for den som er tålmodig. Von Buhls purunge Pechstein og Kirchenstück er heller ikke noe for nåkonsum, men ytterst lovende viner for tilhengere av stort rieslingraffinement.

Er du ute etter umiddelbar forførelse, er en av Rheinhessens toppviner, Riesling CO fra Battenfeld-Spanier, spennende, en svært konsentrert og rik vin, men absolutt ikke billig. Så er den da opprinnelig produsentens egen bryllupsvin.

Østerrike er også godt representert, både i riesling- og i grüner veltliner-klassen, og med hele elitelaget av produsenter. Spesielt interessant er det at bio-klassikeren Nikolaihof er tilgjengelig i mange godt modne årganger. Det særeste fra Østerrike må sies å være Mantlerhofs Roter Veltliner 1979. En 31 år gammel hvitvin av denne druen er absolutt noe for vinnerdene.

Det er imidlertid ikke bare hvitviner som slippes. Spätburgunderne fra Becker og Meyer-Näkel er også gode alternativer til franske pinot noir-er.

Her kan du lese lanseringsoversiktene på nett:

Her kan du laste ned lanseringsoversiktene i Excel-format:

Dette er Spesialutvalget:
Hver første torsdag i måneden lanseres et utvalg viner i Vinmonopolets spesialbutikker , for tiden Vika i Oslo og Valkendorfsgate i Bergen. Dette er viner det er stor rift om på det internasjonale markedet, gjerne på grunn av at de produseres i svært små volum, men først og fremst fordi de har en veldig høy status. Derfor er også volumene som lanseres i spesialutvalget ofte svært begrensete. I teorien ned til én flaske av hver, men som regel fra en kasse og oppover. Men det kan også være viner som på grunn av alder er svært sjeldne og vanskelig tilgjengelig på det åpne markedet.
 
Alle vinene kommer fra kilder som i følge Vinmonopolet er sikre , enten direkte fra produsentene eller fra private samlinger hvor vinene har tilbrakt tiden uforstyrret før de ble hentet til Norge. Vinene kommer dessuten kun fra usprettete kasser.
 
• Vellagret vin kan som all annen vin ha feil, på grunn av kork eller annet, og du har full returrett også for disse vinene.

Ingen av vinene fra spesialutvalget kan bestilles . For å få kjøpt disse vinene, må du møte opp i de respektive polutsalgene.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen