Eleganse til spottpris

Tyske viner lider ennå under fordums synder. Og det er mest synd for de som fortsatt sliter med fordommene, for de går glipp av mange vinperler - og det til priser som internasjonalt sett er meget gunstige. Som ukens vin - to tiere over hundrelappen og du
Aase E. Jacobsen
10 Mars 2004 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Altfor mange blar fort forbi pollistenes sider med tysk vin fordi minnene om halvtørre liebfraumilch'er og reil'ere ikke er spesielt positive. Og det til tross for at de fleste nok har hørt mange ganger at tyske hvitviner er noe langt mer enn dette, og at stadig flere lager vinene sine helt tørre. Viner som i motsetning til de før nevnte sukkerbombene er som skapt til matbordet.

Men det er alltid et lengre skritt å ta fra å være klar over noe til å gjøre noe med det. Derfor forblir mange gode tyske viner en hemmelighet forbeholdt de få. Og de få vet å ta for seg, så da superstjernen fra Rheingau Josef Leitz sine viner kom til Norge, forsvant de fort ut av listene. Ikke så rart for antallet er lite. 10 hektar vinmarker fordelt på en lang rekke parseller gir 80.000 flasker, og det er tilnærmet ingen ting, i hvert fall ikke når han lager noe sånt som 22 ulike viner, som igjen skal fordeles til tørste rieslingfans over hele verden.

De beste vinmarkene
Men fortvil ikke, i tillegg til at mange av Leitz' prisbelønte viner kommer til Norge i anselige mengder i mai, finnes hans standardriesling i behagelige kvanta og til en meget god pris. Leitz Riesling Trocken 2003 (47088) i 2002-årgang går utenpå det meste av hvite viner i sin prisklasse, og er et meget godt eksempel - uavhengig av produksjonsland - på hvor mye du får igjen for å legge på noen få tiere.

Den er svært delikat og forfinet i stilen men har skjulte krefter og kan derfor hamle opp med en rekke retter med ingredienser fra sjøen. Som fisk eller skalldyr med smør- eller kremsaus. Men også grønnsaks- eller kyllingretter, varme som kalde. Forklaringen på at den er så anvendelig er at den har en meget god syrestruktur kombinert med god frukt og karakter i form av et lett mineralpreg.

Og det er dette som gjør at riesling fra Tyskland, og kanskje spesielt Rheingau som gir rikere viner enn i Mosel men slankere enn i Pfalz, er noe av det mest elegante innen hvitvin som lages på denne jord. Som nevnt er dette enkleste nivå fra herr Leitz. Og dermed bare en antydning om hva denne mannen kan by på. Han har nemlig parseller i de beste vinmarkene i den vestre delen av Rheingau. Og det betyr de aller bratteste skråningene hvor jordsmonnet er usedvanlig skrint. Siden Leitz regner seg først og fremst som produsent av druer da det kun er druer av toppkvalitet som kan gi topp vin, får arbeidet i vinmarkene topp prioritet.

Drømmer vestover
"Jeg ønsker å gjøre arbeidet i vinmarkene à la minute, ikke en uke for tidlig og i hvert fall ikke en uke for seint" uttaler han til den anerkjente Gault Millau-guiden hvor han er en av favorittene. Den tette oppfølgningen gjør at de ti hektarene han overvåker i dag, er mer enn nok. Likevel var han overlykkelig da han for noen år tilbake fikk muligheten til å overta en parsell i vinmarken Kaisersteinfels. Det var primært de gamle vinstokkene anlagt i terrasser som danner et spesielt mikroklima, han traktet etter svært gamle vinstokker. Jordsmonnet består her av skifer av typen taunuskvartsitt, steingrus, sandstein og leire som sikrer god drenering. Vinen derfra er ikke mindre enn imponerende.

Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Riesling Spätlese Halbtrocken 2003 (47090) er laget av modne men ikke overmodne druer som har fått gjære nesten helt ut. Rent teknisk har den noe restsødme på samme måte som standardrieslingen men på grunn av at syrenivået er svært høyt, oppleves den som knusktørr. Men den har i tillegg til en indre kraft og konsentrasjon som for øyeblikket kanskje ikke er så lett å få tak i. Men sammen med en delikat fisk- eller skalldyrrett med god saus med en del fedme, kommer personligheten mer frem. En nydelig matvin som kan sammenlignes med en hvit burgunder og spesielt en chablis til en langt høyere pris, og som med fordel kan lagres i minst fire-fem år. Men altså ikke å få tak i før i mai.

Kaisersteinfels som er den siste vinmarken i bratthenget over byen Rüdesheim som ikke er med i det såkalte flurbereinigung-systemet fra 1971 hvor de ulike vinmarkene fikk sine grenser. Og det kan i dag synes som en miss for Kaisersteinfels ligger i forlengelsen av de berømte Rüdesheim Berg-vinmarkene som Schlossberg, Roseneck og Rottland, som den siste utpost før nabobyen Assmannhausen. Leitz drømmer om å utvide sitt engasjement i den retningen ved å atter beplante vinmarkene som for mer enn hundre år siden ga noen av de meste berømte Rheingau-vinene. vegg i vegg med Schlossberg-vinmarken som er den bratteste i hele Rheingau. Den har en helningsgrad på inntil 70 prosent der den stuper ned mot Rhinen. Jordsmonnet er kvartsitt, stein og løss som i tørre sommere holder dårlig på fuktigheten og dermed stresser vinstokkene maksimalt.

Århundrets årgang
Når druene først høstes i november, blir resultatet en hyperkonsentrert og rik vin. Men kraften er som for Kaisersteinfels-vinen ikke noe som slår i mot deg med det samme. Frukten er modnere og jordsmonnspreget er fyldigere. Og ettersmaken varer omtrent inn i evigheten. Den er fortsatt meget ung og vil ha godt av flere år i kjelleren, og tåler fint ti år. Selv om denne vinen som benevnes Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling Spätlese Trocken 2002 er utsolgt (den kostet fattige kroner 187,80), kan du drømme om at den snart kommer tilbake i 2003-versjon som blir en av de største årgangene på veldig lenge. Selv om det er tidlig, er den allerede utropt til kandidat til århundrets årgang.

2003 bød på stor rikdom og dermed lavere syre, og siden syrene er så enormt viktig for lagringskapasiteten, kan dette bli viner beregnet på tidlige konsum. Derfor høstet tidligere i 2003 for å beholde mest mulig friskhet i den endelig vinen. Men det får du først anledning til å smake i mai! Samtidig kommer også en del av de mer klassiske rieslingene, klassisk i betydningen med større innslag av restsødme. Men på grunn av den gode syren oppleves vinen som alt annet enn søt, og spesielt ikke hvis matfølget er riktig. Eksempelvis var Rüdesheimer Kirchenpfad Riesling Kabinett 2002 en drøm til sjøkreps med en syrlig-søt chilisaus.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatt melding.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv

Mitt favorittmåltid hjemme for tredje år på rad er ramen og en amerikansk chardonnay i kjølig stil. Det er sunt og næringsrikt, og denne vinen gir den siste lille magien for at dette skal bli full pott på hyggeskalaen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fish and chips kan også være festmat
Dagens rett
Fish and chips med steinbit

Fish and chips kan også være festmat

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag
Dagens rett
Couscous Marrakesh

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag

Couscous er lettvint så det holder. I denne oppskriften er det bare kjøttsausen som trenger litt mer tid. Men det lønner seg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er du allerede negroni-fan, vil du få en ny favoritt med denne
Ukens drink
Boulevardier drinkoppskrift

Er du allerede negroni-fan, vil du få en ny favoritt med denne

For her er det bourbon som overtar for gin og dermed gir drinken ekstra smaksfylde.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv

Mitt favorittmåltid hjemme for tredje år på rad er ramen og en amerikansk chardonnay i kjølig stil. Det er sunt og næringsrikt, og denne vinen gir den siste lille magien for at dette skal bli full pott på hyggeskalaen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fish and chips kan også være festmat
Dagens rett
Fish and chips med steinbit

Fish and chips kan også være festmat

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En førjulsaften du sent vil glemme med italiensk musserende i verdensklasse
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 6. desember i Oslo

En førjulsaften du sent vil glemme med italiensk musserende i verdensklasse

Årets største feiring står for dør og vi ringer den inn med 8 storslåtte viner fra det spektakulære, prestisjetunge musserendehuset Bellavista. Dette er boblene som både kan måle seg med, og faktisk også overgå, "ekte champagne".

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv noe nytt med krabbe. Du blir ikke skuffet
Guide
Oppskrifter med krabbe

Prøv noe nytt med krabbe. Du blir ikke skuffet

Det er selvfølgelig ingenting i veien for å servere krabbe på tradisjonelt vis, men prøve gjerne en av disse spennende oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ferske egg må til for å lage perfekt omelett
Dagens rett
Italiensk omelett med spinat og parmesan

Ferske egg må til for å lage perfekt omelett

Egg og parmesan går veldig godt sammen i en omelett. Spinat setter en ekstra spiss på det hele. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag
Dagens rett
Couscous Marrakesh

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag

Couscous er lettvint så det holder. I denne oppskriften er det bare kjøttsausen som trenger litt mer tid. Men det lønner seg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her