Elegant italiener

Denne måneden skal du plukke med deg en italiensk "bordeaux-kopi" fra taxfree-butikken.

Ca'del Bosco er mest kjent for å lage musserende vin, Franciacorta , som kan konkurrere med champagne i kvalitet. Men det er stille viner det er lengst tradisjon for i denne delen av Lombardia.

Særegen miks
Selv om området heter Franciacorta, blir de stille vinene kalt Curtefranca hos Ca' del Bosco selv om DOC-et heter Terre di Franciacorta. Rett og slett for ikke å skape unødig forvirring. Ca'del Bosco Curtefranca Rosso 2006 (33104) til kroner 139, som er ca 60 kroner mindre enn på polet, er en veldig god representant for den særegne blandingen av merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, nebbiolo og  barbera.

De to siste druene står for tradisjonen i området (og er derfor obligatoriske), men Bordeaux-druene har vært der siden 70-80-tallet og har derfor rukket å tilpasse seg det barske klimaet i området. Dette i kombinasjon med et jordsmonn som er best egnet for hvite druer, ville aldri gi kraftige røde (selv om Ca' del Bosco også lager "superutgaver"). Derfor fremstår denne vinen som en bedre "bordeaux-kopi" enn mang en cabernetdominert vin fra andre deler av Italia.

Elegant miks
Den er nemlig mye lysere i fargen og mer delikat i stilen med god friskhet. En flott vin til så vel lam som kalv og svin.

Selv om de beste druene reserveres de musserende, lages de stille vinene med samme møysommelighet. Den røde er en blanding av druer fra 25 ulike parseller som alle vinifiseres separat og med det ypperste innen teknologi som kjennetegner Ca' del Boscos vinkjeller.

De samme prinsippene gjelder også for den hvite, Curtefranca Bianco 2008 (41675) , men som bare får druer fra 16 parseller.
En elegant miks av chardonnay og pinot bianco som for øvrig er hoveddruene i de musserende vinene, men som i denne fortsatt svært unge vinen viser seg i all sin friske fruktprakt. En veldig anvendelig vin til sjømat.

Foto: Cephas, Roger Kolbu

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen