En av hver til jul

Årets siste flytende julegavetips er to viner født av svært lange vintradisjoner som gir umiddelbar tilfredsstillelse samtidig som de uten problemer kan legges til godgjøring i kjelleren.
Aase E. Jacobsen
21 Desember 2004 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Denne uken trekker vi frem to flotte representanter for den på den hvite siden bejublete og på den røde siden utskjelte årgangen 2002. To viner som er så gode at du vanskelig klarer å velge en av dem, med mindre mottakeren er hvitvins- eller rødvinsfanatiker. I så fall kan du jo gi deg selv den andre. Spesielt hvis du tilhører den delen av den voksne befolkningen som for hvert år registrerer en stadig minkende julegavemengde under treet.

To vinhus som tilhører de eldste i Europa som fortsatt tilhører eliten i sine respektive områder. To klassikere som holder stand til tross for det stadig økende antall nye viner i pollisten. Og som dessuten selges med et aldri så lite prisavslag. Nå er 10-20 kroner rabatt ikke så mye å skryte av, men alle innsparinger kommer godt med i denne for lommeboken belastende juleinnspurten. Og prisavslagene har gjort begge vinene til solide røverkjøp.

Klassisk vin og årgang
Trimbach Riesling 2013 (888) er en elegant riesling fra en av Alsaces mest tradisjonsrike vinhus, altså Trimbach, med en historie som går tilbake til 1626. Et vinhus som ikke har falt for fristelsen til å forlate den klassiske Alsace-stilen med tørre jordsmonnspregete hvitviner til fordel for en rundere fruktigere og mer lettdrikkelig stil. Hvordan Trimbach kommer til å smake i den usedvanlig rike 2003, kan vi gruble på mens vi nyter den aktuelle 2002-versjonen som uten tvil er en langt mer klassisk rieslingårgang.

Klassisk siden rieslingens unike evne til å absorbere jordsmonnskarakteren kommer mer til uttrykk når syrenivået i vinen er bra. Men forutsetningen er som alltid, og spesielt i et år med naturlig stor avling, at vinbonden gjør jobben sin i vinmarken. Trimbach kan vi stole på selv om ikke druene til denne enkleste av Trimbachs rieslinger i sin helhet kommer fra egne vinmarker. Den samvittighetsfulle vinmaker stiller nemlig like store krav til sine samarbeidspartnere som til seg selv.

Samvittigheten kommer også til uttrykk i det faktum at Trimbach lagrer denne rieslingen i to år i flaske før lansering. Som forbruker får du dermed en vin som er mer drikkeklar enn om den ble sendt ut på markedet til vanlig tid. Men Trimbachs Riesling 2002 holder mye lenger enn over nyttår og vil definitivt ha godt av enda noe lagring, minst tre-fire år. Årsaken er den flotte syrestrukturen i kombinasjon med god frukt og et mineralpreg som bare venter på å bryte frem. En nydelig matvin til gode retter med hvit fisk og skalldyr med kremet saus.

Mens produsentene av riesling og andre nordlige vindruer gledet seg over 2002, var sorg og fortvilelse det som preget rødvinsområdene lenger sør i Europa. De som ikke tok konsekvensene av de utvannede druene og reduserte volum kraftig, har nok fått problemer i form av redusert salg.
 

Bedre enn noensinne
Barone Ricasoli i Chianti Classico-området i Toscana har siden 1100-tallet dyrket druer på et område som i utstrekning tilsvarer et eget lite kongerike. I dag er det den 32. baronen, Francesco Ricasoli, som styrer familiebedriften fra det historiske Brolio-slottet. I likhet med sine forfedre gjorde han et strategisk riktig valg for denne vanskelig årgangen. Husets toppcuvéer, Castello di Brolio og Casalferro, ble kansellert i 2002. Det beste av den godkjente avlingen ble i stedet kanalisert inn i blandingen til husets viktigste vin, Brolio Chianti Classico, som dessuten ble produsert i et lavere antall enn normalt.

Årsaken er at seleksjonen av druer var særdeles streng det året da lave sommertemperaturer i kombinasjon med regn ga problemer med modningen. Avlingen for Barone Ricaolis i alt 250 hektar vinmarker ble derfor vesentlig lavere enn i et normalår. I tillegg til at dette alltid har vært en vin å stole på, er den nå altså bedre enn noensinne, og det i et for området begredelig år. Dessuten er prisen skrudd ned med en tier.

Brolio Chianti Classico 2012 (699) byr på vesentlig mye mer enn hva vi ellers har smakt fra denne årgangen - og i motsetning til disse er Brolio en vin som med stort hell kan lagres. Allerede fargen avslører at vi har noe spesielt i vente. Svært dyp og tett. Fyldig og elegant duft av modne røde, bær, snev av lær, tørket kjøtt, mokka og fat. Smaken er bløt, fyldig og meget stoffrik, gode syrer og fine tanniner, fint preg av mokka og syrlige røde bær i slutten. En vin som er som skapt for matbordet og som tåler en lang rekke retter fra lysere kjøttslag som kalv og fasan med fløtesaus til lettere vilt som hjort og elg. Og skulle du ikke nyte den i dag, vil den smake enda bedre neste jul, og de tre-fire etter den.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her