En dønn ærlig vin

Det er så deilig å oppdage at det også finnes viner med særpreg i oseanet av viner under hundrelappen.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Søritalienske Le Lenze Salento Rosso 2005 (49486) fra Valle dell'Asso er en spennende og annerledes vin til en usedvanlig gunstig pris. God fylde og konsentrasjon med flott syre og en lang ettersmak. Aromaene omfatter så vel røyk, tørket frukt, jern, lakris og lær som gammel låve, altså tørt høy, ikke noe silo, og den søtelige duften fra kyr som melkes.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

En nærmest poetisk eller nostalgisk vin og perfekt for den som lengter tilbake til det som var - til den ekte smaken, og dermed perfekt for ujålete og gjerne litt rustikke retter som gryte- eller ovnstekt kjøtt, enten av lam, svin eller kylling samt selvsagt gode håndverkspølser og spekemat. Eller hvorfor ikke denne klassiske søritalienske pastaretten . Nam.

Økologisk dyrking
Ukens vin kan kalles "usminket" uten siden den er laget av druer som har fått lov til å klare seg selv, et faktum som også gjelder for måten vinen er laget på. Riktignok brukes temperaturkontroll og rustfritt stål i Vallone-familiens vinkjellere, men ellers er det liten grad av inngripen.

Men det er særlig i vinmarken at praksisen er annerledes. Gjennom økologisk dyrking, ingen vanning og et utbytte (ca 1,5 kilo pr vinstokk) som ligger på mindre enn halvparten av det som var (og fortsatt er) vanlig i denne delen av Italia.

Stolt historie
Da den industrialiserte druedyrkingen inntok Puglia på 50- og 60-tallet, med høyere oppbinding, større avstand mellom vinrankene for at traktorene skulle få plass og intensiv gjødsling, økte naturlig nok avlingene betydelig. Valle dell'Asso var også der, men har i de senere år snudd om og valgt en mer kvalitetsorientert tilnærming.

Og det uten at prisene har økt tilsvarende. I hvert fall ikke på dette "enkleste" nivå fra denne produsenten som for øvrig er veldig stolt av fortsatt å være familiestyrt - og ikke minst stolt over sin historie.

Rik på antioksidanter
Den italienske poeten og Nobelprisvinneren (1906) Giosuè Carducci skal ha brutt ut i følgende lovprising da han ble servert en Vallone-rosé (kalt "tårer") av sin venn Pietro Siciliani, filosof og Vallone-barnebarn: "Hvis Galatina har slike tårer, vil det gråte hele tiden".

Galatina er altså adressen for Valle dell'Assos vingård. Den ligger på Salento-halvøya som er Puglias sentrum for negroamaro, druen som er ekstra rik på gunstige antioksidanter som resveratrol. Selv om Salento stort sett er flatmark, byr det faktum at den er en halvøy, på gunstige klimatiske forhold. Noen mil unna i østlig retning ligger nemlig Adriaterhavet og i vest Taranto-bukta som sørger for god ventilasjon hvilket kommer godt med i dette brennende varme landskapet.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 

Le Lenze Salento Rosso 2005

Produsent:
Az. Agr. Valle dell'Asso
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Puglia
Pris:
109,50 kr
Varenummer:
4948601
86 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004 , og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986 , og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen