En kopp solidaritet

Max Havelaar gir forbrukerne anledning til å vise solidaritet og gi direkte hjelp til selvhjelp til verdens fattige produsenter av råvarer som blant annet kaffe og te. Samtidig som de er garantert topp kvalitet.
Aase E. Jacobsen
01 Mars 2000 - 01:01

Max Havelaar er navnet på hovedpersonen i en roman fra 1859 skrevet av en hollandsk embetsmann som dokumenterte de forferdelige forholdene for arbeiderne på Indonesias kaffe plantasjer. Max Havelaar er derfor et synonym for kampen mot urettferdighet og utbytting blant nederlendere. Og det var også her organisasjonen med samme navn ble startet i 1988.

Ond spiral
- Målet er å kjempe for de mange små råvareprodusentene i verdens fattige land, forteller Vigdis Halvorsen, prosjektleder for Max Havelaar Norge.

Det startet med kaffe som er det største internasjonale handelsproduktet. De lave kaffeprisene på begynnelsen av 90-tallet fikk et katastrofalt resultat for millioner av små kaffebønder. Mange satte seg i bunnløs gjeld og atter andre måtte gå fra gård og grunn.

Det internasjonale kaffemarkedet styres av etterspørsel og tilbud. Produsentene av råvaren har ingen innflytelse på dette forholdet. - Det eneste de merker er at når prisen på verdensmarkedet går ned, får de nesten ingenting igjen. Når prisen er på topp, får de ikke nødvendigvis særlig mye mer, fordi mellommennene tar det meste, poengterer Halvorsen.

I mange land har adgangen til å organisere seg vært svært begrenset og ofte ulovlig. Kaffebøndene blir derfor alltid sittende igjen med det dårligste kortet. Spesielt fordi lave priser presser dem til å ta opp lån som de aldri klarer å innfri. En endeløs ond spiral med andre ord.

Max Havelaar og andre solidariske konsepter tilhørende den internasjonale organisasjonen Fairtrade er redningen for de små råvareprodusentene ved at de skaffer direkte adgang til markedet for kaffebøndene uten fordyrende mellomledd slik at produsentene får en mer rettferdig betaling for arbeidet de gjør. Minsteprisen er beregnet av FN og tar utgangspunkt i rimelig lønn for slikt arbeid. Prisen i fjor var 126 dollar pr 100 pund (48 kilo). Gjennomsnittlig verdensmarkedspris for november 1999 var på ca 120 dollar. Men den kan fort svinge med opptil 50 dollar i løpet avkort tid.

Kaffeprodusentene må tilfredsstille et sett av krav før Max Havelaar kan godkjenne kaffen gjennom sitt internasjonale kafferegister. Krav til så vel kvalitet som til måten kaffen dyrkes på og måten inntektene brukes på, det vil si at de skal tilbakeføres til bøndene slik at sluttresultatet blir høyere levestandard for bøndene og deres familier. Kaffebøndene får i tillegg tilgang til rimelig finansiering og langtidskontrakter samtidig som de må redusere avhengigheten av én råvare og satse på flere jordbruksprodukter.

Non-profit
Max Havelaar er imidlertid mer enn kaffe. Te er allerede et innarbeidet produkt. Foreløpig bare for storhusholdning/restaurantmarkedet. Andre råvarer som bananer, kakao/sjokolade, sukker, appelsinjuice og honning finnes også med Max Havelaar-merket, men ennå ikke i Norge.

Den norske avdelingen som er organisert som en non-profit-organsisasjon ble etablert for tre år siden av  en rekke norske organisasjoner hvor solidaritet med den tredje verden står høyt oppe på dagsordenen. Max Havelaar Norge markedsfører selve merket i Norge overfor forbruker, og virksomheten finansieres av lisensinntektene fra i første omgang kaffe- og teimportører.

- Det er kaffeimportørene med Max Havelaar-lisens som selv definerer hvilken kaffe som skal selges, forteller Halvorsen. De får altså tilgang til hele sortimentet bestående av kaffe fra 14 land i Sør- og Mellom-Amerika samt Afrika. Og kan brenne kaffebønnene og blande i henhold til egen filosofi. Foreløpig selges ingen single estate kaffe fra Honduras med Max Havelaar-stempelet i Norge. Men i Nederland finnes allerede en rekke slike spesialiserte kaffeprodukter.

Foreløpig utgjør Max Havelaar-merket kaffe kun 0,25 prosent av volum. -Vår målsetning er å nå 3,6 prosent innen 2004 og 3 prosent av temarkedet, sier Halvorsen. Men det er tungt å få nordmenn til å betale mer enn "nødvendig" for den daglige kaffen. Solidaritetsfølelsen sitter løst her til lands. Men i en undersøkelse Gallup gjorde for Max Havelaar i 1998 var 43 prosent av de spurte villige til å kjøpe Max Havelaar-kaffe selv om den er dyrere. Med et årlig gjennomsnittsforbruk på 160 liter kaffe er Norge helt i verdenstoppen, bare slått av finnene. Kaffe er et viktig produkt i handlekurven, og en viktig lokkevare for dagligvarehandelen. Det er derfor ingen lett match å få solidarisk kaffe inn som et fast element i kjøkkenskapet. -Her spiller serveringsstedene en viktig rolle i å være banebrytere og å skape nye vaner, avslutter Vigdis Halvorsen.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her