Veien til suksess har imidlertid vÊrt bÄde lang og utfordrende. Mye pÄ grunn av at han ville gjÞre sÄ store endringer.
Elio Altare vokste opp pÄ vingÄrden som bestefaren Giuseppe kjÞpte i 1948. Faren til Elio, Giovanni, drev gÄrden videre. VingÄrden var pÄ fem hektar, og familien praktiserte kombinert jordbruk som var vanlig i Piemonte pÄ den tiden. I tillegg til vindruer, dyrket de epler, pÊrer, fersken, hvete og korn. Elio tok tidlig del i vinfremstillingen, som var meget primitiv. Jorden ble bearbeidet med okser helt frem til 1971.
Piemonte var en veldig fattig region pÄ den tiden, og volum var klart viktigere enn kvalitet. Store mengder kjemiske produkter som kunstgjÞdsel og sprÞytemidler mot ugress ble brukt. Fordi det var en lettvint og billig mÄte Ä dyrke druer pÄ. Dette ville nemlig holde plantene fri for sykdommer, og fÄ de til Ä vokse kraftig. Med det resultat at stÞrre mengder druer ble produsert. Noe som igjen ville bringe mer penger i en sÄrt tiltrengt lommebok. Men pÄ den annen side var det helt klart mange ulemper ved Ä dyrke jorden pÄ en slik mÄte.
Elio ble veldig irritert og mÄtte bort en stund. Han tok med sin gode venn Alfredo Roagna til Burgund, for Ä se hvordan de behandlet jorden, hva de gjorde under vinfremstillingen, og ikke minst hvordan de klarte Ä selge vinen med fortjeneste.
Ikke lenge etter at Elio kom hjem fra Burgund-turen, ble han alvorlig syk. Han hadde blitt forgiftet av sprÞytemidlene som ble brukt pÄ gÄrden. Med legens advarsel, og inspirasjon fra den kjente vinprodusenten Angelo Gaia, bestemte Elio seg for Ä gjÞre drastiske endringer i mÄten Ä produsere vin pÄ. Faren var fremdeles ikke enig med han. Det gjorde Elio sÄ sint at han grep en sag og kuttet ned alle de forgiftede ferskentrÊrne. I tillegg, kuttet han opp alle de gamle store eiketÞnnene. Deretter gjorde Elio radikale endringer for Ä heve kvalitetsnivÄet pÄ vinene, og bevare det naturmessige miljÞet bedre.
RenslighetElio var av den oppfatning at rÄmaterialet, druene, er det beste utgangspunkt for oppnÄelse av maksimal kvalitet i vin. Han startet med Ä redusere sprÞyting med kjemikalier til et minimum, helt fra 20 tonn ned til 2,5 tonn pr hektar. Han klippet drueplantene mye mer for Ä minske avlingsavkastningen, fordi dette ville hÞyne konsentrasjonen i vinene. Inne i vinkjelleren ble druene avstilket, maserasjonstiden redusert, lavere temperatur brukt under gjÊringen, og smÄ nye eiketÞnner tatt i bruk. Disse endringer ble alle utfÞrt for Ä heve kvaliteten pÄ vinen. I tillegg for Ä redusere tannininnholdet i baroloene. Og for Ä korte ned modningstiden slik at vinene ble drikkeklare tidligere.
Hygiene ble en meget viktig del av arbeidet inne i vinkjelleren. Alt utstyr og maskiner blir skylt og spylt jevnlig med varmt vann som holder minst 90 grader Celsius. StÄltanker og eiketÞnner blir sterilisert med Zolfo (svoveldioksin). FÞr noe som helst arbeid kan starte inne i vinkjelleren, mÄ hender vaskes godt og desinfiseres med en spray. Renslighet er nesten blitt en besettelse for Elio, mener datteren Silvia. Men Elio husker sÄ altfor godt de store gamle mugne eiketÞnnene. Med tykke lag av vinsyresalter (tartrat) og mest sannsynlig en god del mikroorganismer som for eksempel brettanomyces og acetobacter.
Mange unge vinmakere i Piemonte fulgte nÞye med hva som skjedde og tok etter Elio sine ideer. Dermed ble den andre modernistbÞlgen startet i Piemonte, den fÞrste var i de vanskelige 1960-Ärene. Elio ble raskt et forbilde, og mange av de nye produsentene som dukket opp pÄ denne tiden, har mye Ä takke han for. BÄde den praktiske rÄdgivningen, og hans moralske stÞtte. Noen av disse produsentene som sammen med Elio fikk tilnavnet Barolo Boys er Sandrone, Clerico og Scavino.
Elio har kjÞpt opp vinmarker over tid, han eier nÄ 11 hektar, og produksjonen ligger nÄ rundt 70.000 flasker vin Ärlig. Halvparten av produksjonen er barolo, resten dolcetto, barbera og cabernet sauvignon. Larigi og Arborina er de mest kjente cru-vinene hans. Men Elio hviler ikke pÄ sin suksess, han er stadig pÄ utkikk etter nye teknikker og mÄter Ä forbedre vinen pÄ. Han driver nÄ 100 prosent Þkologisk meddyrekompost, minimalt med svovel og kopper, og kun naturlig gjÊr under vinfremstillingen. Dette er et etisk valg Elio har tatt, med stor respekt for jorden og omgivelsene.
Kort maserasjonArborina er mer raffinert med aromaer av rÞde bÊr og florale toner. Den har kortere maserasjon, bare tre-fire dager og lagres 24 mÄneder pÄ en femdel ny eik.
Elio produserer tre supre Langhe-viner, Arborina (nebbiolo), Larigi (barbera) og La Villa (nebbiolo/barbera). Disse henter druer fra "enklere" barolo-vinmarker, samt den beste barbera-vinmarken. Han lager ogsÄ en barbera og en dolcetto for tidlig konsum i en rimeligere prisklasse. Dolcettoen er ren, frisk og fruktig med delikate aromaer av mÞrke kirsebÊr og bjÞrnebÊr. Den har en svÊrt kort maserasjon pÄ to-tre dager og det brukes kun stÄltank. Barberaen er frisk og syrlig med rÞde og mÞrke bÊr med kryddertoner. Denne fÄr litt lengre maserasjon, rundt tre-fire dager, og blir lagret et halvt Är i brukte franske eiketÞnner. Siste vinen i portefÞljen er blandingsvinen L'Insieme.
Livsnyter
NÄ er det dÞtrene Silvia og Elena som har overtatt driften av vingÄrden. Mest Silvia siden Elena har giftet seg og flyttet til Tyskland. Men Elio er fremdeles mentor og pÄdriver pÄ vingÄrden, noe jeg fikk erfare under besÞket. Det var Silvia som tok i mot oss, for Elio var pÄ sykehus for fÞrste gang i sitt liv. Han hadde fÄtt nyrestein under innhÞstningen, men hadde ikke tid til Ä gÄ til lege, for det var jo sÄ mye som skulle gjÞres. Men tilslutt ble smertene uutholdelige, og det bar rett til sykehus, hvor han mÄtte bli en uke.
Det var en utrolig lang uke for en mann som er vant til Ä jobbe hele tiden. Tankene til Elio kranset hele uken rundt innhÞstningen hjemme pÄ vingÄrden. Men verst av alt, var nok at det var ingen pasta eller vin Ä glede seg over pÄ sykehuset. Det var hardt for en livsnyter som Elio.
Tre timer ut i mitt besÞk pÄ vingÄrden sto plutselig Elio selv i dÞren. Han sÄ veldig sliten, blek og trett ut etter sykehusoppholdet. Han skulle bare hilse pÄ oss, for sÄ Ä trekke seg tilbake for Ä hvile. Men sÄ kom praten i gang, spÞrsmÄl ble stilt, og Elio livnet til. Snart hadde han tatt over hele seansen og smilte fra Þre til Þre. En stund sÄ det nesten ut som han hadde glemt sykdommen i sin sterke iver over livsverket sitt.