En stor barolopersonlighet

Elio Altare er La Morra og Barolo sin store modernist. Han produserer fantastiske viner som er velbalanserte og elegante.
07 April 2011 - 16:10

Veien til suksess har imidlertid vÊrt bÄde lang og utfordrende. Mye pÄ grunn av at han ville gjÞre sÄ store endringer.

Elio Altare vokste opp pÄ vingÄrden som bestefaren Giuseppe kjÞpte i 1948. Faren til Elio, Giovanni, drev gÄrden videre. VingÄrden var pÄ fem hektar, og familien praktiserte kombinert jordbruk som var vanlig i Piemonte pÄ den tiden. I tillegg til vindruer, dyrket de epler, pÊrer, fersken, hvete og korn. Elio tok tidlig del i vinfremstillingen, som var meget primitiv. Jorden ble bearbeidet med okser helt frem til 1971.

Piemonte var en veldig fattig region pÄ den tiden, og volum var klart viktigere enn kvalitet. Store mengder kjemiske produkter som kunstgjÞdsel og sprÞytemidler mot ugress ble brukt. Fordi det var en lettvint og billig mÄte Ä dyrke druer pÄ. Dette ville nemlig holde plantene fri for sykdommer, og fÄ de til Ä vokse kraftig. Med det resultat at stÞrre mengder druer ble produsert. Noe som igjen ville bringe mer penger i en sÄrt tiltrengt lommebok. Men pÄ den annen side var det helt klart mange ulemper ved Ä dyrke jorden pÄ en slik mÄte.

Gikk hardt til verks
Elio begynte Ä tenke, hva gjÞr egentlig alle disse kunstige stoffene med jorden, plantene, og vingÄrdsarbeiderne. Han kunne bare se seg rundt for Ä fÄ svar. FrukttrÊrne rundt vinmarkene deres var nemlig i ferd med Ä dÞ, og jorden sÄ heller ikke frisk ut. Elio fikk analysert jorden i 1976, og det var helt riktig som han hadde gjettet. Jorden var ikke levende lenger, den hadde ingen flora eller fauna. Elio skjÞnte at noe mÄtte gjÞres, og han prÞvde Ä snakke med faren, men til ingen nytte. Alt skulle gjÞres som det alltid hadde blitt gjort, det var ikke noe mer Ä diskutere, sa faren.

Elio ble veldig irritert og mÄtte bort en stund. Han tok med sin gode venn Alfredo Roagna til Burgund, for Ä se hvordan de behandlet jorden, hva de gjorde under vinfremstillingen, og ikke minst hvordan de klarte Ä selge vinen med fortjeneste.

Ikke lenge etter at Elio kom hjem fra Burgund-turen, ble han alvorlig syk. Han hadde blitt forgiftet av sprÞytemidlene som ble brukt pÄ gÄrden. Med legens advarsel, og inspirasjon fra den kjente vinprodusenten Angelo Gaia, bestemte Elio seg for Ä gjÞre drastiske endringer i mÄten Ä produsere vin pÄ. Faren var fremdeles ikke enig med han. Det gjorde Elio sÄ sint at han grep en sag og kuttet ned alle de forgiftede ferskentrÊrne. I tillegg, kuttet han opp alle de gamle store eiketÞnnene. Deretter gjorde Elio radikale endringer for Ä heve kvalitetsnivÄet pÄ vinene, og bevare det naturmessige miljÞet bedre.

Renslighet
Hans store Þnske var Ä fÄ jorden og trÊrne til Ä leve igjen. Faren forsto ikke sÞnnen sin, hvorfor i all verden ville Elio kutte vinplantene sÄ mye? Han selv hadde alltid klippet vinplantene slik som foreldrene hans hadde lÊrt han. Hvorfor oppfÞrer Elio seg pÄ en annen mÄte? Og hvorfor reduserer han avlingsavkastningen med vilje? Giovanni syntes dette var en dum ting Ä gjÞre, siden druene tross alt ble solgt etter vekt. Dessverre var ikke den gamle vise mannen i stand til Ä akseptere det han mente var et angrep pÄ tradisjon og sunn fornuft. Han sÞkte tilflukt i taushet, og mente at Elio ikke var verd hans egne vinmarker. En stund etterpÄ fratok faren Elio retten til Ä arve gÄrden, den ble gitt videre til Elios to sÞstre. Heldigvis for Elio hadde sÞstrene ingen interesse i Ä overta, sÄ han fikk kjÞpe vingÄrden av dem. Med alle sine nye tanker i hodet, kunne Elio nÄ starte omformingen av vingÄrden.

Elio var av den oppfatning at rÄmaterialet, druene, er det beste utgangspunkt for oppnÄelse av maksimal kvalitet i vin. Han startet med Ä redusere sprÞyting med kjemikalier til et minimum, helt fra 20 tonn ned til 2,5 tonn pr hektar. Han klippet drueplantene mye mer for Ä minske avlingsavkastningen, fordi dette ville hÞyne konsentrasjonen i vinene. Inne i vinkjelleren ble druene avstilket, maserasjonstiden redusert, lavere temperatur brukt under gjÊringen, og smÄ nye eiketÞnner tatt i bruk. Disse endringer ble alle utfÞrt for Ä heve kvaliteten pÄ vinen. I tillegg for Ä redusere tannininnholdet i baroloene. Og for Ä korte ned modningstiden slik at vinene ble drikkeklare tidligere.

Hygiene ble en meget viktig del av arbeidet inne i vinkjelleren. Alt utstyr og maskiner blir skylt og spylt jevnlig med varmt vann som holder minst 90 grader Celsius. StÄltanker og eiketÞnner blir sterilisert med Zolfo (svoveldioksin). FÞr noe som helst arbeid kan starte inne i vinkjelleren, mÄ hender vaskes godt og desinfiseres med en spray. Renslighet er nesten blitt en besettelse for Elio, mener datteren Silvia. Men Elio husker sÄ altfor godt de store gamle mugne eiketÞnnene. Med tykke lag av vinsyresalter (tartrat) og mest sannsynlig en god del mikroorganismer som for eksempel brettanomyces og acetobacter.

Helt Ăžkologisk
Elios fÞrste vin under eget navn ble produsert i 1981. Men det stoppet ikke der, og han fortsatte iherdig med sine egne studier. Han skrev dagbÞker, hvor han noterte vÊret, arbeid som var gjort og som skulle gjÞres. Ideer og tanker, om feil og suksess han hadde hatt med arbeidet, bÄde ute i vinmarken og inne i vinkjelleren. Elio startet Ä se resultater av sin innsats for kvalitet i 1985. Det var omtrent samtidig som faren dÞde. Elios baroloer oppnÄdde stor oppmerksomhet da den amerikanske vinjournalisten Robert Parker skrev om de sublime vinene til Altare. I 1987 ble han tildelt 3 glass i Gambero Rosso, som er den mest prestisjetunge italienske vinguiden.

Mange unge vinmakere i Piemonte fulgte nÞye med hva som skjedde og tok etter Elio sine ideer. Dermed ble den andre modernistbÞlgen startet i Piemonte, den fÞrste var i de vanskelige 1960-Ärene. Elio ble raskt et forbilde, og mange av de nye produsentene som dukket opp pÄ denne tiden, har mye Ä takke han for. BÄde den praktiske rÄdgivningen, og hans moralske stÞtte. Noen av disse produsentene som sammen med Elio fikk tilnavnet Barolo Boys er Sandrone, Clerico og Scavino.

Elio har kjÞpt opp vinmarker over tid, han eier nÄ 11 hektar, og produksjonen ligger nÄ rundt 70.000 flasker vin Ärlig. Halvparten av produksjonen er barolo, resten dolcetto, barbera og cabernet sauvignon. Larigi og Arborina er de mest kjente cru-vinene hans. Men Elio hviler ikke pÄ sin suksess, han er stadig pÄ utkikk etter nye teknikker og mÄter Ä forbedre vinen pÄ. Han driver nÄ 100 prosent Þkologisk meddyrekompost, minimalt med svovel og kopper, og kun naturlig gjÊr under vinfremstillingen. Dette er et etisk valg Elio har tatt, med stor respekt for jorden og omgivelsene.

Kort maserasjon
Vinene Elio produserer er meget elegante, og ikke mange andre fÄr til den samme dybden og konsentrasjonen i vinene som han. Elio produserer tre baroloer, en standardbarolo hvor druene kommer fra vinmarker i La Morra, Serralunga d'Alba og Castiglione Falletto. Den har en tiltalende duft av skogbunn, trÞfler og fioler. 2004-Ärgangen er fyldigere enn 2005 og med mindre tÞrrhet i avslutningen. De andre to baroloene til Elio er toppvinene, Brunate og Arborina, som kommer kun fra La Morra-vinmarker. Brunate er den kraftigste av de to, den har fem-seks dagers skallkontakt (maserasjon)og er lagret 24 mÄneder pÄ 50 prosent nye smÄ eiketÞnner.

Arborina er mer raffinert med aromaer av rÞde bÊr og florale toner. Den har kortere maserasjon, bare tre-fire dager og lagres 24 mÄneder pÄ en femdel ny eik.

Elio produserer tre supre Langhe-viner, Arborina (nebbiolo), Larigi (barbera) og La Villa (nebbiolo/barbera). Disse henter druer fra "enklere" barolo-vinmarker, samt den beste barbera-vinmarken. Han lager ogsÄ en barbera og en dolcetto for tidlig konsum i en rimeligere prisklasse. Dolcettoen er ren, frisk og fruktig med delikate aromaer av mÞrke kirsebÊr og bjÞrnebÊr. Den har en svÊrt kort maserasjon pÄ to-tre dager og det brukes kun stÄltank. Barberaen er frisk og syrlig med rÞde og mÞrke bÊr med kryddertoner. Denne fÄr litt lengre maserasjon, rundt tre-fire dager, og blir lagret et halvt Är i brukte franske eiketÞnner. Siste vinen i portefÞljen er blandingsvinen L'Insieme.

Livsnyter
Den er kalt opp etter foreningen L'Insieme som Elio var initiativtaker til. Det er en gruppe av sju mindre vinprodusenter i Piemonte som deler sin ekspertise og lÄner hjelpemidler og maskiner av hverandre. De produserer hver sin vin, som alle er moderne eikelagrete blandingsviner pÄ nebbiolo, barbera, cabernet og merlot. En prosent av salgsinntektene gÄr til lokal kultur og historiske formÄl.

NÄ er det dÞtrene Silvia og Elena som har overtatt driften av vingÄrden. Mest Silvia siden Elena har giftet seg og flyttet til Tyskland. Men Elio er fremdeles mentor og pÄdriver pÄ vingÄrden, noe jeg fikk erfare under besÞket. Det var Silvia som tok i mot oss, for Elio var pÄ sykehus for fÞrste gang i sitt liv. Han hadde fÄtt nyrestein under innhÞstningen, men hadde ikke tid til Ä gÄ til lege, for det var jo sÄ mye som skulle gjÞres. Men tilslutt ble smertene uutholdelige, og det bar rett til sykehus, hvor han mÄtte bli en uke.

Det var en utrolig lang uke for en mann som er vant til Ä jobbe hele tiden. Tankene til Elio kranset hele uken rundt innhÞstningen hjemme pÄ vingÄrden. Men verst av alt, var nok at det var ingen pasta eller vin Ä glede seg over pÄ sykehuset. Det var hardt for en livsnyter som Elio.

Tre timer ut i mitt besÞk pÄ vingÄrden sto plutselig Elio selv i dÞren. Han sÄ veldig sliten, blek og trett ut etter sykehusoppholdet. Han skulle bare hilse pÄ oss, for sÄ Ä trekke seg tilbake for Ä hvile. Men sÄ kom praten i gang, spÞrsmÄl ble stilt, og Elio livnet til. Snart hadde han tatt over hele seansen og smilte fra Þre til Þre. En stund sÄ det nesten ut som han hadde glemt sykdommen i sin sterke iver over livsverket sitt.

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil

Du stÄr pÄ polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nÊr: Bestill vÄr sms-tjeneste og du fÄr tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede stÄr i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

NĂ„r du ikke har rĂ„d til barolo eller ikke orker Ă„ vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre Ă„ velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre Ă„ velge blant

Her er oversikten over Ärets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste Ärene og som fortsatt er Ä fÄ tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

37 Är gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 Är gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 Ă„r gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen pÄ Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, mÞt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiÄrene, Ferran Adria og verdens mest bÊrekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nÄ
Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

NĂ„r du ikke har rĂ„d til barolo eller ikke orker Ă„ vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre Ă„ velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre Ă„ velge blant

Her er oversikten over Ärets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste Ärene og som fortsatt er Ä fÄ tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 3

Her fÄr du et nytt syn (og smak) pÄ chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her fÄr du et nytt syn (og smak) pÄ chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, Ăžkologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende mĂžte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 4

Old-school rĂždvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rĂždvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne Ăžkologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske hĂžyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 5

Det er ikke for tidlig Ä sette kalkun pÄ menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget
Dagens rett

Det er ikke for tidlig Ä sette kalkun pÄ menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget

PrÞv denne oppskriften hvor kalkunfileten fÄr fÞlge av rÞdlÞksmarmelade og eplesaus. SÄ kan du lage en vri pÄ hÞsttakkefesten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 6

37 Är gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 Är gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 Ă„r gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
FÄ ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver sÞndag fÄr du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vÄre her