En stor familie

Ukens vin(er) kommer fra en stor familie, stor i mange henseender, både historisk, volum- og kvalitetsmessig. At navnet er identisk med en norsk bygd har gjort at familiens viner har fått en særskilt sterk posisjon i Norge. Velfortjent for de mange vinene i salg her til lands er av svært høy kvalitet.

Vi tenker selvsagt på Masi og husets mange gode produkter, fra de enkleste men ikke mindre vellagete av den grunn, som den røde og hvite Masi Masi Bonacosta Valpolicella Classico 2010 (2337) og Masi Levarìe Soave Classico 2005 (34890) til flotte amaroner fra enkeltvinmarker som Vaio Armaron Serègo Aligheri 1996 (33218) tilgjengelig i den meget gode 1996-årgangen, bestillingsutvalget. Den er så god at vi er nødt til å gi noen flere detaljer: Intens duft av syltete og friske kirsebær, kirsebærsteiner og fat. Kraftig anslag, veldig rik stil, super konsentrasjon.

En vin du ikke glemmer så fort. Og som helst bør nytes i den mørkere årstid sammen med retter med rødt kjøtt servert med kraftige sauser, eller gode viltretter av reinsdyr. Ung amarone er på grunn av sin intense sødme og gode syrer dessuten perfekt til fete, smaksrike og modne oster som italienske taleggio og gorgonzola, men også en mager ost som tre år gammel parmesan hvis du er så heldig å få tak i det.

Men det er ikke dette gode kjøpet vi skal konsentrere oss om i dag, for Masi og husets sterke mann Sandro Boscaini har hevd på den etter hvert velkjente fremstillingsteknikken ripasso, for øvrig registrert som varemerke av Masi. Konseptet er enkelt men genialt. Vanlig valpolicella får en andre gjæring når den helles over på fat inneholdende det fortsatt aktive og søte bunnfallet etter amarone. Her forblir vinen i 2-3 år. Denne prosessen beriker vinen rent aroma- og fyldemessig.

Resultatet heter Masi Campofiorin 2010 (3339) og er tilgjengelig i en god 1997-versjon  og i en besnærende og historisk 1988-utgave som er et funn til prisen men som kun er tilgjengelig for horeca (KK839308, kr 185,91), så den må du altså nyte på restaurant. At Campofiorin er svært lagringsdyktig viser en flaske av 79-årgang, som så sent som i fjor var i storform, moden riktignok men med syrene i behold.

Kremen av Campofiorin heter imidlertid Masi Brolo di Campofiorin 2008 (33217) . Dette er den originale versjonen, i den forstand at druene kommer fra den opprinnelige vinmarken. 1996-utgaven som er i salg nå er bare rett og slett utrolig bra både som vin og som investering. Det er ikke mange andre viner til denne prisen som kan skilte med en slik eleganse, konsentrasjon og lagringspotensial. Den er deilig alene men selvsagt kommer den aller best til sin rett sammen med mat. Som Campofiorin er Brolo svært fleksibel i matveien, risotto eller pastaretter med kjøtt og sopp er utmerket, men også rene kjøttretter, som viltfugl med sjysauser.

Duften er kompleks med kirsebær i forskjellige grader av konservering, krydder og orientalsk treverk. Smaken er rik og holdes oppe av nydelige syrer, ettersmaken er lang med fine toner av de samme elementene som i duften. Denne vinen kan du uten problem, forutsatt at du har en god kjeller, legge i kjelleren i et tiår eller to, gjerne sammen med ovennevnte Vaio Armaron.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen