En tawny takk

Niepoorts 20 år gamle portvin gikk av med seieren i klassen hvit, ruby og tawny. Det aller beste kjøpet får du imidlertid med Rozés Special Reserve som byr på utrolig mye god smak for to hundre kroner.

den første delen av Apéritifs store test av portviner finner du mange gode portviner som alle egner seg for glasservering. Både hvite og røde. Hvit portvin har vi liten tradisjon for herr til lands. På kontinentet er den ofte brukt som aperitiff selv om de fleste i dag ønsker en tørr og mer leskende aperitiff.
 
De hvite portvinene har i likhet med de røde en alkoholgehalt på 20 prosent, hvilket kan bli i tyngste laget. Men de letteste (minst søte) hvite egner seg ganske godt som aperitiff. Som for eksempel Sandeman's Original Fine White. Den aller beste er Churchill's ti år gamle. Den er imidlertid så smaksrik at den egner seg best som meditasjonsdrikk eller til mild ost. De øvrige hvite som er tyngre og søtere kan brukes på samme måte som som søt sherry (ost og desserter).
 
Ruby portvin har aldri slått helt an i Norge. Denne unge friske og søte vinen er ikke det vi forbinder med portvin. De to rubyene som er med i testen overbeviste heller ikke. Panelet ble imidlertid overrasket over at flere tawny''er mer minner om unge vintageviner eller kraftige ruby''er med intense bæraromaer i stedet for nøtter og karamell som er det vi forventer. Testen byr på mange riktig gode tawnyer, i begge kategorier. Den bæraktige tawnytypen har en annen bruk enn den mer klassiske. Prøv deg fram, eller følg panelets tips som følger beskrivelsen av hver vin.
 
I novemberutgaven testes ytterligere et tjuetalls portviner i kategorien Late Bottled Vintage, Colheita og Vintage. I det samme nummeret vil Per Hovde beskrive de ulike typene av portvin.
 
Slik ble testen gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs faste smakere Christine Rein, restaurantsjef, Bagatelle og Knut Aanonsen, vinkelner, Statholdergaarden.
 
Testen, som ble gjennomført 10. august, omfatter alle tilgjengelige listeførte (basis-, test- og bestillingsutvalget samt noen som er til vurdering hos importørene) hvite, ruby og tawny portviner. Vinene ble smakt i nevnte rekkefølge. Panelet fikk ingen opplysninger om produktene, utover gruppe, før smaking. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med den enkelte vins identitet og pris.
 
Poengskalaen er femdelt:
Meget god kvalitet *****
God kvalitet ****
Middels kvalitet ***
Under middels kvalitet **
Bør unngås *
 
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av den enkelte vins kvalitet uten hensyntagen til hva den koster. Vurderingen av hvilke viner som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.
 
HVIT
 
**** +
Churchill''s White Port 10 Years Old
6827 (VSD) kr 221,70
Basisutvalg
Best Buys Int.
Gylden gulbrun. Flott duft av honning, hasselnøtter, aprikos og brent fat. Bløtt sødmefylt anslag, tørr munnfølelse med likevel ganske mye sødme i finishen. Frisk finish. Rik vin. Sitter lenge. En deilig vin til myk ost av typen Brie. Et meget godt kjøp.
 
****
Sandeman Original Fine White
30069 (VSD) kr 213
Bestillingsutvalg
VinCompagniet
Gylden farge. Fin, frisk duft med noe epler, valnøtter, sitrus og kaffe. Bløtt anslag, god fylde og smakskraft. Fin sødme som holdes opp av gode syrer. Passer derfor godt som aperitiff. Et meget godt kjøp.
 
**** ÷
Wiese & Krohn Porto Branco Seco
Spesialimport
Mørk gylden, nesten brunlig. Klassisk portvinsaromaer i retning svisker, karamell, fatpreg og oksidert eple. Bløtt og rundt anslag. God fylde og rikhet. Syrlig avslutning. Et lite minus for spiss finish.
 
Romariz Branco Leve Seco
Spesialimport
Ganske lys farge. Frisk duft av appelsinblomst og rosiner. En hvit portvin på den lette siden. Gule plommer. Fine syrer. Middels fylde med en god og frisk avslutning.
 
Ferreira Porto Branco
Spesialimport
Lys strågul. God og frisk sødmefylt duft av tørket aprikos, gule plommer og nybakt brød. Rundt, fint anslag. Behagelig i munnen. Fin syrlighet. Middels fyldig. Litt tørr finish trekker noe ned.
 
*** +
Rozés White Port
(EQ) kr 179,98
Horeca
Amka-Norge
Brungul farge. Dempet nese med innslag av rosiner, tørkede aprikoser, kaffe og sjokolade. Rik og fyldig i munnen, middels sødme, behagelige syrer i avslutningen. Passer til milde oster. Godt kjøp.
 
***
Offley Cachuca White Port
Spesialimport
Gylden farge. Søtlig duft av honning, modne plommer og svisker med innsalg av brent. Fint anslag, rund i smaken, nesten for mye sødme, men avslutter litt kort.
 
Ramos Pinto Dry White Port
Spesialimport
Strågul. Frisk duft av grønt eple og blomster. Lett og syrlig friskhet i munnen.
 
** +
Burmester Jockey White Extra Dry
Spesialimport
Ganske lys strågul farge. Søtlig duft av modent eple og noe sitrus samt et litt kjemisk preg, i retning sukat. Relativt lett i anslag og fylde, frisk, syrlig og litt tørr finish.
 
Quinta da Romaneira Dry White
7323 kr 207,60
Bestillingsutvalg
Per Bakker Agency
Strågul mot gylden farge. Dufter av rosiner /korinter og annen tørket frukt. Litt støvete preg i nesen. Dempet sødme. Spriker noe i munnen. Treaktig og syrlig finish.
 
Kopke Fine White Port
Spesialimport
Mørk gylden. Kraftige aromaer mot kaffe, nøtter og sjokolade. Rund og fyldig, nærmest klissen, for lite syrer , for mye alkohol og for mye fat i finishen.
 
** ÷
Calem Fine White
Spesialimport
Ufrisk duft , oksidert og stikkende. Uharmonisk. Muligens en ødelagt flaske.
 
RUBY
 
*** ÷
Noval Old Coronation Ruby
Kr 189
Vinarius
Tett rød farge. Mye bær i nesen: Bringebær, blåbær, bjørnebær og moreller. Snev av Carlsson-lim. Bløtt anslag. Syrlig, nesten litt skarp smak. En enkel og grei portvin. Knapt verd prisen.
 
** +
Burmester''s Ruby Port
13523 (VT) kr 176,10
Basisutvalg
Robert Prizelius
Tett, rød farge. Dufter av overmoden solbær, moreller, noe lær og fat. Alkoholstikk i nesen. Intens smak, middels fylde, syrlig og frisk, nesten spiss i avslutningen.
 
TAWNY
 
***** ÷
Niepoort Colheita 20 Years Old Tawny
7385 (VSD) kr 372,10
Bestillingsutvalg
WineTailor
Ren og fin tawnyfarge. Nydelig og kompleks duft av nøtter, knekk, kaffe og sitrus (blodappelsin). Flott og elegant anslag. Frisk, fin syrlighet hvilket gjør at portvinen er på den lette siden, men du verden så smaksrik. Og smaken sitter lenge. Denne innsmigrende portvinen nytes alene eller til sjokoladebaserte desserter. Et meget godt kjøp.
 
**** +
Rozés Special Reserve
36007 (EQ) kr 202,78
Horeca
Amka-Norge
Typisk tawnyfarget. Fatpreget nese med fin sødme, nøtter, kaffe og sjokolade. Bløtt anslag, god fylde og smaksrikhet, flott nøttepreg. En elegant portvin med god lengde som bør få følge av en dessert som multekrem. Et meget godt kjøp.
 
****
Sandeman fine Tawny
287 (VSD) kr 199
Basisutvalg
VinCompagniet
Klassisk tawny farge. Hassel- og valnøtter i nesen. Innslag av røde bær. Fin, bløt start. Varm. Godt nøtte- (brent mandel) og kaffepreg i smaken, god lengde. En god portvin til lange høstkvelder. Et meget godt kjøp.
 
Noval Tawny Reserve Port
Kr 209
Vinaruis
Svært mørk farge. Intens, kraftig duft av bær: moreller, bjørnebær og solbær samt fat. En tett og stoffrik vin, mye sødme. Stor og voldsom. God lengde. Som vin er den vellaget og god. Men kanskje noe utypisk til en tawny å være. Kan nytes til smaksrik ost som Münster. Et meget godt kjøp.
 
**** ÷
Robertson''s Old Tawny
276 (VSD) kr 208
Basisutvalg
VinCompagniet
Riktig tawnyfarget. Fin duft av valnøtter, bær, sjokolade og knekk (Dajm-følelsen). Frisk Bløtt anslag, rund og fyldig, ganske harmonisk. Prøv den til nøttebaserte desserter. Godt kjøp.
 
Quinta de la Rosa Finest Reserve
30054 () kr 236,40
Bestillingsutvalg
Moestue Grapes Selection
Mørk og tett farge. Animalsk nese med mørke bær og mandelkjerner. Stor og rund i munnen. Fin fylde og tetthet. Litt spiss finish. Atypisk tawny. Server til lun viltpostei med søtlig gelé. Godt kjøp
 
Noval 20 years old Tawny
Kr 368
Vinarius
Gul-rød tawnyfarget. Sødmefylt duft av kaffe, rosiner, svisker og kirsebær. Tett og stoffrik, relativt kompleks med elegante nøttearomaer, men litt mye alkohol i finishen hvilket forklarer minusen. Prøv den imidlertid til gravet reinsdyr eller viltpostei med søtlig saus. Verd prisen.
 
*** +
Churchill''s 10 Years Old Tawny
7008 (VSD) kr 255,70
Bestillingsutvalg
Best Buys Int.
Mørk tawny farge. Mørke bær, karamell og brente mandler i nesen. Bløtt anslag, behagelig sødme med smak av nøtter, kaffe og sjokolade. Middels lengde. Verd prisen.
 
Taylor''s 10 Years Old Tawny
30831 (VSD) kr 296
Bestillingsutvalg
Brand Partners
Relativt mørk farge. Frisk duft av bringebær og knekk, kaffe og lær. Bløtt anslag, fyldig, men kanskje litt tung (mangler syre). Lengden er heller ikke god nok i forhold til anslaget. Verd prisen.
 
***
Rozés Infanta Isabel 10 Years Old Tawny
30212 (EQ) kr 257,50
Bestillingsutvalg
Amka Norge
Rødgul tawnyfarge. Lettere floral portvinsnese. Lett og elegant tawny med distinkt og kanskje litt for intenst nøttepreg, og med en sitrusaktig syre som dominerer finishen. For øvrig en svært feminin portvin. Knapt verd prisen.
 
*** ÷
Noval Tawny Port
Kr 189
Vinarius
Veldig mørk til tawny å være. Karamell, blåbær, solbær, kirsebær og fat i nesen. Kraftig og smaksrik. For bærpreget til en tawny å være. Som vin isolert vudert er den velsmakende, men ikke det du forventer når du bestiller en tawny. Knapt verd prisen.
 
Porto Cruz Tawny
30141 () kr 202,40
Basisutvalg
Norwine
Mørk tawny farge. Blåbær- og bringepreget duft med et noe skjemmende alkoholstikk. Kraftig anslag, nøttepreget smaksmidte, sitter en stund, men spriker noe mot slutten. Knapt verd prisen.
 
** +
Rozés Tawny Port
30211 (EQ) kr 189,60
Bestillingsutvalg
Amka-Norge
Usedvanlig mørk, nesten svart. For mørk. Og altfor bærintens duft (bjørnebær og blåbær) til en tawny å være. Bløtt anslag, middels fylde, karamellaktig i smaken. Ikke helt vellykket.
 
** ÷
Quinta Casa Amarela 10 Years Old Tawny
34782 (VT) kr 293,30
Bestillingsutvalg
Palmer & Co
Fargen er uklar hvilket kan tyde på en ødelagt flaske. Smaken peker i samme retning. Denne flasken var i hvert fall ikke drikkende.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen