Matkurs og vinkurs

Sidersmaking+småretter i Oslo

Smak hvor fantastisk sider er til mat
Foto: (Epli Sideri)

Smak hvor fantastisk sider er til mat

Sider fra Hardanger og delikate småretter fra ASIA Aker Brygge, kan det bli bedre? Den 02. april kan du smake 5 sider kombinert med tre småretter, så du selv kan oppleve hvor nydelig sider fra Hardanger er til mat.
26 Mars 2025 - 09:30

Sider fra Hardanger er i verdensklassen og kan være et godt alternativ til hvitvin og øl. Ønsker du å utforske et bredt utvalg av sider laget på ulike eplesorter, med forskjellige sødmegrader og til og med et hint av solbær, er dette en kveld du ikke vil gå glipp av. Den 2. april reiser Inger til Oslo for å presentere sine fem fantastiske sider, som blir matchet med tre småretter tilberedt av kjøkkensjefen på ASIA Aker Brygge. Inger er nylig utdannet Pommelier, fra verdens første Pommelier-utdanning ved Fagskulen Vestland. Her har hun lært omfattende kunnskap om siderens smak, lukt, klassifisering, historie og produksjonsmetoder. 

I 2015 startet brødrene Kristian og Karl Magnus selskapet Hardangergutane på familiegården i Sekse, Hardanger. Kort tid etter ble Kristians kone, Inger, med i selskapet. I 2023 valgte Karl Magnus å tre ut, og Inger og Kristian tok over driften, samtidig som de endret navnet til Epli Sideri. Epli Sideri ligger idyllisk til ved fjord og fjell, omtrent 100 meter over havet, midt i et av landets største og eldste fruktdistrikter – Hardanger. "Epli" er et ord for eple som ble mye brukt tidligere i Hardanger og stammer fra norrøn tid. Tidligere dyrket de både epler, pærer, plommer og moreller, men i dag fokuserer de utelukkende på epler. Eplene har en unik smak – fra søte til mer syrlige varianter. Dette er et resultat av klimaet og det næringsrike jordsmonnet i området. Eplene høstes forsiktig for hånd og brukes til både most og sider.

Epli Sideri har et sterkt fokus på bærekraft og effektiv ressursutnyttelse, og samarbeider med flere lokale bønder som benytter deres restprodukter til blant annet dyrefor. Siderne har fått internasjonal anerkjennelse og kan kjøpes på gården, Vinmonopolet og flere restauranter.

Inger og Kristian fra Epli Sideri Foto: Epli Sideri

Visste du at "Sider fra Hardanger" er en av tre beskyttede merker for alkoholholdig drikke i Norge? Denne merkevaren er den eneste som har geografisk beskyttelse, på samme måte som flere av Europas klassifiseringssystemer for vin. Beskyttelsen sikrer at sideren er laget i Hardanger, med epler dyrket i regionen. Hardangerepler har alltid en frisk og syrlig smak, noe som kommer av terroiret, klimaet og breddegraden Hardanger ligger på.

Inger ønsker å fortelle deg mer om Epli Sideri den 2. april. Foto: Epli Sideri

ASIA Aker Brygge holder til i hjertet av Oslo, og lager mat basert på det sørøst-asiatiske kjøkken. De tilbyr de 20 prosent rabatt på mat hvis dere ønsker å bestille mer mat etter smakingen. Booking gjøres på ASIAs nettside ved å booke bord med kommentar aperitif 20%.

Sidersmaking (1).png [39.80 KB]
Endringer kan forekomme

OBS: Det er ikke angrefrist på dette kurset, ei heller ved sykdom. Det går heller ikke an å bytte kurs eller dato. Ønsker du å gi dette kurset i gave anbefaler vi å kjøpe et gavekort. Hvis du har allergier, er du nødt til å melde ifra om dette senest en uke i forveien. Har du bestilt plass for flere, står du ansvarlig for å melde ifra om noen i gruppen har allergi. Allergier må sendes på e-post til kurs@aperitif.no

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her