En uspansk en

Spania er ikke det første som renner oss i hu når vi har ukens vin i glasset. For denne vinen har ikke de klassiske spanske aromaene, og er heller en mellomting mellom den gamle vinverden og den nye rent stilmessig.

Også druemiksen gjør ukens vin uspansk, Torres Atrium Merlot 1999 til kr 122,30 (varenr 40331, bestillingsutvalg) er altså en ren merlot som byr på søt og intens duft av røde og mørke bær, noe kirsebær, litt fat og jord. I munnen er den rund og saftig, stor intensitet i bærfrukten, god sødme, bløte tanniner og bra stoffrikhet. Selv om den gir signaler om varmt klima, er den likevel ganske elegant. Deilig å drikke som den er, men også super til mat som kraftige pølser (chorizo, bratwurst eller vossakorv), kalkun eller retter av svinekjøtt.

Vinen har betegnelsen Catalonia som er et videre begrep enn Penedés . Fordelen for produsenten av denne som er velkjente Torres , ofte kalt kongen av Catalonia, er at druene kan hentes fra hele regionen. Et område som har underskudd på røde druer siden tre firedeler er hvite druer beregnet på cavaproduksjon. En posisjon som firmaet har hatt gjennom en hel generasjon. Ikke bare på grunn av størrelsen, 1600 hektar vinmarker er betydelig i alle fall i Europa, men også på grunn av det store engasjement i alt fra forskning til miljøvern. Det finnes vel knapt den drue som ikke dyrkes i Torres'' enorme eksperimentvinmark. Særlig får Torres honnør for å finne frem til gamle og nesten glemte varianter. Som innimellom kommer som en ny vin. Sist ut er enkeltvinmarksvinen Grans Muralles som er laget av sortene samso (cinsault), garro (unik for Catalonia), monastrell (mourvèdre) og cariñena, en show vin med mye av alt, og noe for høy alkohol, men som går sin seiersgang verden rundt, foreløpig ikke i Norge ennå. Et lite parti på 24 flasker (faktisk var dette importørens kvote) var inne i Horeca-markedet i oktober. Det vil nok gå sin tid inntill vi ser denne vinen allment tilgjengelig. Prisleiet er rundt kr 400 pr flaske.

Vi synes Torres gjør seg best i det mindre pompøse hjørnet. Husets Gran Coronas Mas La Plana Reserva kr 224,70 (nå 1995, varenr. 2828, basisutvalg) er utrolig bra til prisen hvis den sammenlignes med eksempelvis Bordeaux-viner som den gjorde med 1970-versjonen da den vant den legendariske seieren over Ch. Latour i 1979. Laurbær huset fortsatt hviler på. Litt lenger ned på kompleksitetsskalaen finner vi Gran Coronas Reserva 1996 som er en svært god vin av cabernet sauvignon i sitt prissjikt, til kr 129,70 (varenr. 1777, basisutvalg).

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på
tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr
Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er Kr 5, - pr mottatte melding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen