Enkelt som spiker!

Blomkålsuppe er fantastisk enkelt. Og nesten like billig som spiker. Bare så uendelig mye bedre - selvsagt. Her har du oppskriften på en kombinasjon som er like fristende til kvelds som til fest.
Aase E. Jacobsen
31 August 2000 - 14:25

Grønnsaksdisken bugner av sprø blomkålhoder fra norske åkrer for tiden. Og de bør nytes nå mens smaken er på topp. Kokt eller dampet blomkål som tilbehør blir litt kjedelig i lengden. Blomkål som basis for suppe overgår det meste. Lag en skikkelig tykk suppe som denne, så kan du servere den med salat, røykelaks og litt rød pesto, og dermed har du et helt måltid. Det eneste som mangler er godt brød og en god vin.

Tradisjonelt er vin og suppe en nei-kombinasjon. Men i denne varianten fungerer suppen mer som en puré, og vi behøver ikke se langt etter et godt glass vin til. Og det må bli hvitt siden røykelaks er med i bildet. Hvilket også er hensiktsmessig hvis suppen serveres som en forrett.

Og denne gangen var vi så heldige å støte rett på det perfekte vinfølget i første forsøk. Og dette er en så fyldig og rik vin at selv den mest innbarkete rødvinselsker må melde pass. En sjelden vin er det også, av denne konkrete vinen Bunan Bandol Moulin des Costes 1999 (varenr. 40076, bestillingsutvalget, kr 155,70 samt ½-flaske kr. 81,20) lages det bare 6000 flasker i året. Bandol er et lite vinområde (appellasjon) beliggende rett øst for Marseille i idylliske Provence. Appellasjonen som er Provences mest ettertraktete er mest kjent for sine kraftige og lagringsdyktige rosé- og rødviner. Men produsenten Domaine Bunan lager på eiendommen Moulin des Costes viner av meget høy kvalitet av alle tre farger.

Forklaringen på at denne hvitvinen er så delikat, fyldig og samtidig frisk er å finne i filosofien til huset. For det første dyrkingsmetodene som innebærer lavt utbytte. Druene er ikke veldig sofistikerte, arbeidshesten ugni blanc samarbeider med clairette og for noen årganger også bourboulenc eller sauvignon blanc. Men når druene dyrkes i et skrint jordsmonn og avlingen holdes nede og druene plukkes når de er perfekt modne, blir det bra saker når også arbeidet i vinkjelleren følger den beste oppskriften.

Som matvin er den super siden den er svært tilpasningsdyktig og passer til så vel grillet som dampet fisk med smørsaus som til pastaretter med lyst kjøtt eller en lett kyllingrett. Den finnes også i 50 cl flasker (1997-varenr. 40077, bestillingsutvalget, kr 113,40) hvilket er gunstig hvis du skal servere den til en forrett for 3-4 personer.

Men har du ikke råd til halvannen hundrelapp for en helflaske, finnes det hjelp under hundrelappen også. Fra Spania og området Rueda, nordvest for Madrid, kommer Basa 1998 (varenr. 31019, bestillingsutvalget, kr 89,60). Her er de hvite druene dominerende. Vinmarkene beliggenhet er så høyt over havet at dette kontinentale klimaets ekstremt varme somre ikke dreper friskheten i vinene. Basa lages av områdets viktigste drue verdelho (80 prosent), noe viura og en touch sauvignon blanc. Produsent er den dynamiske vinmakeren Telmo Rodriguez.

Basa er en frisk og fruktig vin med middels fylde som er en ørliten tanke for lett ved siden av maten men det er egentlig bagateller.

For en tier mindre får du portugiseren Segada 1999 som er laget av en annen dynamisk vinmaker, nemlig José Neiva. Druen er fernão pires som er landets vanligste hvite. Og særligutbredt i Ribatejo hvor Segada kommer fra og hvor Neiva har sitt hovedvirke. Her utretter han mirakler for markeder på jakt etter rimelige og vellagete viner, som Segada. Du får altså en usedvanlig vellaget vin til en billig penge; kroner 78,50 (varenr. 32127, bestilling). Som nok er en smule for sitrusfrisk og slank for retten men som er super til eksempelvis skalldyranretning - eller når du ikke har råd til å kjøpe chablis.

Enda rimeligere er korsikanske Terra Vecchia Vermentino. En ganske kraftig og kanskje litt uelegant hvitvin men som likevel har nok friskhet til å følge maten. Og så er prisen svært så lav; bare kroner 74,50 (varenr. 31869) for 1999-utgaven som også finnes i boks (kr 298 for 3 liter). Utmerket når du har mange gode venner og lite penger på konto.

Fyldig blomkålsuppe med røykt laks og pesto rosso

4-8 porsjoner (Pris pr porsjon ca kroner 22-44)

200 g røykt laks skåret i strimler
1 salathode

Pesto rosso:
12 soltørkete tomater i olje
saften av 1 sitron
1 dl olivenolje
bladene fra 2 kvister timian
10 store basilikumblader
1 dl tomatjuice
4 ansjos
6 kapers
2 ss ajvar/tyrkisk pepperpasta (alt. 1 ss chilipasta, eller 1 ss finhakket rød chili)
Ha alle ingredienser i blender og kjør til passe tykk pasta. Juster tykkelsen med tomatjuice. Du skal kunne forme "egg" med en spiseskje uten at den renner utover.

Suppe:
2 blomkål
1 l melk
(1 ss smør hvis du bruker lettmelk)
salt og pepper
½ ts malt muskatnøtt
1/2 dl matfløte
Kok opp melken under omrøring. Ha i blomkålen som du har skåret i små buketter. La koke til den er mør. Kjør i blender til puré. Smak til med salt, pepper og muskat. Varm opp, spe eventuelt med litt vann og pisk inn fløten.

Skyll salaten. Fordel suppen i tallerkener. Legg et salatblad i hver tallerken. Legg et "egg" med rød pesto oppi hver "salatskål". Fordel laksestrimlene oppå "eggene". Server umiddelbart sammen med godt hvitt brød.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her