Drikke
Er ditt favorittøl blant finalistene?

Er ditt favorittøl blant finalistene?

Dette er de 36 beste av i alt 90 deltakende øl i Årets øl-kåringen.
Aase E. Jacobsen
17 Desember 2012 - 16:40

Årets øl 2012 nærmer seg en avgjørelse. Den 5. januar på den store matgallaen i Stavanger avsløres hvilket øl som fikk alle flest stemmer i årets kåring. I alt 90 øl fra 21 bryggerier ble vurdert blindt av en fagjury på 25 ølkompetente personer og en folkejury på 3000 som avga sin stemme på aperitif.no.

I innspurten slåss 12 bryggerier med 36 øl om fem finaleplasser. Nedenfor finner du de 36 ølene som fikk flest stemmer av begge juryer til sammen.

Til finalen i Årets øl går imidlertid bare den beste i hver av de fem kategoriene sammen med Årets innovasjon som er en kategori på tvers av alle de fem andre.

Kåringen av Årets Øl 2012 er et samarbeid mellom Apéritif, Ølakademiet og Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Følgende brygg og bryggerier topper de seks ulike kategoriene (i alfabetisk rekkefølge):

Klasse 1: LYS LAGER / PILS

• Grans Bryggeri: Grans Premium Pils
• Grans Bryggeri: Lade Gaards Pilsner
• Lervig Aktiebryggeri: Lervig Pilsner
• Nøgne Ø: India Pale Lager
• Sundbytunet: Kjellerpils
• Aass Bryggeri: Aass Fatøl

Klasse 2: HVETEØL / BLONDE

• Atna Øl: Atna Rypeøl
• Haandbryggeriet: Haandbryggeriet Blondie
• Inderøy Gårdsbryggeri: Toillbokk
• Kinn Bryggeri: Kinn Jubileum
• Nøgne Ø: Tiger Tripel
• Aass Bryggeri: Aass Weissen

Klasse 3: MØRK LAGER / BAYER / BOKK

• Borg Bryggeri: Borg Bokkøl
• Grans Bryggeri: Lade Gaards Mørk Lager
• Ringnes Bryggeri: Frydenlund Bayer
• Ringnes Bryggeri: Frydenlund Bokk
• Sundbytunet: ByBayer
• Aass Bryggeri: Aass Bayer

Klasse 4: ALE

• Klostergården Håndbryggeri: Klostergården Amber
• Lervig Aktiebryggeri: Lervig Hoppy Joe
• Lervig Aktiebryggeri: Lervig Lucky Jack
• Sundbytunet: Red Ale
• Trollbryggeriet: Brown Ale
• Ægir Bryggeri: Ægir India Pale Ale

Klasse 5: PORTER OG STOUT

• Haandbryggeriet: Haandbryggeriet Sundvolden Porter
• Kinn Bryggeri: Kinn Svartekunst
• Nøgne Ø: Imperial Rye Porter
• Nøgne Ø: Imperial Stout - Cognac Edition
• Ægir Bryggeri: Ægir Natt Imperial Porter
• Aass Bryggeri: Aass Stout

Klasse 6: ÅRETS INNOVASJON

• Haandbryggeriet: Haandbryggeriet Sur Megge
• Kinn Bryggeri: Rosa Kinn
• Klostergården Håndbryggeri Klostergården Røykporter
• Nøgne Ø: Red Horizon 2nd Edition
• Ringnes Bryggeri: Ringnes Lite Glutenfri
• Ægir Bryggeri: Ægir Lynchburg Natt
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her