Er lykken vin i butikken?

Unge Høyres leder, Ine Marie Eriksen, vil ha vin på super'n og håper at prisene vil synke om monopolordningen legges død. Men er ikke det ganske naivt av en politiker når mesteparten av det du betaler for vin er avgifter fastsatt av våre folkevalgte? Og er det slik at vin i butikken er lykken for deg og meg som setter pris på god vin? Les og si din mening.

Valgkampen er i full gang og som vanlig florerer det med fagre løfter og mer eller mindre veloverveide forslag for å lokke velgere til seg og sitt. Unge Høyres leder Ine Marie Eriksen håper på lavere priser på vin hvis denne typen drikke får slippe å stå i polets hyller men heller tilbys av eksempelvis Rimi. Det er en menneskerett å kjøpe vin på super'n, sier hun.

Vi for vår del har vanskelig for å forstå at Ine Marie har tenkt veldig mye igjennom sitt forsvar for menneskeretten. Erfaringer fra andre land tilsier at det kun er relativt få av de aller rimeligste produktene som da blir bredt tilgjengelig og kanskje noe rimeligere.

Hva mener du selv? Les videre, eller stem her   (klikk på linken).

Bredde?
Det er også rimelig å anta at Rimi ikke vil ha særlig mange flasker som du kan velge mellom. I Oslo Sentrum eksempelvis finnes det nå snart ikke annet enn Rema og Rimi og hvor skal du da handle dine gode flasker? Ine Marie har distriktene i tankene og det er jo pent av henne. Men er det sannsynlig at matvarebutikker utover det ganske land vil ha et bedre utvalg enn Rimi i Oslo?

Vi tror, og det med god grunn, at vin som ikke selger i hundretusener vil bli overlatt til spesialforretninger og dermed vanskeligere tilgjengelig enn i dag. Dermed sannsynligvis også dyrere enn i dag. Det betyr også at Vinmonopolets enorme bredde av kvalitetsprodukter (bestillingsutvalget medregnet) vanskelig vil kunne fortsette.

Liten fortjeneste
I dagens monopolsituasjon ser vi at de norske importørene er nøkterne med sin avanse på rimelige viner, og at det er alkoholavgiftene som er ansvarlig for den store prisdifferansen i forhold til våre naboland. Denne alkoholavgiften er relativt flat, og for internasjonalt dyrere viner nyter vi godt av det, da de norske importørene også her beregner seg svært liten fortjeneste sett i internasjonal målestokk. Amerikanske, italienske og spanske viner som i Norge koster om lag 250 kroner eller mer, er ofte dyrere i sine hjemland og ellers i Europa.

Ikke bare positivt
Når det er sagt, er det riktig å påpeke at vi ikke på noen måte synes at Vinmonopolet er uten feil og lyte. Mangt kunne gjøres langt bedre. Mye er i ferd med å skje når det gjelder tilgjengelighet for folk utover landet. Men kanskje vi som er glad i vin ikke skal la oss lure til å tro at vin på super'n er frelsen. Det er godt å kunne velge blant flere hundre forskjellige flasker og ikke 20 som sannsynligvis blir den jevne Rimi-butikks utvalg.

Hva synes du? Her kan du stemme (klikk på linken).

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen