Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Familieanliggender

Ustoppelig streben etter kvalitet har løftet Casa Silva opp fra anonymitet til å bli en av Chiles ledende produsenter. Til tross for den kraftige veksten og suksessen, forblir alt i storfamilien. Samtlige bor på vingården, og hver søndag er det obligatori
Aase E. Jacobsen
03 Kan 2004 - 11:01

Casa Silva er den minst kjente av de store chilenske familiene involvert i vinproduksjon. Årsaken er at det først var for få år siden at vinene ble kjent under dette navnet. Men familiens historie går drøyt hundre år tilbake, og fortsatt kan de høste druer fra vinstokker den første generasjonen plantet for over 90 år siden. Barnerike har chilenske familier alltid vært, og mange barn betyr mange arvinger. Derfor ble familieeiendommen sakte men sikkert delt opp, og avlingen solgt uten familiens navn. Mario Silva, tilhørende fjerde generasjon, begynte imidlertid i 1977 å kjøpe tilbake parsell for parsell.

- I 1997 initierte Mario Silva en stor strategisk omlegging som innebar å lansere egne viner i stedet for å selge i bulk til de store aktørene. Sønnene hans var blitt voksne og interessert i å satse sammen med faren. Dessuten fikk de tak i to dyktige ønologer, og siden starten har det gått veldig raskt oppover. I dag er vi den raskest voksende vinprodusenten i Chile, forklarer firmaets salgssjef Dominic Harmsworth.

Colchagua som ligger 130 km sør for Santiago, er den chilenske regionen som får størst oppmerksomhet for tiden. Det var først på nittitallet at investeringene for alvor tok fart her, og strukturen er litt annerledes enn lenger nord i Maipo. Flere mindre aktører med en målsetning om å lage mer personlige viner som motsats til de masseproduserte vinene som frem til da strømmet ut av landet.

Chiles beste syrah
Valget av Colchagua var imidlertid helt naturlig for Silva-familien siden det var der familien etablerte seg for hundre år siden. De opprinnelige 350 hektar i Angostura midt i Colchagua har nå fått følge av 330 hektar i Los Lingues i det nordøstre hjørne av regionen helt ved foten av Andes-fjellet og 220 hektar i Lolol. Dette alle er nyplantede vinmarker, rundt seks år gamle, men siden vinstokkene gir akseptabel frukt allerede etter tre år i Chile, er kvaliteten god. Og 600 nye hektar venter på å nå riktig alder.

Lolol ligger i vestre hjørnet av Colchagua, bare 15 kilometer fra Stillehavet men er beskyttet av en fjellkjede. De tre eiendommene byr på svært forskjellig vekstforhold for vinstokkene, spesielt hva angår temperaturvariasjoner mellom natt og dag. I Los Lingues er forskjellen inntil 20 grader i vekstperioden sammenlignet med 30 grader i Lolol som dessuten oppnår de høyeste dagtemperaturene.

- Men luften står likevel aldri stille til tross for at temperaturen kan komme opp i førti grader. Dermed får druene tilstrekkelig ventilasjon slik at de ikke blir overopphetet. Og dette er perfekte forhold for syrah, forklarer Mario Pablo Silva som er nestkommanderende etter faren.

Cabernet sauvignon og carmenère samt litt viognier gir også gode resultater. Mange mener at denne delen av Colchagua med sitt lett kuperte terreng, er den mest lovende i hele Chile. Los Lingues skiller seg også ut med mindre fruktbar jord enn på flatlandet midt i dalen. Her trives en lang rekke sorter i det skrinne vulkanske jordsmonnet, også sauvignon gris som er en naturlig mutasjon av sauvignon blanc, og Casa Silva er eneste produsent i Chile som bruker denne druen.

Mange viner
Men så er kvaliteten veldig høy, lover Pablo Silva, siden det er snakk om 90 år gamle vinstokker. Den inngår sammen med chardonnay og viognier i husets toppvin på den hvite siden, Quinta Generación. En kraftig hvitvin med mye søt tropisk frukt og noe spor etter fatgjæringen men likevel balansert og med god lengde. Sauvignon Blanc 2002 i Reserve-serien som er midterste kvalitetsnivå (ca 110-120 kr), er et meget godt uttrykk for ren frukt, og et bevis på at Chile kan lage elegante viner av denne druen. Men så er dette garantert den "ekte" klonen av druen, som har vært dyrket i Angostura i hundre år, og ikke den mindreverdige sauvignon vert som fortsatt dominerer i chilenske vinmarker. Det samme gjelder Doña Domingo Sauvignon Blanc Sémillon som er nest enkleste nivå til rundt hundrelappen. Naturlig nok langt søtere i frukten og fetere enn den forrige vinen men svært god munnfølelse.

Casa Silvas kvalitetsjakt har fordret kraftige inngrep i vinmarkene i form av utbyttekontroll.
- Hvert eneste år har vi redusert utbyttet, og det ligger nå på 40-50 hl/ha, og det er halvparten av det som er normalen for Chile. For de eldste parsellene er det snakk om enda 50 prosent lavere utbytter, understreker Pablo Silva.

Han er aktiv i grupperingen av Colchagua-produsenter og samtlige arbeider intenst med dette forholdet som er avgjørende for å kunne levere kvalitet forutsatt at vinmarkene har en beliggenhet som er forenlig med en slik strategi. - Det er umulig å oppnå samme resultater for en vinmark i dalbunnen hvor jorden er fruktbar og det vannes kunstig. Slike forhold vil alltid produsere mye løvverk og det går utover konsentrasjonen i druene, hevder han.

Pablo Silva legger også stor vekt på det interne teamarbeid. - Alle viner smakes flere ganger før tapping av et panel bestående av vår tekniske direktør Mario Geisse, vinmakeren José Ignacio Maturana, min far, min bror Gonzalo og meg selv. Alle må være enige, hvis ikke  starter hele utvelgelsesprosessen på ny, sier Pablo Silva. Det er de røde vinene Casa Silva bruker mest ressurser på. Og med så mange vinmarker er mulighetene legio for å optimalisere hver vin. Og Casa Silva lager et svært bredt spekter.

Familiens stolthet
I Reserve-serien er det ikke mindre enn seks røde endrueviner. Målet er å lage en reklameplakat for hver druesorts potensial i Colchagua. Eksempelvis er Reserve Syrah 2001 en kandidat til Chiles beste i sin klasse. Kompleksiteten vi finner i en god syrah fra Rhône er imidlertid ikke her, men fargen er svært mørk. Duften er intenst parfymert med bjørnebæraromaer. Smaken følger opp med middels fylde, godt krydderpreg og fine tanniner. En god matvin som selvsagt henter sine druer fra førnevnte Lolol.

Gran Reserva-vinenes druer kom frem til Los Lingues ble produktive fra Angostura-vinmarkene. De gamle vinstokkene gir med sine lave utbytter og små druer høy konsentrasjon og søte tanniner i den endelige vinen. For tiden er det bare Gran Reserva Merlot og Chardonnay som henter druer fra Angostura. Både den yppige, runde og sødmepreget Carmenère i 2000-versjon og den noe slankere og mer elegante, men likevel fyldige Cabernet Sauvignon i samme årgang, kommer fra Los Lingues. Carmenère er en utfordring siden den må plukkes akkurat når den er moden. Blir den hengende for lenge, starter uttørkingen umiddelbart. - Derfor plukkes ofte carmenère i Chile før den er skikkelig moden og det gir en grønn karakter som vi anser som uønsket, påpeker Pablo Silva.

Siden druene modner senere i Los Lingues enn i Angostura, blir kvaliteten på carmenère høyere i Los Lingues. Og det til tross for at alderen på vinstokkene kun er seks år. Deres Single Vineyard Reserve Carmenère regnes som Chiles beste i sin klasse i alle fall hvis antall utmerkelser skal legges til grunn.

Husets største røde stoltheter er Quinta Generación og Altura som begge kommer fra Angostura. Mens den første er en blanding av carmenère og cabernet sauvignon, inneholder den siste også noe merlot, men størst innslag av cabernet. Den første er den mest drikkevennlige med stor konsentrasjon, flotte tanniner og forfriskende fruktsyrer. Altura 1999 er laget av de aller beste druene fra 100 år gamle vinstokker og dermed kun laget i et antall av 5400 flasker som er svært lite etter chilenske forhold. Den er tett og lukket men viser likevel mange mørke sider i form av mørke bær, espresso og fattoner. Tanninene er svært tette men likevel finkalibrerte. En vin som trenger minst tre-fire års lagring for å åpne seg mer. Denne vinen lages kun i toppår og neste er 2001 som lanseres i juli. Da vil også druer fra Los Lingues inngå i blandingen.

Foto: Casa Silva

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne herlige chiantien fungerer til mer enn pasta
+
Ukens vin

Denne herlige chiantien fungerer til mer enn pasta

Her får du så deilig sangiovesekarakter som du kan forvente for denne prisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Han tar albariño er stykke lenger
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Han tar albariño er stykke lenger

Vinene til Rodrigo Méndez er så langt unna den lette og fruktige albariño-stilen som forbindes med Rias Baixas, det er mulig å komme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag denne fargerike varianten av falafel for en ny og spennende opplevelse
+
Klubbkokken serverer
Rødbetfalafler

Lag denne fargerike varianten av falafel for en ny og spennende opplevelse

Rødbeter gir både mer farge, høyere næringsinnhold og god smak til disse fantastiske vegetarbollene

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De røde vinene slåss om oppmerksomheten
+
Tester
Nyheter vin spesialpol april 2021

De røde vinene slåss om oppmerksomheten

At tysk pinot noir er i verdensklasse, får du bevisene på her. Noen riktig strålende rieslinger finner du også.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her