Fanatisk god pinot noir

Det er ingen skrivefeil, men en beskrivelse inspirert av produsenten selv.
Aase E. Jacobsen
26 Mars 2009 - 02:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Entusiastiske Nigel Greening og hans team på Felton Road i Central Otago, New Zealand, hevder nemlig at når en vin er verd å lage, så bør den også være verdt å lages på en fanatisk måte. Og det legges heller ingen ting mellom når deres pinot noirer skal bli til vin, verken i vinmarken eller i vinkjelleren.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Nær sagt selvsagt jobbes det biodynamisk og svært manuelt og tradisjonelt. Det brukes kun villgjær og gjæringen foregår utendørs i små kar. Druene gjæres hele. Vinene får dessuten stort sett "være i fred" til de er klare, bortsett fra tre daglige såkalte punch downs i de første ukene av uttrekkstiden. De verken omstikkes, klares eller filtreres før tapping.

Gunstig jordsmonn
Skikkelig "hippievin" med andre ord, og Greenings lange og nå etter hvert også grå lokker understreker inntrykket. Men du verden for en opplevelse. Felton Road Pinot Noir 2009 (61527) er en usedvanlig kompleks og elegant pinot noir med flott konsentrasjon. En vin som er nydelig i dag, og som vil utvikle seg videre i minst 10 år. En vin som nå er tilgjengelig i Norge, om enn i et svært begrenset kvantum.

Felton Roads pinot noir sammenlignes ofte med det beste fra Burgund og Oregon, og de klimatiske forholdene i Bannockburn er absolutt sammenlignbare. Beliggenheten i verdens sørligste vinregion sikrer et kjølig klima. Dalen vingården ligger i er omkranset av høye fjell, og jordsmonnet er veldig gunstig for kvalitetsvin med et tynt lag med avleiringsjord over skifer og under der også kalkholdige lag og grus. Et jordsmonn som gir røttene lett tilgang til de store og næringsrike dybder.

Fløyelsmyk og konsentrert
Vår vin kommer fra ulike parseller i Felton Roads opprinnelige vingård, Elms, som i dag teller drøyt 14 hektar. Herfra kommer også Elms Block 3 og 5 hvor den siste fremhever seg med en urteaktig karakter og stor rikdom.

I tillegg lages det enkeltvinmarkspinoter fra henholdsvis Calvert og Cornish Point som begge er å få kjøpt på polets spesialbutikker Briskeby i Oslo og Walkendorffsgate i Bergen. Eller via FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="tillegg">tilleggsutvalget.

Den første er ekstremt elegant og floral, kompleks men på den svært delikate siden. Den siste er svært konsentrert med stor fylde og samtidig fløyelsmyk og deilig. Disse vinene lages naturlig nok i enda mindre kvanta enn hovedvinen, men noen få flasker er blitt tilgodesett norske restauranter.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Felton Road Pinot Noir 2009 (61527)

Slik bestiller du fra tilleggsutvalget
Det er ikke noe i veien for at du kan bestille den til ditt lokale polutsalg, men minstekvantum er gjerne seks flasker.

Du sender da en epost til kundesenter@vinmonopolet.no og får deretter en bekreftelse på når varene kan hentes.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her