Fare for hotelldød

Ingen vil overta familiedrevne hoteller i distriktene. Dertil er fremtiden for usikker.
Redaksjonen
29 Juni 2010 - 12:54

Fjerde generasjon blir trolig den siste ved Raftevold Hotel, melder Aftenposten. Mange av landets mindre familiedrevne hoteller sliter med å føre driften videre. Få vil overta. Og kjøpere står ikke i kø.

- Det er tøft å drive et hotell der mesteparten av inntektene skal tas inn i løpet av noen sommermåneder, sier Anne Raftevold til Aftenposten.

Flere titall sommerhoteller rundt omkring i landet er nå til salgs. Blant andre Geiranger Hotell, Morgedal Hotell og Bolkesjø Hotell - alle historierike bedrifter med stor betydning for lokalmiljøet.

Negativ spiral
Ifølge Terje Devold i 62° Nord, en reiselivsbedrift som eier mange hoteller, må en av to forutsetninger være på plass for at hoteller med 40-60 rom på mindre steder skal klare å tiltrekke seg kjøpere:

De må enten bli større og være helårsåpne, eller i seg selv være så attraktive at hotellet blir reisens mål.

- Men dessverre er mange kommet inn i en negativ spiral. De har ikke kapital til å utvikle produktet og klarer ikke å møte fremtidens kunder, mener Devold.

Tap
Trenden bekymrer reiselivet. Reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge beskriver det som et stort tap dersom denne typen overnattingssteder skulle forsvinne i et stort antall. Dette er, ifølge Tuftin, reiselivsbedrifter som er viktige for det totale reiselivsproduktet.

- Vi kan risikere at noe av det vi er kjent for, kan gå tapt. Skjer det, vil det ødelegge noe av produktet vårt, sier han til Aftenposten.

I Norge finnes det rundt 1.100 hotellbedrifter som sysselsetter 25.000 personer. De fire største kjedene Choice, Rica, Thon og Rezidor, har 50 prosent av hotellovernattingene i Norge. Norske hoteller omsatte for ca. 20 milliarder kroner i 2008. Av dette utgjorde losjiinntektene halvparten. Nesten hvert tredje hotell hadde negativ «bunnlinje» i 2008-regnskapet.
Frem mot 2012 er det ventet at antall hotellrom i Norge vil øke til over 80.000. Det er 10.000 flere enn det var i 2008. De fleste nye rommene kommer i byene.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her