Ukens drink
Bedre sommerdrink finnes ikke

Bedre sommerdrink finnes ikke

Med tindved blant ingrediensene er smaken av sommer-Norge sikret.
Aase E. Jacobsen
22 August 2015 - 21:13

Denne drinken er dessuten perfekt nå som sommeren (endelig) er her og det over hele landet – til og med langs kysten.

En Collins er en av mine favoritter i solsteken med sine lette sitrustoner og lettdrikkelige leskende stil.

Populær i mat, drinker og øl

Denne gangen benytter vi oss av den moteriktig kortreiste nordiske ingrediensen tindved, havtorn på svenske og seabuckthorn på engelsk.

Den er altså ikke bare norsk, men finnes også i andre lands kystklimaer. At den er veldig ettertraktet overalt hvor den vokser, er det ingen tvil om. Det er den heftige syrligheten og den særegne aromaen som gjør at den er blitt alle kokkers, bartenderes og bryggmesteres favoritt.

Når den møter gin og soda i klassisk Collins-kontekst, smaker den ekstra godt.

Se alle de lekre Collins-drinkene i vår bartender

 Tom Collins er en av de gode gamle, velkjente klassikerne som først ble skrevet om så tidlig som i 1876, i boken til Jerry Thomas – A Bartenders Guide.

Fra John til Tom

Opprinnelsen til drinken er diskutabel, men det finnes likhetstrekk med drinker helt tilbake til 1850-tallets New York. Utgangspunktet var gjerne Gin Punch som ble servert i Londons fasjonable klubber som The Garrick allerede rundt 1810.

 I de tidlige versjonene av Gin Punch benyttet man seg av genever – forgjengeren til nåtidens gin. Fram til 1869 ble drinken kalt John Collins, men da man begynte å bruke Old Tom Gin i drinken – ble det naturlig å kalle den Tom Collins i stedet.

Seabuckthorn Collins drinkoppskrift

Seabuckthorn Collins drinkoppskrift
Ingredienser

4 cl Beefeater 24
2 cl sitronsaft
2 cl tindvedsirup*
Club Soda

Tindvedsirup:
200 gram tindved
200 gram sukker
3 dl vann

Fremgangsmåte

Fyll en shaker med isbiter og tilsett ingrediensene (utenom soda). Sil over i et høyt glass og topp med soda. Garner med sitrontwist, tørket sitrusskive eller tindvedbær.

Tindvedsirup:
Kok opp tindvedbær og sukker. Rør til sukkeret er oppløst. Avkjøl. Sil og oppbevar kjølig.

Tips1:
Bytt til sesongbaserte bær eller egen preferanse.

Tips2:
Bytt spritssort – tequila og rom funker også utmerket.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

 

 

Sendt inn av Chris Grøtvedt

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her