Drikke
Ferskøl fra fat

Ferskøl fra fat

En håndfull barer serverer de nærmeste to ukene ufiltrert og upasteurisert pilsner fra fat. Løp og kjøp.
Aase E. Jacobsen
18 Oktober 2013 - 12:25

Det er første gang at Pilsner Urquell – urpilsen – blir tilgjengelig i sin råeste form i Norge. Pilsnerøl som verken er upasteurisert eller filtrert har svært kort holdbarhet, det tsjekkiske ølet er ikke noe unntak. Derfor lages denne versjonen av Pilsner Urquell i et svært begrenset volum.. – og bare i fat

Les mer om Pilsner Urquell

Trefatet på 25 liter som ble åpnet denne uka på Øltorget i Mathallen er mer for show, for ølet holder seg en knapp uke i dette formatet. I vanlige stålfat er holdbarheten inntil tre uker.

Mer smak

De 11 barene som har tatt inn ferskøl til sine tappetårn kommer garantert til å selge ut ølet raskt. For sabla godt smaker det. En rik og sødmefylt pilsner med større kropp og munnfølelse enn hva vi er vant med.

Mangelen på filtrering gjør selvsagt at flere smakselementer er i behold. Bitterheten blir også mer uttalt, selv om den rent teknisk er den samme (IBU er 40). Det er rett og slett det faktum at den fortsatt aktive gjæren i ølet reagerer med humlen slik at smaken oppleves annerledes enn for flaskeutgaven.

Smør og urter

I et ikke ferdig gjæret øl, samt i et øl med aktive gjærceller, vil forbindelser som diacetyl og acetylaldehyd oppstå og de bidrar med aromaer som henholdsvis smør og grønntoner.

Les mer om bitterhet

Upasteurisert og ufiltrert Pilsner Urquell er å få hos Cardinal i Stavanger. I Oslo hos Dr Jekyll, Øltorget og BRU, Revolver, Amundsen Bryggeri & Spiseri, Schouskjelleren Bryggeripub, Beer Palace og Forest & Brown. Sist men ikke minst hos Sørmarka Kurs og Konferansesenter på Siggerud og Nikkers Sport på Lillehammer.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken
+
Tester

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken

Når så imponerende viner som disse finner veien inn i taxfreehyllene er de verd reisen alene. Så kan du plukke med deg en flaske tequila på vei til kassa.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken
+
Tester

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken

Når så imponerende viner som disse finner veien inn i taxfreehyllene er de verd reisen alene. Så kan du plukke med deg en flaske tequila på vei til kassa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her