Drikke
Ferskøl fra fat

Ferskøl fra fat

En håndfull barer serverer de nærmeste to ukene ufiltrert og upasteurisert pilsner fra fat. Løp og kjøp.
Aase E. Jacobsen
18 Oktober 2013 - 12:25

Det er første gang at Pilsner Urquell – urpilsen – blir tilgjengelig i sin råeste form i Norge. Pilsnerøl som verken er upasteurisert eller filtrert har svært kort holdbarhet, det tsjekkiske ølet er ikke noe unntak. Derfor lages denne versjonen av Pilsner Urquell i et svært begrenset volum.. – og bare i fat

Les mer om Pilsner Urquell

Trefatet på 25 liter som ble åpnet denne uka på Øltorget i Mathallen er mer for show, for ølet holder seg en knapp uke i dette formatet. I vanlige stålfat er holdbarheten inntil tre uker.

Mer smak

De 11 barene som har tatt inn ferskøl til sine tappetårn kommer garantert til å selge ut ølet raskt. For sabla godt smaker det. En rik og sødmefylt pilsner med større kropp og munnfølelse enn hva vi er vant med.

Mangelen på filtrering gjør selvsagt at flere smakselementer er i behold. Bitterheten blir også mer uttalt, selv om den rent teknisk er den samme (IBU er 40). Det er rett og slett det faktum at den fortsatt aktive gjæren i ølet reagerer med humlen slik at smaken oppleves annerledes enn for flaskeutgaven.

Smør og urter

I et ikke ferdig gjæret øl, samt i et øl med aktive gjærceller, vil forbindelser som diacetyl og acetylaldehyd oppstå og de bidrar med aromaer som henholdsvis smør og grønntoner.

Les mer om bitterhet

Upasteurisert og ufiltrert Pilsner Urquell er å få hos Cardinal i Stavanger. I Oslo hos Dr Jekyll, Øltorget og BRU, Revolver, Amundsen Bryggeri & Spiseri, Schouskjelleren Bryggeripub, Beer Palace og Forest & Brown. Sist men ikke minst hos Sørmarka Kurs og Konferansesenter på Siggerud og Nikkers Sport på Lillehammer.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré
Dagens rett

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré

Finn frem knivene og skjerp appetitten, for i dag er det biff til middag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her